krzysiek Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Środek dość mocno zapracował, a dół stoi, linka go nie zbiera. Zagęść środek, odpuść dół. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Miał rację ark70, ktory proponował gumki silikonowe zamiast taśmy ;-). krzysiek pisząc "zagęścić" masz na myśli dołożenie przelotki czy tylko przesunięcie już zamontowanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Dołożysz jedną więcej i opuścisz dół o 10 cm i samo się zagęści na szczycie i będzie to wyglądało tak (to ustawienie wyjściowe ):(11,5/12/13/14/15/17/19/23) tak ustaw początkowo i koryguj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 (edytowane) Jeżeli nie jest to demon szybkości i nie ma nadmiaru mocy jak na te 14lb, to nie dokładaj na razie. Chyba że zszedłbyś z rozmiarówką L-ek i dołożył jedną 5,5. Masa będzie podobna. Edytowane 22 Sierpnia 2013 przez krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Trochę pokombinowałem i wyszło tak : Jeszce nie wiem co, ale coś mi w tym ustawieniu nie gra.Krzysiek co sądzisz?Swoją drogą to naprawdę żmudna robota ale bardzo wciągająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darc Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 WitajNadal blank jest trochę przeciążony pomiędzy 3 a 5 przelotką od kołowrotka.Tak jak @mrWhite7 pisał, postaw 1 bliżej kołowrotka i dołóż jeszcze jedną przelotkę.Rozmiarówkę tak bym widział: 25j, 16j, 10j, 8l, 7l, 6l, 6l, 6l, + tip 6/5,5Powinno zagrać.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 (edytowane) Między 3 a 5 linka ciut za mocno zbiera przelotki. A ile masz od 25 do szpuli? Edytowane 22 Sierpnia 2013 przez krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Darc, jutro spróbuję dołożyć jedną L ale martwi mnie , że 25 będzie wtedy za bliski kołowrotka. Krzysiek, teraz jest 52 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 (edytowane) Niech kolega poda odległość do środka stopki bo szpula raz jest z tyłu a raz z przodu więc dawno odszedłem od takich pomiarów bo mogą w błąd wprowadzić .Ten blank pracuje trochę głębiej i trzeba "ruszyć " trochę dół, myślę że odległość otwierającej do stopki powinna być jakieś 58-62 cm.Zmierzyłem swojego 7' sandaczowego kija i mam 58 cm ale na systemie KR , kij rzuca świetnie na otwierającej 25 więc nie będzie błędem te 58 cm do Y 25 Edytowane 22 Sierpnia 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 (edytowane) Jezus Maria, człowieku! Jest jak nie przymierzając w castingu. Jak tu cokolwiek przesuwać w kierunku kołowrotka? Zastanówcie się panowie najpierw, a potem piszcie. Spokojnie może być ok. 60+.Przesuń stożek, zagęść przelotki na środku - ot i cała robota. Te 113,5cm byłoby ok. w kiju 7', tu masz kilkanaście cm mniej. EDYTA - mrWhite był szybszy. Nie dodawaj więcej L-ek, to nie ma sensu. Edytowane 22 Sierpnia 2013 przez krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 (edytowane) Zmierzyłem swojego 7' sandaczowego kija i mam 58 cm ale na systemie KR , kij rzuca świetnie na otwierającej 25 więc nie będzie błędem te 58 cm do Y 25 KR-kę masz wyższą. Jeżeli mierzymy aż do stopki, to spokojnie może być dobrze ponad 60cm. To krótki kij, ale z pewnościa nie będzie to przesadą. Edytowane 22 Sierpnia 2013 przez krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darc Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 @pepso, sam widzisz, że jest metota otwocka i jest metoda falenicka.Sam musisz zdecydować co bardziej ci odpowiada.Spróbuj raz w jednym układzie, raz w drugim układzie i sam zobaczysz.@krzysiek, czy ja, czy @mrWhite7 będziemy bronili swoich poglądów bo poparte są jakimiś doświadczeniami.Pewnie każdy z nas ma rację, tylko kierujemy się różnymi kryteriami i stąd takie rożbieżności.pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Przecież mrWhite wycofał się z pomysłu przybliżania wejściowej do uchwytu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Dziś w nocy wymyśliłem co mogę zrobić i jak tylko znajdę czas to uzbroję blank jeszcze raz ( trochę gęściej na szczycie) i zobaczymy co się będzie działo z blankiem w ugięciu.Chciałbym tak jak Wy widzieć problemy w uzbrojeniu na pierwszy rzut oka - na to potrzeba praktyki.Kiedy tylko uzbroję na nowo blank wrzucę fotki i poproszę Was o uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 (edytowane) Mamy zdania podobne z Krzyśkiem. Przy tej długości kija ładnie funkcjonuje 25 otwierająca oddalona 58 cm jednak troszkę wyższa bo KR a więc Y musi być te parę cm dalej oddalona co daje te 60+ i jeżeli trzeba zagęścić szczyt to trzeba rozsunąć trochę stożek (oczywiście trzeba uważać aby pozostał współśrodkowy) i szczyt się sam zagęści .Przy odległościach 24,5 cm /20 / 18 / licząc od otwierającej stożek działa dobrze i jest współśrodkowy a więc więc zaoszczędzisz 4,5 cm bo do teraz miałeś 22 /19 /17 więc o te 4,5 cm przesunie się stożek . i nie pozostaje nic innego jak zagęścić szczyt (chodzi o ten obszar między trzecią a piątą przelotką bo odległości są trochę za duże i blank jest w tym miejscu nadmiernie wysilony). Zobacz czy w takim ustawieniu blank gnie się progresywnie i w sposób naturalny bo o rzuty jestem spokojny. Masz prawidłowo oddaloną otwierającą i współśrodkowy stożek więc będzie funkcjonować .Wyliczyłem odległości pod 7 przelotek na długości roboczej 113,5 cm i według mnie wygląda to tak : bo zacząłbym od 10,5 :10,5 / 22,5 / 36,2 / 51,6 / 69 / 89 /113,5 i od tego bym zaczął i patrzył co się wydarzy a potem skorygował. Teraz masz w obszarze niepewnym 24,5 39.5, 55.5, 72.5 a będziesz miał bardziej równomiernie i zagęszczone 22,5 / 36,2 / 51,6 / 69 / Obliczyłem także dla pierwszej 11,5 cm i wygląda to tak : 11,5 /24,1 /37,8 /52,7 /69,0/ 89,0/ 113,5 co przy twoim ustawieniu 11.5, 24.5, 39.5, 55.5, 72.5, 91.5, 113.5 cm wygląda trochę inaczej . Przyjemnej zabawy polubiłem bardzo ustawianie przelotek ,sprawia frajdę .Obliczyłem jeszcze jedną wersję tym razem pod 11 cm więc teraz masz sporo możliwości 11/23,3/37,0/52,2 /69,0/89,0/113,5Zasada jest taka że jak rozsuniesz przelotki to osłabisz na tym odcinku blank (w tym wypadku rozsuwając stożek zmusisz dół aby zapracował bo stał jak kołek) jak zsuniesz czy zagęścisz przelotki wzmocnisz ten obszar i zrobisz go bardziej sztywnym, a więc ten obszar który był zbytnio nadwyrężony zostanie wzmocniony .Chodzi o to aby uzyskać płynną progresję ugięcia przy równomiernym przyroście siły ,jeżeli te zabiegi nie pomogą to trzeba będzie rozważyć opcję dodania dodatkowej przelotki ale to dopiero po sprawdzeniu wszystkich możliwości Edytowane 23 Sierpnia 2013 przez mrWhite7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 (edytowane) mrWhite7 i Krzysiek, wkręciłem się ;-) Jest piątek po południu, a ja przelotkami po blanku przesuwam... Oto pierwsza wersja zaproponowana przez mrWhite7 czyli: 10,5 / 22,5 / 36,2 / 51,6 / 69 / 89 /113,5.Dodam, że zdjęcie przedstawia blank pod największym do tej pory obciążeniem.Wyraźnie widać problem przy przelotkach nr 3,4 i 5 (licząc od dowolnej strony) , za