Skocz do zawartości
  • 0

Zakup Mikado na bolenie

skuli

Pytanie

Witam. Mam do Was serdeczne pytanie. Czy kij Mikado Temptation Ultrafast Light Spin UFL 3m, do 22g wyrzutu nadaje się do lżejszego łowienia boleni. W sklepie nie byli mi w stanie udzielić żadnej odpowiedzi na temat tego kija.

A może lepszy byłby 3m, 5-25g wyrzutu.

Co możecie mi polecić i podpowiedzieć.

Z góry dziękuję i pozdrawiam Wojtek

• Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja bym wziąl ten do 25g, a nawet polecał bym ciężej np. do 30g.

To zależy jeszcze gdzie je łowisz. Od ilości zaczepów w łowisku, silnego nurtu i oczywiście wielkości stosowanych przez ciebie przynęt. Ogólnie do 30g to by było i na rzecznego szczupaka czy sandacza. Takie w miarę uniwersalne.

• 0

Dzięki za radę JohnnyJohn. Ja łapię przeważnie w bardzo mocnych prądach z dużą ilością zaczepów. Stosuje plecionkę (10-18) i zazwyczaj siłowy hol (warunki wymuszają). Rybę muszę zatrzymać po zacięciu, ponieważ gdy popuszczę to idzie w zwady. Przynęty to przeważnie ripperki do 8cm z różnym obciążeniem, wahadłowki do gnom nr2, wirówki nr3 i 4 oraz woblerki do 11cm. Więc zastanawiam się też nad kijem 3m 5-40g trociowym.

Łapię na teleskop Mikado 3.30m do 60g. Ale to nie jest spinning.

Taki kij wytrzymuje zacięcie i hol siłowy.

Wojtek

• 0

Mifek ja chcę kupić kij 3m 22g lub 25g W sklepie pokazywano mi tzry modele:

1 Mikado Temptation Ultrafast Light Spin UFL 3m, do 22g,

2 Dragon Millenium Heavy Duty Super Fast 2.85m, 5-25g i

3 Jaxon Digital Spinnig 3m 10-40g.

Po zapytaniu jaki kij na bolenia - wskazano mi dwa Dragon i Jaxon.

Na pytanie o łowienie cięższe i uniwersalność podano mi Jaxona.

Mnie interesuje kij do średnich przynęt z sztywnym dolnikiem.

Zulus dzięki za podpowiedż zobacze co mają.

Wojtek

• 0

witaj

z trojga ,wybrałbym Dragona. za czsów miijego Liceum jakies 10 lat temu w 1klasie kupiłęm 1 kij tzw Lepszy Dragon progres Zander ten kij żyje do dzisiaj.tansze modele tej Firmy sa naprawdę Dobre,hoc i miałem do czunienia z HM80 itd.

Ów mój Progres,był na tyle wytrzymały,iz nawet gdy wpadłem do rowu jadąc na rowerku,co było spowodowane wkręceniem kija w szptychy Wytrzymał :huh: nawet ryski niebyło a 3 szprychy poszły :lol:

.jesli twoą podstawową przyneta bedą wobki do 25 gr to ten Millenium bedzie w sam raz.

Milleniumy są dobrze ubrane w dobre przelotki,w porównaniu do konkurencji czyli J i M Dragon wypada o wiele lepiej.

zawsze jak ktos pisze i kijach millenium,to staram sięzabierać głos bo kilka kijków dane mi było pomacać,a takim nawet 25 gramowym porzucać nad wodą,choc nie za bolkiem ale za szczupakiem.

• 0

Dzięki wielkie hasior za podpowiedź. Dragon od razu wpadł mi w oko. Ten kij ma faktycznie sztywny dolnik i pracuje w nim szczytówka. Ja łapie przeważnie na wobki, wahadłówki nr1 i 2, takie same wirówki do nr3 oraz gumy ripperki do 8cm.

Dragon w sklepie ma bardzo dobrą opinię jako uniwersał.

O Mikado nic się nie dowiedziałem - nowość z 2007 roku.

Moi znajomi łapią na Dragony i bardzo je chwalą.

Wojtek

• 0

Przeczytaj sobie temat spinning za ok 200zł - http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=4563&amp ;start=0& to mój temat a dylemat miałem podobny - mój wybór padł na Shakespeare Ugly Stik 3m 10-25g w prawdzie jeszcze do mnie nie przyjechał i nie wiele moge powiedziec ale pomyśl nad tym kijem :D

• 0

Witam. Mam do Was serdeczne pytanie. Czy kij Mikado Temptation Ultrafast Light Spin UFL 3m, do 22g wyrzutu nadaje się do lżejszego łowienia boleni. W sklepie nie byli mi w stanie udzielić żadnej odpowiedzi na temat tego kija.

A może lepszy byłby 3m, 5-25g wyrzutu.

Co możecie mi polecić i podpowiedzieć.

Z góry dziękuję i pozdrawiam Wojtek

@skuli - ile kaski możesz przeznaczyć na kijek? No i jaki jest zakres wagowy przynęt u ciebie? Ja od razu poleciłbym ci kijek z ciężarem wyrzutu od 10 g - te 10 g to dolna granica - moim zdaniem 5 g jest za mało na rzekę - łowiłem kiedyś takim kijem i była to dla mnie katorga bo szczytówka trochę za miękka na średnim nurcie rzeki oraz to, że niektóre woblery boleniowe jak Thrill czy Hermes stawiają w wodzie wyczuwalny opór - dodatkowo nurt rzeki... 5 g jako dolna granica - jest to moim zdaniem za mało, chyba że chcesz łowić małymi wabikami. Ja do tej pory łowiłem TD 2,90 10-25 g i był świetny Teraz mam kijek 10-28 g i 3,05 m

I jeszcze jedno - kijem 10-25 g nie miałem problemów z posyłaniem dość daleko przynęt ważących minimum 5-7 g

• 0

Witam ! Z trzech kijów ,które przedstawiłeś wybrałbym zdecydowanie Dragona ! To naprawde dobra marka !!! Jaxon i Mikado odpadają ... zdrzają się buble :wacko: na twoim miejscu zastanowiłbym się również na Ugly Stickiem , którego poleca Ci @Rutt ... kij na bolenie nie może być za miękki , bo będziesz miał problemy z zacięciem ... sugerując się tym wybrałbym raczej kij o cw. minimum 30g

pozdrawiam

• 0

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Pirania 74 chcę przeznaczyć 300zł na spinnig. Przynęty wagowe; bezsterowce 17g, główki jigowe do 25g i większe wahadłówki.

Woblerki 11cm góra.

Lookasz masz rację co do bubli Jaxona. Łowiłem kijem 3m 10-30g o sztywnym dolniku tej firmy. W tamtym roku podczas zacięcia dużej rapki w bardzo silnym nurcie pękł dolnik na pół pod kołowrotkiem. Rapke straciłem ale uratowałem szczytówkę, która wysuneła się i kołowrotek.

W sklepie zapytałem się o cenę Shakspera Ugly Stick 3m 10-25g i czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam Wojtek

• 0

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Pirania 74 chcę przeznaczyć 300zł na spinnig. Przynęty wagowe; bezsterowce 17g, główki jigowe do 25g i większe wahadłówki.

Woblerki 11cm góra.

Lookasz masz rację co do bubli Jaxona. Łowiłem kijem 3m 10-30g o sztywnym dolniku tej firmy. W tamtym roku podczas zacięcia dużej rapki w bardzo silnym nurcie pękł dolnik na pół pod kołowrotkiem. Rapke straciłem ale uratowałem szczytówkę, która wysuneła się i kołowrotek.

W sklepie zapytałem się o cenę Shakspera Ugly Stick 3m 10-25g i czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam Wojtek

a moze by tak zaszaleć?? dołóż 100 pln - mysle ze powinna wystarczyc... Skontaktuj się z firmą atlantis, mysle ze przy wyborze batsona RX6 i przelotek batson forecast i jakimś rozsądnym korku, moze wyjsc na prawde ciekawy kijek. na pewno lepszy niż te powszechnie dostepne w sklepie...

kontakt to Atlantisa

ATLANTIS

Paweł Olszewski

ul. Ketlinga 2

54-515 Wrocław

tel. (71) 349-72-62

kom. 0-606-134-293

daleko w sumi edo niego nie masz wiec, moze i warto przejechac sie do wrocka i rzucic okiem na dostępne blanki. Myśle, że i sam Paweł chętnie Ci pomoże i coś niecoś podpowie przy doborze blanku

• 0

UGLY STICK to legendarne wędziska Shakespeare wyjątkowo wytrzymałe dzięki rdzeniowi z włókna szklanego z oplotem węglowym. Na blanki te Shakespeare daje nawet 7 lat gwarancji. Przelotki SIC firmy Fuji. Akcja szczytowa A , a pod obciążeniem prawdziwa parabola . Doskonałe wędziska do połowu sandaczy i szczupaków . - Jak w tym Ugly Stick'u mogą być przelotki Fuji SiC skoro ten kij kosztuje 270zł a same przelotki kosztują około 300zł ?? :unsure:

• 0

UGLY STICK to legendarne wędziska Shakespeare wyjątkowo wytrzymałe dzięki rdzeniowi z włókna szklanego z oplotem węglowym. Na blanki te Shakespeare daje nawet 7 lat gwarancji. Przelotki SIC firmy Fuji. Akcja szczytowa A , a pod obciążeniem prawdziwa parabola . Doskonałe wędziska do połowu sandaczy i szczupaków . - Jak w tym Ugly Stick'u mogą być przelotki Fuji SiC skoro ten kij kosztuje 270zł a same przelotki kosztują około 300zł ?? :unsure:

Zapewniam Cie,ze są zamontowane na tym kiju przelotki Fuji :D

• 0

Powiem tak:Oram tym wedziskiem niemiłosiernie juz kilka sezonow,duze pzrynety,plecionka,zaczepy i nigdy nic sie z tymi przelotkami ani z samym kijem nie dzialo.Przeszedl cięzka szkole w moich rekach i naprawde nie ma sie czego czepnąć.Z tego co pamietam to ma SIC,ale jakie to ma znaczenie?Przelotki są bezawaryjne i o to chodzi :D

• 0

Zapewniam Cie,ze są zamontowane na tym kiju przelotki Fuji :D

Fuji a Fuji to niebo a ziemia, firma Fuji ma troche przelotek w ofercie i mogą to być zwykłe kaszany (choć wątpie, że jakiekolwiek fuji to kaszany ale dobra :mellow:) a mogą to być SiC'i, tylko czy to są SiC'i to niewiem. Ja sie nie czepiam tego kijka, że piszesz, że nim orasz i nic mu nie jest, nigdy tu takie czegoś nie napisałem, poprostu wątpliwa sprawa, że przelotki za 300zł są w kiju za 270... Pozdrawiam.