Skocz do zawartości

Woblery z pianki - cz. II - wykonanie formy żywicznej - nowy artykuł

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jeśli udało się Wam już zrobić idealny gipsowy model przyszłego woblera, trzeba go teraz zamienić na formę do odlewania korpusów z pianki. Zanim przystąpimy do pracy zgromadźmy sobie potrzebne materiały. Następnie musimy wykonać podstawkę i ramke do odlewania żywicy. Później zarabiamy żywicę, kórą zalewamy naszą konstrukcję i uzyskujemy gotową formę.

Zapraszam do lektury długo oczekiwanej kolejnej części artykułu Woblery z pianki. Tym razem o wykonaniu formy żywicznej.

Zapraszam serdecznie

Remek

• Like 1

@jajakub- dałeś czadu. Artykuł zajafka. Superancki. Szczena mi opadła. Jak zaznaczył Pitt jest trochę zabawy. A w Chinach to podobno siedzi taka babcia z bambusową rózgą i tylko naciska nią odpowiednie przyciski, a wobki wyskakują jak pestki z Kałacha. Kurczę, jeszcze z większym (do tej pory i tak dużym) szacunkiem będę podchodził do Twoich wyrobów.

Autor artykułu pokazuje jak wiele trzeba pracy włożyć w przygotowanie produkcji. Im więcej pracy włoży się na tym etapie, tym lepszy efekt końcowy się osiągnie.

To dlatego kiedyś stwierdziłem, że jak ktoś chce sobie zrobić ze 20 czy 30 wobków to niech je po prostu sobie wystruga :D

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Coraz dłuższe listopadowe nocki przypominają mi, że już nie długo będzie mnóstwo czasu na „kombinacje” przy sprzęcie. W związku z tym bardzo proszę o kolejny artykuł, który zakończy cykl o wobach z piany. Wiem, że jestem z lekka upierdliwy ale ten temat poprzez szczegółową formę opisu bardzo mnie zainteresował :unsure: . Myślę również, że nie tylko mnie.

Pozdrawiam

Gregoriuss

• 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Kurcze, zaczęły się klonki i jazie, zaraz będą szczupłe a my czekamy......

Jajakub, zmiłuj się chłopie.....

Jak się zaraz zrobi ciepło, to nasze Panie będą zawsze miały milion pretekstów aby nam stanąć na przeszkodzie w naszych zabawach, a to drobny remoncik, spacer z dziećmi, wspólny rodzinny wypad na rowery, zakupy..........

Brrr.... aż strach pomyśleć :wacko:

Do końca marca to jeszcze przeboleją ale później to już przygotowania do świąt i to co powyżej......

Czekamyyyyyyyyyyyyyyyyyyy.................. :mellow:

Witam

Muszę wszystkich bardzo przeprosić za opieszałość.

W międzyczasie zmieniłem nieco (a właściwie całkiem) technologię wytwarzania form.

Do skończenie artykułu potrzeba mi tylko kilku fotek a te mogę zrobić dopiero jak odtworzę starą formę

Proszę jeszcze o chwilę cierpliwości.

Postaram się w następnym tygodniu wrzucić artykuł Remkowi.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Witam jestem świeżym forumowiczem :D ale nie oto chodzi:):D artykuł jak najbardziej fachowy szukałem takiego jakiś czas i w końcu znalazłem opisane bez tajemnic krok po kroku podoba mi się i czekam na następna część wole pokombinować z formą jak mam kombinować wyważaniem struganych woblerów Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...

Temat długo już nieruszany jest i chyba trzeciej części nie będzie a szkoda, nigdzie nie znalazłem podobnego artykułu. Mam jednak pytanko może ktoś przerabiał:

Rozumiem że formę i drut zalewa się pianką z puszki/mieszaną czy budowlaną z wężykiem?

Jeśli mieszaną dwuskłądnikową to jak wy to robicie żeby zdążyć? pianka w końcu szybko reaguje?

Jak wlewacie? czy może trzeba wtryskiwać? czym? może strzykawką?

Najbardziej zastanawia mnie jak to zrobić, żeby zdążyć przed przyrostem objętości pianki

Ile tej pianki się wlewa? niewiele? pianka ma spory przyrost ale jak się wleje niewiele to dobrze wypełni formę? w końcu trochę ciśnienia się tworzy przez to?

Z góry dzięki za odpowiedzi a autora zachęcam gorąco do zakończenia tego cyklu