pepso Opublikowano 1 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 (edytowane) mrWhite7, dziękuję za sugestię na pewno spróbuję Twojego ustawienia , tym bardziej, że za każdym razem jest trochę lepiej. Nie po to zawracam wszystkim głowę by poprzestać na półśrodkach. Tym bardziej, że w założeniach tego wątku jest nauka rodbuildingu, a nauka wymaga pracy. Najważniejsze dla mnie jest to, że powoli zaczynam "czuć" o co w tym wszystkim chodzi.Kiedy porównałem fotki z pierwszego i ostatniego ustawienia to była dla mnie najlepsza motywacja. Jestem wszystkim naprawdę wdzięczny za Wasze opinie bo dzięki nim uczę się czegoś naprawdę fajnego. Edytowane 1 Września 2013 przez pepso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 2 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Na zdjęciach ugięcie blanku po zmianach zaproponowanych przez mrWhite7. Czyli :11,5/ 24/37,5/51 /67,5/86,5/109,5 . Na ostatnim zdjęciu najmocniejsze obciążenie blanku z linką praktycznie prostopadłą do ziemi.Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) Z racji tego że zaproponowałem to rozwiązanie nie będę się wypowiadał na ten temat ale ciekawy jestem opinii kolegów ,aby lepiej porównać zaznaczyłem przebieg sznura na czerwono w różnych spacingach Edytowane 2 Września 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 2 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Dzięki mrWhite7, fajnie teraz to wygląda. Jedno zdjęcie czasami jest warte więcej niż tysiąc słów. Też czekam na opinie kolegów.W międzyczasie byłem nad wodą trochę porzucać i próby rzutowe wypadły bardzo dobrze. W tym momencie przestałem mieć wątpliwości co do wielkości przelotek i odległości przelotki otwierającej od kołowrotka. Po raz kolejny muszę powiedzieć, że mieliście rację ! Jestem bardzo zadowolony z wyboru blanku, wędka która powstaje odpowiada założeniom początkowym. Sam blank jest bardzo czuły i "elektryczny" o czym przekonały dzisiejsze brania małych okoni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Ja bym jeszcze rozsunął dwie pierwsze przelotki stożka. Masz tam spokojnie ze 2-3cm rezerwy. Przesuń najpierw dwie kolejne przelotki po wejściowej, zobacz jak wyjdzie. Można też delikatnie zagęścić ten odcinek, na którym kąty są największe. Powodzenia,k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Trzecią przelotkę ze stożka można przesunąć tylko o 0,5-1 cm w kierunku Topu ,wtedy stożek będzie perfekcyjny ale pociągnie to przesunięcie trzech przelotek o milimetry i będę musiał to jeszcze przeliczyć bo trzeba zachować progresje ugięcia wraz z przyrostem siły wtedy kij będzie się ładnie progresywnie ładował i oddawał a stożek załatwi gaszenie .Teraz wychodzę ale przeliczę i podeśle wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Jeżeli masz czas i chęci to spróbuj jeszcze w ten sposób ,poprawiłem troszkę stożek i minimalnie zagęściłem interesujący nas obszar zachowując progresję tzn wraz z narastaniem siły progresywnie jest przekazywane jej z przelotki na przelotkę następną bez żadnych gwałtownych skoków tylko w sposób równomierny i oczywiście zachowując współśrodkowość stożka : 11,5/23,7/36,8/50,6/67,5/86,5/109,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 To jest trochę tak, że trzeba zdecydować, co jest w danym projekcie ważniejsze: współśrodkowość stożka, czy równomierne "zbieranie' przelotek, a tym samym i blanku przez linkę. Niewielkie odchylenia w jedną, czy drugą stronę, na parametry użytkowe będą miały nominalnie niewielki wpływ. Ostatecznie zrobisz tak, jak Ci będzie leżało i pewnie się nie pomylisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Pepso, fajny temat i będę Tobie kibicował. Miło, że Koledzy tak chętnie podpowiadają. Po ostatnich fotkach ugięcia widać, że w rodbuildingu korespondencyjnym warto zaopatrzyć się w jakiś dobrze widoczny sznurek. Powodzenia!PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 2 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Maynard, dobry pomysł.Muszę dowiązać kilka metrów muchowego backingu. KKR - Korespondencyjny Kurs Rodbuildingu - dobre . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 3 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 W międzyczasie mam pytanie o naklejkę z opisem wędki. Bo powoli zaczynam myśleć nad omotkowaniem kija.W przypadku MHX to jest chyba taka zwykła naklejka do naklejenia na blank? Czy po naklejeniu można "złapać" jej brzegi omotkami czy lepiej pozostawić bez niczego? Interesuje mnie jaka jest kolejność czynności przy mocowaniu zaczepu na haczyk i naklejki.Mój plan jest taki:1. Wymierzenie wszystkich odległości ( omotka przy fore, zaczep omotka, naklejka, omotka).2. Naklejenie naklejki3. Omotkowanie zaczepu i fragmentu naklejki.4. Omotkowanie fragmentu naklejki z drugiej strony. Czy taki plan działania jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Najpierw nawiń omotki/zaczep.Naklejki nie trzeba omotkować, klej trzyma bardzo dobrze.Najlepiej naklejkę nakleić tuż przed lakierowaniem - przynajmniej ja tak robię.Pamiętaj by naklejki nie mazać żadnym rozpuszczalnikiem przed lakierowaniem, bo napisy znikną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Najpierw nawiń omotki/zaczep.Naklejki nie trzeba omotkować, klej trzyma bardzo dobrze.Najlepiej naklejkę nakleić tuż przed lakierowaniem - przynajmniej ja tak robię.Pamiętaj by naklejki nie mazać żadnym rozpuszczalnikiem przed lakierowaniem, bo napisy znikną całej naklejki oczywiście nie przecierać rozpuszczalnikiem, jednak jej krawędzie,po dokładnym przyklejeniu można lekko przetrzeć acetonem w celu usunięcia brzydko wychodzących z pod foli śladów kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 3 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Wędka przezbrojona. Na pierwszym zdjęciu ugięcie pełne z kątami wędki i linki ok. 45 stopni, druga fotka to ugięcie z linką prostopadłą do ziemi.Niestety nie mogłem znaleźć backingu.Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Piszesz że wędkę przezbroiłeś więc w jakim kierunku poszedłeś ?Zrobiłem czerwoną linkę i wygląda to bardzo porządnie i prawidłowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 3 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 No jak w jakim ? Zgodnie z Twoją sugestią : 11,5/23,7/36,8/50,6/67,5/86,5/109,5. Zastanawia mnie jedna sprawa. Dlaczego firmowe spacingi są takie hm no właśnie "takie sobie". czy oni to liczą jakimś algorytmem?Nawet taki laik jak ja widzi kolosalną różnicę pomiędzy pierwszym i ostatnim rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Spacingi "firmowe" nie uwzględniają charakterystyki ugięcia - bo nie mogą. Tzn. mogą do pewnego stopnia, ale powodowałoby to ogromne namnożenie l. wariantów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 17 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 (edytowane) Dzisiaj znalazłem czas żeby nawinąć omotki.Robota żmudna ale wdzięczna, no może poza omotkowaniem najmniejszych przelotek na szczytówce. Przy delikatniejszym kiju i mniejszych przelotkach to na pewno jest gimnastyka. Przede mną lakierowanie lakierem U-40 Dura Gloss LS Supreme i jak pewnie się domyślacie mam kilka pytań : 1. Ile lakieru przygotować na jednokrotne pomalowanie zaczepu, naklejki i 8 przelotek? 2. Czy zaczynać od zaczepu i naklejki czy lepiej od przelotek? 3. Jaki czas jest najlepszy pomiędzy nałożeniem pierwszej i drugiej warstwy lakieru? 4. Czy pierwsza warstwa ma być położona tak by przesączyć omotki, a druga jako kosmetyczna czy raczej odwrotnie? 5. Jakie narzędzia oprócz pędzelka i wykałaczki będą przydatne ? 6. Hyde Park - czego unikać i czego się obawiać ? Tak naprawdę to liczę się z tym, że lakier wyjdzie taki sobie bo ten projekt służy do nauki, a wędka ma być wołem roboczym. Ale tego etapu obawiam się najbardziej bo mam świadomość braku możliwości poprawienia wielu czynności.No i w końcu trzeba będzie zamieścić fotografie z tego lakierowania i wiem, że to będzie bolało . Edytowane 17 Września 2013 przez pepso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 pepso, nie chcę poganiać , ale mam nadzieję połowić Twoją wędką (wypróbować ją) w następny weekend na Pławniowicach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 17 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Jeżeli Profesorowie KKR (Korespondencyjnego Kursu Rodbuildingu) pomogą to jest duża szansa.Plany mam ambitniejsze bo chciałbym połowic już w ten weekend.Nie wiem tylko czy lakier zdąży stwardnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Hmmmmmmmmmmiałem sporo do czynienia z żywicami . Generalnie to właściwości fizykochemiczne uzyskują po około 7 dniach.Ale o lakierach do wędek nie wypowiadam się tak autorytatywnie bo może się mylę, nie znam ich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Jeżeli będziesz malował na jeden raz, to weź po 3ccm każdego, ze składników. Jeśli planujesz położyć 2 warstwy, to po 2ccm styknie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Chyba się przyjmuje 72h leżakowania lakierowanej wędki. Ja poniżej tego minimum nie używam wędek, nawet ich nie obciążam w żadnych testach. Po 3 dobach spokojnie można działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 17 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 No to przyjdzie do następnego weekendu poczekać.Chyba, że dam radę położyć jutro dwie warstwy lakieru. Jeżeli pierwszą warstwę położę rano to ile musiałbym czekać z drugą warstwą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Są różne lakiery ( piszę to z perspektywy lakierów do parkietów....) . jedne możesz kłaść dopiero po około 12 godzinach , inne MUSISZ nałożyć w ciągu 24 godzin inne natomiast na zasadzie "mokre w mokre'To powinno byc napisane w karcie technicznej lakieru 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi