Trinka Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Witam, Zwracam się z prośbą do osób użytkujących te krecioły o opinie na ich temat.Poszukuję coś pod jesienną orkę wislana.Łowiska na jakich łowię to Wisła/ Jezioro Tarnobrzeskie. Przynęty (gumy/cykady/wobki/koguty-max 25g).Wedka 2.7/3.05 15-42gMój przewidziany budżet to jakieś 300-550pln. Wszelkie inne propozycje kreciołków mile widziane. Pozdrawiam.Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bluzer Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Penn Sargus 4000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Kolego nie kombinuj i kup Ryobi Zaubera lub jednego z jego "klonow". Do 5 stowek nic lepszego nowego nie kupisz a z uzywkami roznie bywa. W sklepie w Baranowie Sand. mozesz pomacac prawie wszystkie modele Ryobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Z czystym sumieniem polecam OKUME SALINE 40 mam taka i znajomi rowniez od kilku lat i sa naprawde rewelacyjneModel 30 tez mam i kupuje jeszcze jedna niebawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Mam Penna Battle 3000 i nie polecam. Więcej kłopotów niż radości z łowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pabik Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 A ja mam i polecam co prawda dopiero 1 rok użytkuje ale jest ok chodzi gładko i bez luzów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s.synowiec-83 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 (edytowane) Z czystym sumieniem polecam OKUME SALINE 40 mam taka i znajomi rowniez od kilku lat i sa naprawde rewelacyjneModel 30 tez mam i kupuje jeszcze jedna niebawemDołącze się do pozytywnej opinii, ja moja Saliną 40 dodatkowo ciągam od czasu do czasu pilkery.Po 2 sezonach takiego użytkowania nie mam powodów do narzekania. Co do Batla... model 2000 jakoś lubi mnie w.... i po raz drugi idzie na serwis. Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez Kmicic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Mam Battla 2000 na bolki i sobie radzi, ale łowię nim na lekko, w tym roku około 20 ryb już wyjechało na nim z wody i jest ok ale do orania dna nie wiem czy będzie się nadawał. Trochę podkładek dałem i nawet przyzwoicie nawija. Dobrą maszyną na którą warto zwrócić uwagę jest Spinfisher SSV. Następnym kołowrotkiem jaki zakupię do ciężkiego Wiślanego spinningu będzie właśnie SSV lub Zauber/RedArc ale ze wskazaniem na tego pierwszego, teraz łowię na stradica ale coraz bardziej mi go szkoda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) Mój Penn tuż po wyjęciu z pudełka miał luźno skręcony kosz i trzeba było go dokręcać.Ten kołowrotek absolutnie nie toleruje pełnego nawoju linki lub plecionki na szpulę, trzeba nawijać znacznie poniżej krawędzi szpuli inaczej będzie plątał plecionkę przy rzutach - spada po kilka zwojów plecionki naraz. Im cieńsza plecionka tym gorzej. Znacznie lepszy jest już Slammer. Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez pepso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s.synowiec-83 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Mam podobne wrażenia co do plątania linki, daodtkowo wady wrodzone tj. stukanie, pukanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trinka Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Dziękuje za opinie Jednak wybiorę Saline Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) Mam dwa Penny Spifishera v3500 Slammera 260 i mam Okume Saline 40 - wszystkie trzy b.podobna jakość wykonania czyli b.dobra , układanie peletki/żyłki dość dobre porównywalny ciężara okuma deko lżej kręci i jest smukła wydaje się lżejsza , myślę ,że każdy z nich jest b.dobrym wyborem w swojej klasie cenowej , co do Beattle to zastanawiałem się nad zakupem tego młynka ale zrezygnowałem mój kolega kupił gdy jechaliśmy na Alandy /bardziej mu się podobał / i kołowrotek padł w trzecim dniu łowienia więc odpusciłem tu masz porównanie Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez seiken Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianeQ Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Mam battle 4000, używam go do średnio-ciężkiego łowienia sandaczy (max guma 4" + główka 30g). Kiedyś zluzowała się śruba trzymająca kosz, ale wystarczyło dokręcić i jest dalej git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz998 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 A mógłbyś ktoś porównać wielkość slammera 360 i spinfishera 3500 w stosunku do emblema 3000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Mam dwa Penny Spifishera v3500 