radim_78 Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2008 Witam wszystkich użytkowników.W tym roku chcę zacząć łowić na jerki,narazie te mniejsze takie do 50g,max 60g.Zakupiłem już wędzisko Dragona do 70g,dokupić jeszcze muszę multiplikator.W grę wchodzą dwa podane w tytule.Okuma VS Baitcaster,lub Daiwa Procaster 100HL.Nie są to kołowrotki z wysokiej półki,ale narazie nie stać mnie na lepsze.Więc proszę mi nie doradzać kupna innego,tylko ,który z tych dwóch wybrać.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2008 (edytowane) . Edytowane 26 Czerwca 2014 przez J_J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2008 obydwa sa w tej samej klasie, jak lubisz magnetyk to kup daiwe, a jak lubisz odsrodkowy to kup okume, ja mam procastera juz chyba 5 rok i funkcjonuje jak trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymusS Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2008 Łowiłem vs'ką pół roku i mi pasowała (używałem głównie w zakresie od 15-20 - 60g przy użyciu płytszej szpuli)Z procasera nigdy nie rzucałem (aktualnie mam mg7 oraz zastanawiam się nad czymś nowym do cięższych przynęt - vs'kę postanowiłem wystawić na sprzedaż) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 @radim_78, moim zdaniem kołowrotki są porównywalne (mam obydwa).Jednak wybrałbym Okumę, ponieważ VS jest lepiej dostępny w Polsce, ma dwie szpule i posiada gwarancję na 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Ja też wybrałbym VS'kę. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 a ja Daiwę bo widziałem u jednego z Forumowiczów używany i konserwowany po jerkowaniu,i dzidziałem równie uzywany intensywnie Daiwę.Daiwa nie padła <_< ale to tylko moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radim_78 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Dziękuję Wszystkim za porady.Zdecydowałem się już na Daiwę.Mam nadzieję ,że wytrzyma.Pozdrawiam Wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Dobra decyzja. Teraz zaczyna się Twoja przygoda ... z wirusem PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radim_78 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Remku.Możesz odpowiedzieć o co Ci dokładnie chodzi z tym wirusem???????????????/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 To wirus z rodziny castowatych. Bardzo zaraźliwy i ciężko wyleczalny w przypadku zakażenia. Choroba rozwija się i stopniowo opanowuje obszary wcześniej zajmowane przez uznawane za przyjazne bakterie z rodziny korbowatych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Remku.Możesz odpowiedzieć o co Ci dokładnie chodzi z tym wirusem???????????????/ Proste - jak zaczniesz ... to wpadniesz na całego. To świetna metoda a jednocześnie przednia zabawa. Niestety groźna dla portfela. Zaczynasz od jednego zestawu, później kupujesz drugi itd. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radim_78 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Dzięki.Już myślałem ,że chodzi o mój wybór Daiwy.Mam jeszcze kilka pytań odnośnie plecionki.Jak powinna być jej grubość do średnich przynęt?Mnie się wydaje,że ok.0.20mm,ale proszę o radę bardziej doświadczonych.Jeżeli pojemność szpuli wynosi 150m/0.32mm,to nawinąć 100-150m plecionki np.0.20 i wystarczy,czy nawinąć jeszcze podkład z żyłkii??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Jeśli na jerki to 20 lb jest dolną granicą. Nie wiem ile to jest w mm bo akurat jest to błędne oznaczenie (tak oznaczają w polskich sklepach). Osobiście używam właśnie 20lb, a kiedyś 40lb (do bardzo ciężkich przynęt). PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Niestety groźna dla portfela. Zaczynasz od jednego zestawu, później kupujesz drugi itd. PozdrawiamRemek tak a w skrajnych przypadkach kupujesz mulik tylko poto, zeby rzucić nim kilka razy bo ciekawi cię jaka jest różnica miedzy hamulcem X a hamulcem Y.. mnie juz to dopadło dosć dawno temu.. jak nie kupię jakiegoś kręcioła raz w miesiacu to dostaję drgawek i duszności...Mój wirus zaatakował juz dawno mój mózg ... całe szczeście mam żonę którą moja przypadłosć nie drażni.. Procaster 100HL to super młynek do sliderów 7 10 i fatso 10 cm.kup power pro 20 lbs i zabawa cie wciagnie na 100% a tak by the way to nigdzie na świecie nie znajdziesz lepszych cast kolegów niż tu. Jest co prawda kilku pajaców ale gdzie ich niema... JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablos Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Miałem i jednego i drugiego i poleciłbym własnie procastera. Jedno tylko przemawia na niekorzysc tego młynka, mianowicie ciężko jest opanowac szpule przy niskich ustawieniach hamulca, ale to raczej kwestia przyzwyczajenia Co do plecionki to na początek możesz zastosowac 30lb i tu również może się zdarzyc odstrzelenie przynety podczas mocnych lub nieudanych wymachów. Pod spód polecam nawinąc trochę żyłki, żeby plecionka nie obracała sie na szpuli.Na pewno do tego typu przynęt nie ma lepszego kołowrotka jak multiplikator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 Jest co prawda kilku pajaców ale gdzie ich niema... JW Jureczku - proszę o odpuszczenie. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 Jest co prawda kilku pajaców ale gdzie ich niema... JW Widzę że ciężko odchorowujesz pstrąga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radim_78 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 To prawda raczej nigdzie nie znajdzie się tak dobrych ''cast kolegów''jak na forum JERKBAIT.PL.Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuję Wszystkim Kolegom za porady.Pozdrawiam radim_78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi