Skocz do zawartości

PAKOSTANE w CHORWACJI

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

3 lata temu byłem w środkowej Dalmacji- łowiliśmy z kumplem w morzu z brzegu. W większosci drobne leszczyki morskie (10-15cm), jakies wargacze, raz trafiłem Dorade, a w nocy trafiały się małe kongery (zanęcone suszoną krwią w koszyku).

Łowiliśmy na zestaw "choinkowy" tzn, ciężarek uwiązany na końcu zestawu, i boczne krótkie troki z haczykami powyżej. Przynęty takie żeby się mocno trzymały na haczyku- białe robale na poczatek , potem kawałki kalmarów itp.

Troche próbowałem spiningować przy brzegowych skałkach- na małe gumki na bocznym troche łowi się to samo co na grunt- wargacze, leszczyki.

Generalnie dużo zabawy bo skubią jak głupie- tylko nie ma frajdy z holu.

Następnym razem jak będe zastanowie się na wyprawą łodzią  z przewodnikiem -tylko to już są koszta...

W tym roku takie lowilem w drodze po sniadanie.

Identyczne łowiłem parę lat temu niedaleko Zadaru.

Do tego masę malutkich chyba dorado (głowy nie dam).

Fajne takie łowienie na luzie, piękna pogoda, można się poopalać przy okazji.

Ja własnie wróciłem. Byłem drugi raz i starasznie żałuję , że nie wziąłem wędek. Następnym razem długi , lekki teleskopik i ze 3 paczki białych do lodówki turystycznej przed wyjazdem. I paczka świetlików na późno wieczorne łowy.

A na miejscu nie szło kupić czegoś za kilka eurasów? Z żyłką i kołowrotkiem w zestawie do hi-tech kija ;) Z reguły tak robię i po 2 tygodniach wakacji sprzęt ląduje najczęściej pordzewiały w koszu. Ale ile frajdy za ten czas dostarczy... :)