Skocz do zawartości
  • 0

Zakup Mikado na bolenie

skuli

Pytanie

Witam. Mam do Was serdeczne pytanie. Czy kij Mikado Temptation Ultrafast Light Spin UFL 3m, do 22g wyrzutu nadaje się do lżejszego łowienia boleni. W sklepie nie byli mi w stanie udzielić żadnej odpowiedzi na temat tego kija.

A może lepszy byłby 3m, 5-25g wyrzutu.

Co możecie mi polecić i podpowiedzieć.

Z góry dziękuję i pozdrawiam Wojtek

• Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ok.Nie ma sprawy.Chcialem tylko zaznaczyc,ze dla mnie nie ma znaczenia czy to SIC czy nie SIC,dla mnie wazne jest,ze przelotki w tym kiju nie gna sie,nie robia sie wglebienia od plecionki itd.Kij jest oznakowany logiem Fuji i to mi wystarcza,wiem,ze ta firma lipy nie robi.Co z tego,ze moglby ten kij kosztowac 450zl z innymi przelotkami jak i z tymi za 270 jest super :D

• 0

Ok.Nie ma sprawy.Chcialem tylko zaznaczyc,ze dla mnie nie ma znaczenia czy to SIC czy nie SIC,dla mnie wazne jest,ze przelotki w tym kiju nie gna sie,nie robia sie wglebienia od plecionki itd.Kij jest oznakowany logiem Fuji i to mi wystarcza,wiem,ze ta firma lipy nie robi.Co z tego,ze moglby ten kij kosztowac 450zl z innymi przelotkami jak i z tymi za 270 jest super :D

Bo o to przecierz chodzi, kij ma nam odpowiadać i mamy być z niego zadowoleni i czerpać przyjemność z połowu naszym patyczkiem. Pozdrawiam :mellow:

• 0

Zulus, ty się naprawdę ocknij jak pisał szpiegu, ciągnięcie dys-

kusji z której nic nie wynika i w której kilkakrotnie zmienia

się zdanie w stosunku do tego co się wcześniej napisało do niczego nie prowadzi. To moje zdanie.

Pozdrawiam Jachu

• 0

Nerwów nie ma, a dyskusję, fakt, warto zakończyć bo właściwie

wszystko zostało powiedziane. Jeśli ktoś poczuł się urażony moim

postem, a szczególnie @zulus, to sorki, nic osobistego nie mia-

łem na myśli. No bo jak mógłbym mieć ?

Pozdro Jachu

• 0

@Gumo !

Szacunek, uświadomiłeś mnie właśnie, że jak się człowiek zagalo-

puje to internet pozwala, ten jego galop co najmniej wymazać.

Pozdro Jachu

PS. Potwierdza się, że człowiek uczy się przez całe życie, a napewno do czsu kiedy może. :mellow:

• 0

Dzięki za pospowiedzi.

Przelotki są eóżne w różnych kijach. mamy SICI, HARDLOJE, FUJI i w tańszych kijach ALUMINA-OXYD. Moim zdaniem wszystko zależy od kija czy dobrze leży w ręce i czy dobrze się nim żuca. Tak się składa, że droższe modele sa nawet lepiej wykończone i mają inne grafity. Jaxon w ostatnich modelach popsuł sobie opinię.

W tańszych kijach w górze dolnika jako zaślepka wkładana jest gąpka malowana na czarno. W droższych kijach jest już plastikowa zaślepka.

Rzuca się też lepiej droższymi modelami - sprężystość grafitu.

Droższe modele też są lżejsze wagowo od tańszych.

Dowiem się w sklepie ile kosztuje Ugly Stick i porównam z internetem.

Wojtek

• 0

...

Przelotki są eóżne w różnych kijach. mamy SICI, HARDLOJE, FUJI i w tańszych kijach ALUMINA-OXYD. ...

nie zeby sie wymadrzac, ale alu-oxyd i hardloy to w zasadzie prawie to samo, jak przelotki sa fuji, to tez moga moga byc alu-oxyd, vel. hardloy, tylko wtedy nazywaja sie czesto alconite ... moga tez byc sic ... moga tez byc od batsona i nie musza byc fuji ... jest tez pacific bay ... btw sic to tak samo jak alu-oxyd, czy tez gold-cement tylko materialy, z ktorych wykonuje sie wnetrzna czesc przelotek ...

... bla-bla-bla ...

tak jak by to mialo wplyw na wedke klasy jaxon czy mikado? B)

ups, widze, ze mnie ktos ubiegl :mellow:

• 0

Dzięki za wytłumaczenie pablom. W sklepie wytłumaczono mi, że Fuji robi przelotki pod swoją nazwą jak i uchwyty kołowrotków. Nie wiedziałem, że firma ta robi SIC czy Hardloy. Alumina-oxyd powiedziano mi, że stosuje się w tanich kijach bo są tańsze.

Ja łapałem tanim kijem na bazie węgla C24 i z przelotkami Alumina-oxyd i na plecionce pracował dobrze. Z kolei powiedziano mi, że SIC i Hardloy bardziej pasują do plecionki ba są gładsze.

Tak więc na rzekę 3m, ciężar 25 lub 30g i markowe przelotki do plecionki. W sklepie polecają nawet 40g, ale to już jest bardziej sztywny kij. Oglądałem 3m Mistrall 20-40g. Bardzo sztywny kij o minimalnym ugięciu - dużo by mi rapek spadało z powodu sztywności kija. Myślę na razie o Ugly Sticu i Dragonie.

Wojtek

• 0

A ja ci polecę tego Dragona. Tu masz link do tego kija. Obecnie jest taka promocja, że w Twoim sklepie na pewno jej nie przebiją. Nie wiem tylko czy kij będzie się dobrze sprawował przy przynętach jakie podałeś. Ja swoim łowie jak na razie przynętami do 12g i jeszcze jest w nim trochę zapasu mocy. A oto i link:

http://www.fishing-mart.com.pl/pl/products.php?groups=5& assortment=3&producer=27&kind=2647

• 0

Przepraszam nie pomyślałem o tym. Embarassed

Myślaem, że chodzi o wygląd zewnętrzny kija.

W sklepie powiedziano mi, że Dragona sprzedają po cenie katalogowej 260zł. Kij Mikado 270zł. Ceny internetowej nie przebiją. Przykład Shimano Hyperloop Ax Spinning 2.70m 5-20g cena w sklepie 162zł, w internecie znalazłem nowy kij 62zł.

Mikado zaś w internecie promocja 193zł.

Wojtek