Skocz do zawartości
  • 0

Przynęty na pstrąga

szawli

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Potwierdzam zdanie o łomżyńskich wyrobach,kolega dla mnie je załatwia,ostatnio wziąłem 10 wahadeł i 5 obrotówek,ale u mnie obrotówki są dobre na małe pstrągi ,te duże biorą na wahadła,miedziane.Podobają mi się łuski na tych blaszkach,a te dziurkowane obrotówki są dobre też na nasze okonie.U nas na rzeczkach przynętą ostatniej szansy jest obrotówka,a najlepsze są miedzianki hrt i łomżyńskie,a także meppsy aglia w czerwone kropki,jak już nic nie bierze,to chociaż mały dla honoru się trafi :D

• 0

Generalnie, szczególnie na początku sezonu preferuję wobki, Salmo, Dorado i Jasia Mayera (Sławkowych nie mam więc nie wiem)

ale przynętą ostatniej deski ratunku jest dla mnie wahadło Ste-

fana, Władek @tornado potwierdził na ostatniej wyprawie ich sku-

teczność. Ponieważ statystycznie wahadła w połowie pstrągów są

raczej sporadycznie stosowane to wielokrotnie, o czym się przekonałem, potrafią być zaskakująco skuteczną przynętą, pod

warunkiem, że wie się choć trochę na temat prowadzenia wahadeł.

Pozdro Jachu

• 0

piękna ryba - gratuluję

P.S. w naszym regionie przepisy wymuszają likwidację grotów.

Oj z kotwicami miałem problem :D opowiadałem o tym współtowarzyszom w czasie podróży na miejscówkę ... ale masz absolutną rację - usunę zadziory - moje przeoczenie.

Pozdrawiam

Remek

• 0

Jeżeli mielibyście wymienić jedną, konkretną przynętę na pstrąga, która jest tą przynętą ostatniej szansy, to co to by było, obrotówka, wobler?

szawli

Jedna,konkretna przynęta pstrągowa ostatniej szansy to dla mnie Rapala oryginal floating 5 cm gold czyli po ludzku mówiąc pływająca złota piątka ta sama od xxx lat.Pozdrawiam-fajne pytanie :D

• 0

Dla mnie przynętą numer jeden jest 6cm woblerek Sławka z naszego forum. To moim zdaniem bardzo uniwersalny killer.

Pozdrawiam

Remek

tylko niedostępny :(

z moich niewielkich doświadczeń pstrągowych wynika, że obrotówka.

już jej nie mam, ale miałem jedną ulubioną.

nr.3(chyba), okrągła paletka, srebrna z hologramem, nie wiem czy nie jakiś jaxon ;)

• 0

ło Matko przenajświętsza!!!

pstrągarze!! nie dajcie sie!! nie zdradzajacie ot tak swoich bezcennych najlepszych przynęt!! Kiedyś żeby od kogoś zasięgnąć języka, zajrzeć do pudełka itp to trzeba było troszke wątrobę zmaltretować w wioskowej knajpie, trza było stawiać kolejki, podchody robić. A tu prosze zwykłe pytanie - wasza najlepsza przynęta i wszyscy prosze bardzo to i to. Wierze że te odpowiedzi dotychczasowe to dobra zasłona dymna - jak na pstragarza przystało. Ale, aż sie boje pomyśleć co sie bedzie działo jak kto spyta o wasze najlepsze łowiska :mellow: :mellow: :mellow:

• Like 1

• 0

Witam,

Jak widac rosnie mlodsze pokolenie pstragarzy, ktorzy nawet jesli maja jakas tajemnicza przynete nie obawiaja sie jej pokazac innym :D :D :D

Sam mialem kiedys takiego woblera, brazowego z brokatem krapika Siek-M. Zostawialem go jako przynete ostatniej szansy i wielokrotnie cos udawalo sie zlapac. Pozostal w paszczy szczupaka w w pstragowym odcinku rzeki Kennett. Kupilem potem bodajze 10 sztuk tego samego modelu ale zeden nie dorownywal temu jedynemu :(

Pozdrawiam,

Bujo

P.S. Lowisk to chyba nikt tutaj nie podaje chyba ze na priva.