to lepszy jest stożek, bardziej współosiowy.Jutro będę kombinował dalej, myślę o jeszcze większym oddaleniu otwierającej od kołowrotka, choćby o 1 cm. Darc, szkoły falenicka i otwocka są tylko dwie, a tutaj jest ich znacznie więcej. Edytowane 23 Sierpnia 2013 przez pepso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Pepso przesuń startową o nawet 3-4c, kolejną o 2-3cm ,następną o ok 2cm oraz 3i 4 od szczytu przesuń do przodu ok 1-1.5cm ,powinieneś zlikwidować widoczne dwie cięciwy .Startowa na pewno nie będzie za daleko od krećka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 (edytowane) To jest właśnie spacing , wieczny kompromis, jak już napisałem jak takie zabiegi nie dadzą rezultatu trzeba będzie dołożyć jeszcze jedną a otwierająca postawić na ca.60 cm a obciążenie będzie bardziej rozłożone no i skrócić stożek , ale kombinuj dalej ze stożkiem bo dołu jeszcze nie ruszyłeś stoi jak zaczarowany Spróbuj wersję 11,5 cm myślę że "zagra" Pepso przesuń startową o nawet 3-4c, kolejną o 2-3cm ,następną o ok 2cm oraz 3i 4 od szczytu przesuń do przodu ok 1-1.5cm ,powinieneś zlikwidować widoczne dwie cięciwy .Startowa na pewno nie będzie za daleko od krećka Edytowane 23 Sierpnia 2013 przez mrWhite7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Ten szczyt za specjalnie istotny nie jest,bardzie problem na 2/3 spasingu.Blank jest szybki i z dość mocnym dolnikiem więc śmiało można odstawiać startową nawet na 60cm od szpuli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Skoro kolega uparł się na 113,5 i siedem przelotek proponuję jeszcze bardziej rozsunąć stożek i według moich obliczeń wygląda to tak : (stożek współśrodkowy więc nie ma co kombinować) 11,5/ 24/37/ 51,5/ 67,5/ 87,5/ 113,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Ja się nie uparłem ;-) Ja się uczę na żywej tkance spacingu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Wczoraj usiadłem do kija i trochę pokombinowałem z rozmieszczaniem przelotek.Obecnie sytuacja wygląda tak :- odległość otwierającej 25 od szpuli kołowrotka 59,5 cm.- odległość od szczytu do otwierającej 109,5 cm.- spacing to: 11, 11.5, 12, 13.5, 16, 20, 25.5 czyli odpowiednio 11, 22.5, 34.5, 48, 64, 84, 109.5 cmJak widać przesunąłem otwierającą do przodu o 4 cm i nieco rozsunąłem stożek.Nie robiłem jeszcze prób rzutowych.Przyznam się, że nieco utknąłem ( trochę na własne życzenie ) na tym etapie i chętnie posłucham Waszych opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 1 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Czy takie ugięcie jest akceptowalne czy trzeba jeszcze nad nim popracować?Sam dół blanku jest bardzo mocny i trudno mi osiągnąć pełniejsze ugięcie.Jeżeli trzeba coś zmienić to bardzo proszę o propozycję bo po kilkunastu próbach z rozmieszczeniem przelotek doszedłem do ściany.Ten spacing ma najmniejsze cięciwy ze wszystkich, które próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 (edytowane) Zdecydowanie lepiej to wygląda niż poprzednioDla mnie na czwartej przelotce jest jeszcze trochę duży kąt, ale może to złudzenie. Mam też troszkę wątpliwości czy odległości w stożku są prawidłowe i czy stożek jest współśrodkowy ale jeżeli funkcjonuje i rzuty będą ok to zostaw ale jeżeli chcesz się jeszcze troszeczkę pobawić to spróbuj czegoś takiego, cyknij fotę i zobaczymy co wyszło , zawsze możesz wrócić do poprzedniego ustawienia a więc 11,5/ 24/37,5/51 /67,5/86,5/109,5 Edytowane 1 Września 2013 przez mrWhite7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi