Skocz do zawartości

O tym jak pepso swoją wędkę robił.

pepso

Rekomendowane odpowiedzi

Stary dobry HB jest ok a na fale dunaju kawałek plastiku po godzince schnięcia na umiarkowanych obrotach wygładzić a potem lekko podgrzać i fale znikają, ale już bez spirytusu ,marblingu i soku pomarańczowego :)  Krzysiek ( dla mnie guru jeżeli chodzi o lakier) doładnie opisał takie zabiegi , chociaż bardzo rzadko wygładzam to jednak czasami przydają się takie tricki

Większość producentów zaleca raczej odwrotne traktowanie, CZyli najpierw LB potem HB. Ale praktycznie można i odwrotnie. Z tym że nie wiem czy to dobry pomysł bo LB tworzy cienkie warstwy i może tylko podkreślić błedy i jakieś ubytki. Albo fale dunaju :)

Robert, po co się mordować, pierwsza warstwa HB cienko , byle tylko przesączyła omotkę, druga grubsza wieńcząca dzieło  i po bólu.

Na raz też da się zrobić ,tyle ze trochę wprawy wymaga.

Robert, po co się mordować, ..

Tylko przytoczyłem zalecenia producentów. NIe twierdze że tak robie. Lakieruje HB w większości na dwa razy. Przy niektórych projektach i napisach na raz.

Edytowane przez robbox4

Robert, po co się mordować, pierwsza warstwa HB cienko , byle tylko przesączyła omotkę, druga grubsza wieńcząca dzieło  i po bólu.

Na raz też da się zrobić ,tyle ze trochę wprawy wymaga.

Na raz jest fajny trick , robisz szybko cały kij przesączając omotki i pomagając zapalniczką całkowicie wypełnić te trójkątne komory koło stopek i .....potem wracasz i kładziesz mokre na mokre jeszcze raz, tylko trzeba się pospieszyć. Na małych przelotkach działa zawsze a na większych tylko czasami . Omotki muszą być położone na 100 % , żadnych wystających nitek czy mikronitek .Najlepiej oplot przygrzać zapalniczką wtedy mikronitki pod ogniem całkowicie znikną .Czasami się udaje :) o marblingu samochodu sąsiada trzeba pomyśleć ...nieciekawy typ :) 

Tylko przytoczyłem zalecenia producentów. NIe twierdze że tak robie. Lakieruje HB w większości na dwa razy. Przy niektórych projektach i napisach na raz.

Może nieprecyzyjnie się wyraziłem. Nie mam jakichkolwiek przesłanek by tak myśleć.

Ot, taka ogólna uwaga :)

Zdecydowałem, że Tondrak będzie do klejenia korka. Zobaczę jak pójdzie mi z Lamarem LB i być może później przyjdzie czas na HB.

Jeśli to ma poprawić jakość pracy to rozrobienie niewielkich porcji nawet trzykrotnie na wędkę nie jest jakimś problemem.

Kiedyś żartowaliśmy z kolegami o nielubianym sąsiedzie.

Padały różne propozycje odegrania się ja jego samochodzie. Niektóre bardzo subtelne inne trochę mniej.

Najbardziej brutalną ale i pociągającą była propozycja wbicia (koniecznie obuchem siekiery) trzycalowego gwoździa w dach auta;-) Tego pomysłu nic nie mogło przebić ;-)

• 3 miesiące temu...

Odświeżam wątek bo niedługo będzie kilka nowych projektów (o ile czas pozwoli). Ale póki co.

Jest pewien fakt powiedziałbym metafizyczny ;) o którym chciałbym Was poinformować.

Jak wiadomo pierwszą swoją wędkę zrobiłem na blanku MB782-MHX.

Wyszła bardzo fajna i uniwersalna wędka do łowienia bardzo szerokim zakresem typów przynęt, wagi i metod. Naprawdę polubiłem ten kij i dlatego zdecydowałem , że zrobię synowi prezent na dzień dziecka i urodziny ( biedak obchodzi je tego samego dnia) i zbuduję dla niego wędkę na tym samym blanku.

Wyszła całkiem zgrabnie i syn naprawdę się ucieszył. Dzisiaj pojechaliśmy na dwie godzinki nad staw by wypróbować nową wędkę.

I teraz czas na metafizykę i gusła ;-)

Z moją pierwszą wędką na wspomnianym blanku pojechałem na sandacze. To był jej debiut.

Wypływamy, kotwiczymy, pierwszy rzut i mam rybę. Sandacz ok 50 cm.

Dzisiaj , syn ze swoją nową wędką podchodzi na pierwsze stanowisko, rzuca po raz pierwszy, kilkanaście obrotów korbką i łowi rybę :D

Szczupak taki okołowymiarowy.

Przypadek ??? ;)

Muszę kupić więcej tych MHX-ów. :D

• Like 3