Skocz do zawartości

Fatso Crank

Michumm

Rekomendowane odpowiedzi

Adasiu

Mi Fatso 10, zarowno plywajacy jak i tonacy sprawdzil sie. Na Szkierach na szczupaki. Nie tylko mi. A. Zdun, ktory tez mial przekonanie do tej przynety, na nia polapal. Reszcie ekipy ona jakos nie podeszla...dla kazdego cos milego. :D

Fajne jest to jajco 10 cm plywajace. Mialem na to rybe jak na powierzchniowca, najpierw zobaczylem branie, a dopiero potem poczulem. Szczupak mial 80 cm.

Guzu

Cześć Wam po dluższej przerwie,

Rzeczywiście Fatso nie zostało zaprojektowane z myślą o sandaczach, ale mam kilka sygnałów przyłowu sandaczowego podczas polowań na szczupaki. Na letniej, płytkiej miejscówce może się okazać pod wieczór zabójcze, szczególnie jeśli w pobliżu będą mieszkać kabany B)

Mam taką miejscówkę na Martwej Wiśle, gdzie 2 lata temu złowiłem trochę sandaczy na przełomie czerwca i lipca. Wszystkie brania miały miejsce o zmierzchu (pomiędzy 21 a 23). Głębokość ok 70 cm, a na dnie rumowisko kamieni. Jeśli czas na to pozwoli to w tym roku machnę tam kilka razy właśnie Fatsiakiem.

Pozdrawiam serdecznie,

Cześć,

Tak samo jak slider i boleń. Czy wyobrażał sobie ktoś, że może to być całkiem skuteczna przynęta na bolenie (!!)??? A okazuje się, że są ludzie, którzy łowią na to i to całkiem niezłe bolki (artykuł już niebawem).

Pozdrawiam

Remek

@Efex,

rozumiem, że sandacze były łowione na Fatso Crank, na wodzie stojącej?

A mieliście jakieś sygnały dotyczące połowów na rzekach?

W przypadku Fatso 14, kiedyś myślałem, że ten wabik nie może być skuteczny na sandacze. Jednak przypominam sobie jak Grzegorz Zarębski połowił piękne sandały na jakiejś zaporówce. Z tego co pamiętam łowił w trollingu, a ryby brały na Fatso 14 RR.

Od tego sezonu, Slider 7 jest ulokowany na stałe w moim boleniowym pudełku. :D

Raczej na wodzie stojącej, ale nie mam dokładnych danych.

Ty jesteś specem od sandaczy - myślisz, że dycha nie sprawdzi się na kamienistej wiślanej płyciźnie w letni wieczór? Pewnie wypłoszy karakany, ale już taki sandałek powyżej 60cm chyba nie powinien wzgardzić?

Taak - Zarębski naczesał wtedy tych kabanów na 14tkę. Zdjęcia do dzisiaj są w galerii, zresztą w towarzystwie fotek Rognisa.

Gdy pierwszy raz bawiłem się Sliderem 7 na Wiśle w okolicach Kiezmarka złowiłem małego bolenika i nawet pisałem o tym na forum Salmo. Trzeba próbować :D Zresztą poczciwa siódemka jest tak uniewrsalna, że mam ją przy sobie niemal zawsze - czy to nad Wisłą, czy na pstrągach, trociach a nawet kleniach. Nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać. :lol:

Pozdrawiam B)

@Efex,

tak naprawdę to właśnie nie wiem co myśleć o łowieniu sandaczy na Fatso cranka 10cm. Podczas moich nocnych łowów, na sandacze najczęściej sprawdzają mi się podłużne wobki ze stonowaną, spokojną pracą.

Nawet, tak jak pisałem już kilka razy @Pepemu, nie za bardzo sprawdzają mi się nowe plastikowe Stingi. Jakoś inaczej pracują i nie mam na nie zbyt optymistycznych wyników sandaczowych. Na stare Stingi łapie mi się bardzo dobrze i ich skuteczność jest bardzo duża (to samo potwierdzają moi przyjaciele znad wody).

W przypadku nowego Stinga, nie pomagają wszelkiego rodzaju przegięcia steru, łowi się na niego tylko pojedyńcze ryby.

Fatso crank wydaje mi się zbyt hałasujący, jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby spróbować nim porzucać. Może się okazać, że jest coś w nim co przyciąga duże sandaczyska. :D

Właśnie przeglądałem Galerię Salmo. Fajnie pooglądać swoje zdjęcia wśród rekordowych okazów... hehehe :lol:

Masz rację, slider 7 to bardzo wszechstronna przynęta i można ją próbować na wielu łowiskach, kusząc nią różne gatunki ryb.

Szczerze mówiąc to pstrąg, troć, kleń i boleń muszą interesować się tak wyglądającą przynętą.

Tegoroczne połowy udowodniły dobrą skuteczność na bolenie. Wiem coś o tym bo kilka bolków skusiłem do brania. Nasz @Guzu też miał w tym roku piękne rapy na tą przynętę.

Taak - Zarębski naczesał wtedy tych kabanów na 14tkę. Zdjęcia do dzisiaj są w galerii, zresztą w towarzystwie fotek Rognisa.

Zbiornik zaporowy Witka, gdzies kolo Zgorzelca. Sandacze pilnowaly tarliska i tlukly we wszystko, co przeplywalo. Nie wiem, ale moze i na wirówke by wtedy wziely. Dobrze ze nie bylo tam dzieci... :lol: