Skocz do zawartości

Szeleszczący Stradic 1000 FD

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Posiadam Stradic'a Japan w wielkości 1000FD i podczas pracy czyli mając opór coś w nim bardzo szeleści.

Nie potrafię zlokalizować miejsca , z którego dochodzi ten dźwięk. Na sucho bez oporów chodzi gładko i bezszelestnie natomiast kiedy ciągnie nawet lekką główkę np 5g bądź małego wobka 2,5cm wydaje z siebie szelesty, terkotania i przestaje pracować z gładkością. 

Czy ktoś z Was domyśla się co może być przyczyną tego mało komfortowego efektu ?

Tomek

Hmm, a rolke prowadzącą sprawdzałeś?

Spróbuj przewlec linke przez rolke,niech kołowrotek na niej wisi a Ty trzymając linke w obu rękach podciągaj ją raz w jedną raz w drugą strone.

Ja w ten sposób zlokalizowałem kiedyś w TP podobne stuki.Kręcioł rozkręcałem kilka razy dziennie bo nie dawało mi to spokoju, okazało się że wina była w łożysku i braku jednej podkładki.

• Like 1

rolki prowadzacej nie trzeba rozkrecać tylko wpusic kapke oleju przez specjalny otwór ktory ow kołwrotek posiada..

w tym młynku nie ma łozyska rolka kreci sie na takiej tulejce, trzeba od czasu do czsu dolac oliwki

Edytowane przez tibhar

Rozkręciłem, wyczyściłem i zatłuściłem. Dzięki Darek bo już chciałem go żenić na aukcyjnym. Ty się cieszysz a ja podskakuje ze szczęścia bo to dla mnie kawał historii bo z 93roku. Bardzo Tobie i Wam wszystkim dziękuję :)

BTW w rolce mam łożysko .... siedzi w tulejce :)

• Like 1

Pamiętam jak dzisiaj kiedy szukałem młynka do mojej match'ówki. Nic rozsądnego nie udało mi się wtedy dostać i zdecydowałem się że w weekend popracuje i kupie go. 93 rok kupiony w Piasecznie. Dwa lata później dostałem Sedone match 3500. UPS.... rzeczywiście nie jest to FD a FG. To tak k woli ścisłości :)

To teraz całe moje życie się przewróciło .... muszę na nowo wszystko poukładać. Wybaczcie małe kłamstewko :)

Przetestowany na wodzie i zero szelestów, praca płynna jak nówka. Jeszcze raz wielkie dzięki :)

Edytowane przez sucks_one