Slammera 260 i mam Okume Saline 40 - wszystkie trzy b.podobna jakość wykonania czyli b.dobra , układanie peletki/żyłki dość dobre porównywalny ciężar a okuma deko lżej kręci i jest smukła wydaje się lżejsza , myślę ,że każdy z nich jest b.dobrym wyborem w swojej klasie cenowej... Z danych katalogowych wynika że Salina jest lżejsza : Salina 30 - 340g, Spinfisher 3500 - 379g Salina 40 - 360g, Spinfisher 4500 - 397g Ja mam podobne wrażenia co @Seiken, Okuma ma przyjemniejszą pracę od Penna, choć porównać mogę jedynie do Slammera i pracy na dorszach. Moim zdaniem warto również zwrócić uwagę na Okume Raw, Okuma Raw II 30 - 270g Okuma Raw II 40 - 300g Co do Battle poczytaj sobie, opinii na jerku trochę jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maximus Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Mam Salinę 40 trzeci sezon i nie narzekam,nic złego się nie dzieje,po tym sezonie jak kolega Mario znajdzie czas to będzie przegląd i smarowanie.Reasumując,dobry kołowrotek za nie duże pieniądze,także polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 Panowie, który młynek - Salina 40 czy Slammer 360 lżej chodzi pod obciążeniem? Planowałbym któryś z nich zakupić do kija 20 LB pod deep runnery. Łowię w Wiśle i przyujściowym odcinku Narwii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemas107 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 trudny wybór bo oba młynki są dobre!miałem slammera 260 do cięzkiego łowienia na rzece i kolega tez ma salinę 40 trzeci rok i nie widać po niej zmeczenia a łowi gumami do 20cm z główkami do 35 gram. do kija 20lb myslę że spokojnie wystarczy slammer 260, salina 40 tez będzie idealna, ja bym raczej znowu wybrał slammera, chociaż teraz łowie zamiast slammera red-arkiem 10400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 Slammer to typowa betoniarka która ma się nie rozlecieć podczas nie wiadomo jakiej orki , kosztem komfortu pracy którego mu brakuje w porównaniu do Saliny.Slammery mają to "coś" , trzeba się do tego przyzwyczaić , to specyficzne młynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg77 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Co do Pena Battle to również nie mam dobrych wspomnień ( puka , stuka itp. ) miał być do trociowej orki i poszedł w świat... Jeżeli chodzi o red arc i ryobi zauber to jak najbardziej polecam może nie są idealne ale za te pieniądze nic lepszego nie kupisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Mam Salinę II 40 ale wersję na Kanadę i USA i działała całkiem nieźle na 2 wyjazdach do Norwegii. Tutaj przykręciłęm ją kilka razy do ciężkiego spina a i do gruntówki mi się zdażyło. Ryb ze słodkiej wody na niej nie wyholowałem czyli można przyjąć że 2x 2 tygodnie używana byłą do pikerów do 400g i trochę ryb na niej wyjechało, największe do max. 10kg ale ........... czy powinno rozsypać się łożysko oporowe? bo się rozsypało .I sprzedają ja tak jak chyba wszystkie kołowrotki bez szpui zapasowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertouno Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Mam Salinę 40 używam ten młynek na rzece przy wędziskach gruntowych (feeder i itp) ciężarki po 100g nie robią na tym kołowrotku żadnego wrażenia, kołowrotek przy zwijaniu 40,50g ciężarków kręci prawie tak lekko jak na sucho.Uważam że do ciężkiego spina jest dobrą propozycją w tej klasie cenowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jogas Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Mam battle 2000 na kropki i do lżejszego łowienia ogólnie młynek jest spoko nie mam złych wrażeń. Jedynie czego mu nie wróżę to długiej żywotności jeśli chodzi o kabłąk strasznie mizernie to wygląda i wątpię żeby było trwałe, ale też zależy kto jak intensywnie użytkuje kołowrotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynio63 Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Mam jeszcze starego Eclipz 40 okuma którego następcą jest salina.Używam eclipza do lekkiego pilkera już ok 10 lat i ciągle śmiga.Boleczki do 1 kg najczęściej biorę z korby.Co prawda jest to 20-30 wyjazdów rocznie-ale w pi..ę dostaje.I nic.Tylko do spina czy nie jest za ciężki wagowo? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnluki Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 (edytowane) I ja jeszcze używam Eclipza, mam ten koł. w dwóch rozmiarach. Niby to tzw. uboższy krewny Saliny (budżetowy) okazał się być całkiem dobrym i wytrzymałym kołowrotkiem.pozdrawiam Edytowane 24 Października 2015 przez spinnluki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi