Skocz do zawartości

Który chwytak kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

I wezmę model oryginalny, nie chińską podróbkę.

Jak łowisz szczupaki i wypuszczasz to nie bierz chwytaka, LEPSZY PODBIERAK, ALBO RĘKAWICZKA. Sam też kupiłem, ale już nie używam i w sumie strata pieniędzy.

Edytowane przez Alaryk

• 4 tygodnie później...

Żadnych chwytaków nie nie stosowałem i stosować nie będę.To wymysł dzisiejszej cywilizacji dla leniwych i nie posiadających umiejętności podbierania z ręki,nawet okazowych ryb. Należy wyrobić sobie pewny chwyt.Dla szczupaka jest specjalny,a wtedy nawet podbieranie okazowej sztuki nie sprawi problemu.

Czy ktoś próbował tym ustrojstwem podebrać okazowego suma ? ,myślę że nie,bo najlepszy jest chwyt za szczękę,a jak nie da rady to wyjazd na płyciźnie i babranie się w błocie.Niestety takie są realia przy połowie tej ryby.

Reszta pomniejszych gatunków rybek dla wprawnego i doświadczonego wędkarza nie powinna stanowić problemu przy podbieraniu bez posługiwania się wymyślnymi narzędziami. Jedynie co dopuszczam do swojego użytku to solidny dobrej marki duży podbierak z gumowaną siatką.

• Like 4

Należy jeszcze wspomnieć,że samodzielne podebranie ręką okazowej ryby bez jakiejkolwiek pomocy wyznacza kunszt wędkarski. Obojętnie czy to jest z brzegu czy z łódki. A i wtedy ryba jest zaliczona na 100 % dla łowiącego. Nieraz może się nie udać,trudno. Ale jeśli jesteśmy zwolennikami zasady C&R to taki sposób postępowania z naturalnym podbieraniem ryby jest jednym z elementów tej zasady,bo daje rybie szansę do samego końca.A jak się nie uda to nie ma czego żałować. Rybka odpływa w dobrej kondycji bez zbędnych sesji fotograficznych. Oby tylko nie z przynętą w pysku,co niestety zdarzało się przy połowie sumów z powodu wyłamywania sterów w woblerach. Teraz stosuje tylko woblery z pełnym stelażem,aby uniknąć takich sytuacji. 

Ps. Proszę trenować naturalne podbieranie ryby i nikogo nie prosić o pomoc,a zobaczycie ile to da frajdy. 

Pozdrawiam

• Like 1

Nie uważam tak. Jeśli można skrócić hol to ma to większy sens przy wypuszczaniu ryby niż ściskanie jej czy męczenie do końca żeby wymęczoną podebrać ręką.Poza tym rybę można zreanimować w podbieraku bez wyciągania jeśli jest taka potrzeba. Ale każdy ma prawo do swojego zdania.

• Like 2

Należy jeszcze wspomnieć,że samodzielne podebranie ręką okazowej ryby bez jakiejkolwiek pomocy wyznacza kunszt wędkarski. Obojętnie czy to jest z brzegu czy z łódki. A i wtedy ryba jest zaliczona na 100 % dla łowiącego. Nieraz może się nie udać,trudno. Ale jeśli jesteśmy zwolennikami zasady C&R to taki sposób postępowania z naturalnym podbieraniem ryby jest jednym z elementów tej zasady,bo daje rybie szansę do samego końca.A jak się nie uda to nie ma czego żałować. Rybka odpływa w dobrej kondycji bez zbędnych sesji fotograficznych. Oby tylko nie z przynętą w pysku,co niestety zdarzało się przy połowie sumów z powodu wyłamywania sterów w woblerach. Teraz stosuje tylko woblery z pełnym stelażem,aby uniknąć takich sytuacji. 

Ps. Proszę trenować naturalne podbieranie ryby i nikogo nie prosić o pomoc,a zobaczycie ile to da frajdy. 

Pozdrawiam

W jaki sposób można być zwolennikiem C&R wyznając zasadę ww. "kunsztu wędkarskiego" jeśli przy niektórych gatunkach rybę trzeba spompować do całkowitej "dętki", żeby dało się ją złapać ręką ? Dla mnie to równie niewłaściwe jak długie sesje fotograficzne. Mając podbierak hol kończy się o wiele wcześniej niż zrobienie sobie frajdy jeżdżącą na krótkim dyszlu rybą do upadłego.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

W jaki sposób można być zwolennikiem C&R wyznając zasadę ww. "kunsztu wędkarskiego" jeśli przy niektórych gatunkach rybę trzeba spompować do całkowitej "dętki", żeby dało się ją złapać ręką ? Dla mnie to równie niewłaściwe jak długie sesje fotograficzne. Mając podbierak hol kończy się o wiele wcześniej niż zrobienie sobie frajdy jeżdżącą na krótkim dyszlu rybą do upadłego.

Niestety często się zdarza ,że wędkarze łowiący tylko parę razy w miesiącu , chcą uwiecznić praktycznie każdą rybę wyjętą z wody. Obycia z podbieraniem i wypuszczaniem wg.mnie nabiera się tylko poprzez "przerzucenie" sporej ilości złapanych kg ryb,małych i dużych.Złowiłem duży okaz , ale nie mam przygotowanego statywu ,aparatu itd, rybę wypuszczam ,chyba że  mam podbierak z dużą siatą to ryba czeka w wodzie pod nogami na ustawienie aparatu itd. a potem tylko na 5 sek wyciągamy ja do zdjęcia.Dlaczego tak dużo wędkarzy wręcz z pogardą traktuje małe osobniki ? widać to podczas połowu okoni itd. palec w gardło, 5 zdjęć i na koniec rzut rybą  do wody z wysokości 1,5m . Znam technikę wrzucania ryb do wody, ale to na łódce itd...

• 3 lata później...

Żadnych chwytaków nie nie stosowałem i stosować nie będę.(...) Jedynie co dopuszczam do swojego użytku to solidny dobrej marki duży podbierak z gumowaną siatką.

Godny polecenia tyle że dziury w paszczach zostawia. Narzędzie tortur.

Podpisuję się pod tym wszystkimi 4-ma kopytkami :clappinghands: :highfive: :good: