Skocz do zawartości

Okuma VS czy Daiwa Procaster.Proszę o radę.

radim_78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników.W tym roku chcę zacząć łowić na jerki,narazie te mniejsze takie do 50g,max 60g.Zakupiłem już wędzisko Dragona do 70g,dokupić jeszcze muszę multiplikator.W grę wchodzą dwa podane w tytule.Okuma VS Baitcaster,lub Daiwa Procaster 100HL.Nie są to kołowrotki z wysokiej półki,ale narazie nie stać mnie na lepsze.Więc proszę mi nie doradzać kupna innego,tylko ,który z tych dwóch wybrać.

Pozdrawiam. :angry:

Łowiłem vs'ką pół roku i mi pasowała

(używałem głównie w zakresie od 15-20 - 60g przy użyciu płytszej szpuli)

Z procasera nigdy nie rzucałem

(aktualnie mam mg7 oraz zastanawiam się nad czymś nowym do cięższych przynęt - vs'kę postanowiłem wystawić na sprzedaż)

Remku.Możesz odpowiedzieć o co Ci dokładnie chodzi z tym wirusem???????????????/

Proste - jak zaczniesz ... to wpadniesz na całego. To świetna metoda a jednocześnie przednia zabawa. Niestety groźna dla portfela. Zaczynasz od jednego zestawu, później kupujesz drugi itd.

Pozdrawiam

Remek

Dzięki.Już myślałem ,że chodzi o mój wybór Daiwy.

Mam jeszcze kilka pytań odnośnie plecionki.

Jak powinna być jej grubość do średnich przynęt?Mnie się wydaje,że ok.0.20mm,ale proszę o radę bardziej doświadczonych.Jeżeli pojemność szpuli wynosi 150m/0.32mm,to nawinąć 100-150m plecionki np.0.20 i wystarczy,czy nawinąć jeszcze podkład z żyłkii???

Niestety groźna dla portfela. Zaczynasz od jednego zestawu, później kupujesz drugi itd.

Pozdrawiam

Remek

tak a w skrajnych przypadkach kupujesz mulik tylko poto, zeby rzucić nim kilka razy bo ciekawi cię jaka jest różnica miedzy hamulcem X a hamulcem Y.. mnie juz to dopadło dosć dawno temu.. jak nie kupię jakiegoś kręcioła raz w miesiacu to dostaję drgawek i duszności...

Mój wirus zaatakował juz dawno mój mózg ... całe szczeście mam żonę którą moja przypadłosć nie drażni..

Procaster 100HL to super młynek do sliderów 7 10 i fatso 10 cm.

kup power pro 20 lbs i zabawa cie wciagnie na 100%

a tak by the way to nigdzie na świecie nie znajdziesz lepszych cast kolegów niż tu.

Jest co prawda kilku pajaców ale gdzie ich niema... :unsure:

JW

Miałem i jednego i drugiego i poleciłbym własnie procastera. Jedno tylko przemawia na niekorzysc tego młynka, mianowicie ciężko jest opanowac szpule przy niskich ustawieniach hamulca, ale to raczej kwestia przyzwyczajenia :D

Co do plecionki to na początek możesz zastosowac 30lb i tu również może się zdarzyc odstrzelenie przynety podczas mocnych lub nieudanych wymachów. Pod spód polecam nawinąc trochę żyłki, żeby plecionka nie obracała sie na szpuli.

Na pewno do tego typu przynęt nie ma lepszego kołowrotka jak multiplikator :mellow: