-PYTOON- Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 I wezmę model oryginalny, nie chińską podróbkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alaryk Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 (edytowane) I wezmę model oryginalny, nie chińską podróbkę.Jak łowisz szczupaki i wypuszczasz to nie bierz chwytaka, LEPSZY PODBIERAK, ALBO RĘKAWICZKA. Sam też kupiłem, ale już nie używam i w sumie strata pieniędzy. Edytowane 5 Marca 2017 przez Alaryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Podbierak mam firmy Frabill. Irytuje mnie w podbieraku kiedy ryby plączą się z przynętą w siatce. Ogólnie podbierak wisi na burcie cały czas. Irytuje mnie również że podbieraki śmierdzą od rybiego śluzu. Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Kupiłem z aliexpress ten chwytak. Powierzchnia szczęk duża. Osobiście nie uważam żeby niszczył rybie pyski. Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Mylisz się. Zrobisz jedną i drugą dziurę w pysku to się przekonasz. Ucz się na błędach innych. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Żadnych chwytaków nie nie stosowałem i stosować nie będę.To wymysł dzisiejszej cywilizacji dla leniwych i nie posiadających umiejętności podbierania z ręki,nawet okazowych ryb. Należy wyrobić sobie pewny chwyt.Dla szczupaka jest specjalny,a wtedy nawet podbieranie okazowej sztuki nie sprawi problemu.Czy ktoś próbował tym ustrojstwem podebrać okazowego suma ? ,myślę że nie,bo najlepszy jest chwyt za szczękę,a jak nie da rady to wyjazd na płyciźnie i babranie się w błocie.Niestety takie są realia przy połowie tej ryby.Reszta pomniejszych gatunków rybek dla wprawnego i doświadczonego wędkarza nie powinna stanowić problemu przy podbieraniu bez posługiwania się wymyślnymi narzędziami. Jedynie co dopuszczam do swojego użytku to solidny dobrej marki duży podbierak z gumowaną siatką. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Należy jeszcze wspomnieć,że samodzielne podebranie ręką okazowej ryby bez jakiejkolwiek pomocy wyznacza kunszt wędkarski. Obojętnie czy to jest z brzegu czy z łódki. A i wtedy ryba jest zaliczona na 100 % dla łowiącego. Nieraz może się nie udać,trudno. Ale jeśli jesteśmy zwolennikami zasady C&R to taki sposób postępowania z naturalnym podbieraniem ryby jest jednym z elementów tej zasady,bo daje rybie szansę do samego końca.A jak się nie uda to nie ma czego żałować. Rybka odpływa w dobrej kondycji bez zbędnych sesji fotograficznych. Oby tylko nie z przynętą w pysku,co niestety zdarzało się przy połowie sumów z powodu wyłamywania sterów w woblerach. Teraz stosuje tylko woblery z pełnym stelażem,aby uniknąć takich sytuacji. Ps. Proszę trenować naturalne podbieranie ryby i nikogo nie prosić o pomoc,a zobaczycie ile to da frajdy. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Nie uważam tak. Jeśli można skrócić hol to ma to większy sens przy wypuszczaniu ryby niż ściskanie jej czy męczenie do końca żeby wymęczoną podebrać ręką.Poza tym rybę można zreanimować w podbieraku bez wyciągania jeśli jest taka potrzeba. Ale każdy ma prawo do swojego zdania. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Dla mnie wyznacznikiem kunsztu było złowienie ryby. Podbieranie ryby jedną ręka przeważnie wiąże się z dłuższym holem. Kompletnie zbędne moim zdaniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Nie lada wyzwanie to podebranie ryby ręką z wysokiego brzegu:-) Kładziesz się Pan na brzuszku i niczym foczka chlup do wody. Ile ludzi tyle opinii - każdy podbiera jak chce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Nie lada wyzwanie to podebranie ryby ręką z wysokiego brzegu:-) Kładziesz się Pan na brzuszku i niczym foczka chlup do wody. Ile ludzi tyle opinii - każdy podbiera jak chce.Z tym ostatnim się nie zgadzam. Nie to forum. To podbieranie osęką też jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Z tym ostatnim się nie zgadzam. Nie to forum. To podbieranie osęką też jest ok? A kto z tego forum osęką podbiera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 A kto z tego forum osęką podbiera? Osękę też można trzymać jedną ręką, a jeśli to jeszcze ręka holującego rybę to "nadzianie" ryby na hak będzie zapewne również kunsztem najwyższych lotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Należy jeszcze wspomnieć,że samodzielne podebranie ręką okazowej ryby bez jakiejkolwiek pomocy wyznacza kunszt wędkarski. Obojętnie czy to jest z brzegu czy z łódki. A i wtedy ryba jest zaliczona na 100 % dla łowiącego. Nieraz może się nie udać,trudno. Ale jeśli jesteśmy zwolennikami zasady C&R to taki sposób postępowania z naturalnym podbieraniem ryby jest jednym z elementów tej zasady,bo daje rybie szansę do samego końca.A jak się nie uda to nie ma czego żałować. Rybka odpływa w dobrej kondycji bez zbędnych sesji fotograficznych. Oby tylko nie z przynętą w pysku,co niestety zdarzało się przy połowie sumów z powodu wyłamywania sterów w woblerach. Teraz stosuje tylko woblery z pełnym stelażem,aby uniknąć takich sytuacji. Ps. Proszę trenować naturalne podbieranie ryby i nikogo nie prosić o pomoc,a zobaczycie ile to da frajdy. PozdrawiamW jaki sposób można być zwolennikiem C&R wyznając zasadę ww. "kunsztu wędkarskiego" jeśli przy niektórych gatunkach rybę trzeba spompować do całkowitej "dętki", żeby dało się ją złapać ręką ? Dla mnie to równie niewłaściwe jak długie sesje fotograficzne. Mając podbierak hol kończy się o wiele wcześniej niż zrobienie sobie frajdy jeżdżącą na krótkim dyszlu rybą do upadłego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikSy. Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 W jaki sposób można być zwolennikiem C&R wyznając zasadę ww. "kunsztu wędkarskiego" jeśli przy niektórych gatunkach rybę trzeba spompować do całkowitej "dętki", żeby dało się ją złapać ręką ? Dla mnie to równie niewłaściwe jak długie sesje fotograficzne. Mając podbierak hol kończy się o wiele wcześniej niż zrobienie sobie frajdy jeżdżącą na krótkim dyszlu rybą do upadłego.Niestety często się zdarza ,że wędkarze łowiący tylko parę razy w miesiącu , chcą uwiecznić praktycznie każdą rybę wyjętą z wody. Obycia z podbieraniem i wypuszczaniem wg.mnie nabiera się tylko poprzez "przerzucenie" sporej ilości złapanych kg ryb,małych i dużych.Złowiłem duży okaz , ale nie mam przygotowanego statywu ,aparatu itd, rybę wypuszczam ,chyba że mam podbierak z dużą siatą to ryba czeka w wodzie pod nogami na ustawienie aparatu itd. a potem tylko na 5 sek wyciągamy ja do zdjęcia.Dlaczego tak dużo wędkarzy wręcz z pogardą traktuje małe osobniki ? widać to podczas połowu okoni itd. palec w gardło, 5 zdjęć i na koniec rzut rybą do wody z wysokości 1,5m . Znam technikę wrzucania ryb do wody, ale to na łódce itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krolik1994 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) Nawiązując do nazwy tematu ... Ktoś korzysta może z tego modelu spro ?Dostałem kiedyś chwytak yorka z waga elektroniczna i jest to bubel , nie polecam wydawać około 80zł Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez seba1994 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Ukazało się może coś godnego uwagi w ostatnich latach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duży Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Jedyny solidny i godny polecenia to ,Boga Grip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Jedyny solidny i godny polecenia to ,Boga Grip.Godny polecenia tyle że dziury w paszczach zostawia. Narzędzie tortur. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 O Boże- pierwsza myśl po zobaczeniu ceny-750zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Żadnych chwytaków nie nie stosowałem i stosować nie będę.(...) Jedynie co dopuszczam do swojego użytku to solidny dobrej marki duży podbierak z gumowaną siatką. Godny polecenia tyle że dziury w paszczach zostawia. Narzędzie tortur.Podpisuję się pod tym wszystkimi 4-ma kopytkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi