Skocz do zawartości
  • 0

Przynęty na pstrąga

szawli

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Łowiłem na wszystkie dostępne przynęty. 

Była brudnica mniszka -skuteszny był francuski Voblex 

LP wytruły brudnicę z samolotów skończyły się pstragi

Wachadełka wiosną , potem obrotówki i woblery...

Przynęty są skuteczne  w zależności od pory i gustu pstrąga , trzeba za tym podążać .

Skoro są w pudełku , to trzeba je lubić i używać

Lata osiemdziesiąte , był taki pogryziony przez wszystkie ryby brudny brązowy wobler robiony 9cm ....

Najlepsze przynęty to zostały wodzie  

Lubię wykonanie własne

• Like 1

• 0

Pany potrzebuję jakieś wahadła kupić na dość szybką rzeczkę co polecacie bo w tym temacie jestem mega słaby ? :)

Na większy nurt dobrze mieć lekko przeciążone wahadło,ale faktycznie kolega wyżej podał link,chulo akurat wystawił cięższe małe blaszki..

Edytowane przez russian80
  • Like 1

• 0

Pany potrzebuję jakieś wahadła kupić na dość szybką rzeczkę co polecacie bo w tym temacie jestem mega słaby ?  :)

Jeżeli to ma być dość duża rzeka podgórska chętnie pomogę. Natomiast od razu dodam, że zazwyczaj tego typu przynęty sprawdzają się w lecie kiedy ryby dość chętnie podnoszą się z dna....

• Like 2

• 0

Jeżeli to ma być dość duża rzeka podgórska chętnie pomogę. Natomiast od razu dodam, że zazwyczaj tego typu przynęty sprawdzają się w lecie kiedy ryby dość chętnie podnoszą się z dna....

Nie ma nic lepszego na wczesną wiosnę, (no może poza starym dużym mansem) niż dobrze poprowadzona wahadłówka imitująca leniwą żabę. Do takiej to i z 2 metrowego dołu pod powierzchnię podniesie się każdej wielkości pstrąg.

• Like 2

• 0

Nie ma nic lepszego na wczesną wiosnę, (no może poza starym dużym mansem) niż dobrze poprowadzona wahadłówka imitująca leniwą żabę. Do takiej to i z 2 metrowego dołu pod powierzchnię podniesie się każdej wielkości pstrąg.

O jakim starym dużym Mannsie mówisz?????Co to takiego i jak wygląda?????????
  • Like 1

• 0

Zdjęcie przykładowe z netu.

4606357571.jpg

Piszę o ich największych rozmiarach bo wiosną spotykane żaby są wielkości dłoni dziecka więc nie ma co się wygłupiać 3-4 cm żabką. Niestety te duże nie są produkowane. Są innych producentów, ale to już nie to. Te akurat mają super pracę odnóży no i są stosunkowo lekkie do swojej wielkości, dzięki czemu można je swobodnie w naturalny sposób prowadzić na dłuższym odcinku.

• Like 4

• 0

Nie tylko na pstrągach się sprawdzały. Kapitalne gumy na szczupaki w płytkich i zarośniętych wodach. Szczególnie brązowe. Szkoda, że już od dawna niedostępne :(

Zdjęcie przykładowe z netu.

4606357571.jpg

Piszę o ich największych rozmiarach bo wiosną spotykane żaby są wielkości dłoni dziecka więc nie ma co się wygłupiać 3-4 cm żabką. Niestety te duże nie są produkowane. Są innych producentów, ale to już nie to. Te akurat mają super pracę odnóży no i są stosunkowo lekkie do swojej wielkości, dzięki czemu można je swobodnie w naturalny sposób prowadzić na dłuższym odcinku.

• Like 2

• 0

Nie wiem co i jak robię źle ale te ,,portki" jak u mnie na ta gumę wołają w ogóle mnie się nie sprawdzają. Wieść gminna głosi ,że sprawdza jeszcze lepiej na okoniach. Mało tego na te stricte żaby też zero efektów czy to pstrąga czy to klenia a już an pewno nie szczupaka.  A okoniach nie wspominam nawet :D 

• 0

Nie wiem co i jak robię źle ale te ,,portki" jak u mnie na ta gumę wołają w ogóle mnie się nie sprawdzają. Wieść gminna głosi ,że sprawdza jeszcze lepiej na okoniach. Mało tego na te stricte żaby też zero efektów czy to pstrąga czy to klenia a już an pewno nie szczupaka.  A okoniach nie wspominam nawet :D

Kwestia prowadzenia pewnie.

• 0

Nie wiem co i jak robię źle ale te ,,portki" jak u mnie na ta gumę wołają w ogóle mnie się nie sprawdzają. Wieść gminna głosi ,że sprawdza jeszcze lepiej na okoniach. Mało tego na te stricte żaby też zero efektów czy to pstrąga czy to klenia a już an pewno nie szczupaka.  A okoniach nie wspominam nawet biggrin.png

Mam niestety takie same doświadczenia z tymi żabkami. Niezależnie od pory roku, rozmiaru czy koloru.

• 0

Mówimy oczywiście o prowadzeniu strickte powierzchniowym. Naprawdę nasłuchałem się o nich sporo nakupiłem również sporo ale nigdy na nie brania najmniejszego nie miałem -łącznie z tym ,ze nigdy nie widziałem by ryba się nimi zainteresowała. A posiadam lepsze/gorsze jej odwzorowania.