Skocz do zawartości

Sucha mi szybko moknie.

Kamil Z.

Rekomendowane odpowiedzi

Żadnej plamy nie ma, bo benzyna odparowuje bardzo szybko z muchy :). Odpowiednio dobrać proporcje w zależności czy chcemy muchę zamaczać w całości w tym roztworze czy może wlać to do rozpylacza. 

Nie ma innego środka do rozrzedzenia wazeliny, co mniej zanieczyszcza?
Którego olejku CDC używasz? 

Jest... chloroform ;)

Mam od lat kupiony kiedyś nad Sanem, ale jakiej firmy to nie mam pojęcia bo napisy się starły. Wydaje mi się, że hendsa ale nie mam pewności. 

Myślę, że te wszystkie silikonowe mazidła są niemniej szkodliwe dla środowiska, ale to nie ten temat. 

• Like 1

Do CDC najlepszy olejek - ten Hendsa. Nie nasiąka tak wodą, dłużej pływa, nawet jak przytonie to zaraz się wynurza, a po braniu łatwo można przywrócić do normalności. Tylko trzeba smarować na sucho i z umiarem, nawet dla pewności przed łowieniem można zrobić kilka ruchów wędką jak przy suszeniu, żeby "strzepnąć" zbędny nadmiar olejku.

• Like 2

Cześć.

Od dwóch lat stosuję CDC Float z VISIONA i jestem zadowolony.

Mocząc w nim muchę nie muszę się obawiać że przesadzę z ilością i zrobi mi się glut zamiast suchej muchy.

Nadmiar łatwo spada z muchy. Fakt, przed podaniem muchy w konkretne miejsce wykonuję z cztery rzuty w inne miejsce, aby pozbyć się plamki na wodzie.

Po tym zabiegu mucha jest niezatapialna, nawet po kilku holach.

Co do osuszaczy to używam go sporadycznie. Wystarczy przecież kilka energicznych miedzy wymachów gdy stosuję CDC Float.

Mój osuszacz to nieduża szmatka z podobnego materiału, jaki kiedyś oferowała firma TIEMCO (też mogę ją śmiało polecić). Niestety nie jestem w stanie podać nazwy materiału. Przypomina on cieniutką syntetyczną irchę. 

PS. Jak zobaczyłem SILOL to się rozmarzyłem : )  Używałem go jakieś 20 lat temu. 

Pozdrawiam,

Artek.

• Like 2

Zapomniałem dodać że w swoim życiu również stosowałem przytoczony w linku osuszacz "Umpqua Shimazake Dry Shake" IMG_6356-300x225.jpg

Choć spełnia swoje zadanie to nie przypadł mi do gustu. Miałem wrażenie że jest mało poręczny. Druga sprawa to poprawcie mnie koledzy jeśli się mylę, ale chyba można go stosować jedynie przy muchach nienatłuszczonych wcześniej w preparatach natłuszczających, bo inaczej z muchy zrobi się glut. Trzeba się zdecydować na jedno z rozwiązań.

Pozdrawiam.

• Like 2

Mam zamiar nadać pływalności jętkom majowym robionym na piance (korpus) z piórami z CDC.

Z korpusem nie ma problemu, bo wazelinuję go kosmetyczną i chyba nie trzeba stosować tutaj kosmicznych technologii. Chyba, że faktycznie ktoś coś stosował lepszego. Czego więc użyć do skrzydełek i jeżynki (koogut)?

Cześć jeśli masz problem z pływalnością ww typu much to zaczął bym od przeanalizowania czy nie ma błędu w konstrukcji/ materiały użyte do jej ukręcenia były dobrej jakości. Jętka z tułowiem z pianki i genetyczna jeżynką i ogonkiem powinna sama z siebie bdb pływać.

pozdrawiam

• Like 2

Sprawdziłem ostatnio Hends CDC Oil. Świetna sprawa. Zaaplikowany na CDC przed łowieniem. Muszka pięknie pływała, a po złowieniu ryby wystarczyło kilka szybkich wymachów i dalej można było łowić. Czemu dopiero teraz po to sięgnąłem? :D

• Like 2

Dla mnie najlepiej się sprawdza  do osuszania recznik kuchenny papierowy wyciąga prawie całą wodę z muszki a  szczególnie z cdc.  Olejek cdc daje tylko odrobinkę na korpus muszki i paroma wymachami rozprowadza sie po całej muszce:)  To patent od angielskiego wędkarza bo też miałem problem że po kropku musiałem zmieniać muche a po tym zabiegu mucha pływa jak nowa;) 

• Like 1

Wymieszaj wazelinę (tą z apteki, nie techniczną) z benzyną ekstrakcyjną. Zabieg ten powoduje to, że stanie się rzadsza dzięki czemu łatwiej ją rozprowadzić na muszce.  

Do cdc najlepszy jest olejek cdc. 

Jaka konsystencja tej mikstury będzie najlepsza?

Jaka konsystencja tej mikstury będzie najlepsza?

Wybacz, że dopiero teraz odpowiadam, ale ryby mnie pochłonęły. 

Kombinuj, ja mieszam mniej więcej 60:40 (wazelina:benzyna), kolega z kolei daje więcej benzyny. Sam stwierdzisz jaka konsystencja najbardziej Ci odpowiada. 

• Like 1

• 3 lata później...

Cześć chłopaki.

Kupiłem żel od orvisa i zastanawiam się jaką powinien miec konsystencję?

https://www.orvis.com/store/product.aspx?pf_id=9X6X02

W buteleczce jest taki glut co wygląda jak kawałek kleju w pałeczkach. Żeby to wycisnąć trzeba użyć imadła.

Czy tak powinno być czy to jakiś zleżały produkt?

Z góry dziękuję za info.

Witam

Dawno temu kupiłem ten żel Orvis-a

Gdy jest gorąco to jest rzadki i z "zaslepki" leje się ,gdy chłodno nie mozna wycisnąć bo "glut"

Stoi  w "szpargałach" nie uzywany-zapomniany

Powtórze w/w olej M.Petitjean jest w/g mnie najlepszy,ale drogi (zdjęcie)

Kłaniam się Marian

post-51629-0-11118700-1590830754_thumb.jpg

Też mi się wydawało, że ma to związek z temperatura. Jednak nie ma. Wczoraj wsadziłem cały pojemnik do naczynia z ciepła woda i w zasadzie nic się nie stało. Zresztą później doczytałem, że ten żel jest niewrażliwy na temperatury.

Jakiś inny pomysł jak ugryźć ten problem?

Też mi się wydawało, że ma to związek z temperatura. Jednak nie ma. Wczoraj wsadziłem cały pojemnik do naczynia z ciepła woda i w zasadzie nic się nie stało. Zresztą później doczytałem, że ten żel jest niewrażliwy na temperatury.

Jakiś inny pomysł jak ugryźć ten problem?

Wywalić,albo zwrócić i po problemie.

Od jakiegoś czasu uzywam zwykłego Mucilina czerwonego, a wcześniej smaru silikonwego uzywanego do linek. odrobina na palce, tyle by sie świeciły i wtarcie delikatne w muchę. Działa bezproblemowo, mozna przesmarować i muchę i sznur czy przypon w razie potrzeby. Takie 2w1 ;).

Ja używam oleju CDC i jakiegoś smaru silikonowego.

Oba działają, byle je wcierać do suchej jeszcze muchy.

Ostatnio, gdy strasznie mi szalały tęczaki i dewastowały suchary, obczaiłem inny sposób niż do tej pory - daję sporo za dużo smaru na sam tułów (wcieram go wręcz w tułów) i tylko ciut (zwyczajnie) na skrzydełko.

O wiele dłużej unosi się na wodzie, nawet po kilku rybach.

Polecam spróbować.

pozdrawiam,

Tomek