Skocz do zawartości

Spiralnie czy klasycznie?

brando

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów. 

W najbliższym tygodniu wybieram się zamówić kijek do pracowni. Mam tylko jedno pytanie, ubierać go klasycznie czy w spirali? Oczywiście kij do casta  :D

Jaka jest wyższość klasyki nad spiralą lub odwrotnie? Mam 3 kijki z czego 2 to klasycznie ubrane casty a jeden to spirala- szczerze, nie widzę żadnej różnicy :)

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez brando

Wydaję mi sie że nie tylko przy UL, w spirali, jak mnie przekonuje mój zbrojmistrz, linka nie ma możliwości styku z blankiem nawet przy pełnym ugięciu. Mam już jeden kijek tak zrobiony i sprawdziłem - faktycznie to prawda, no i w spirali mozna zastosować mniejsze i lżejsze przelotki.

Ja właśnie zbroję u Dąbka Zogę 7 kg w spirali, będzie między innymi pod jerki. Podoba mi się lekkość zbrojenia, będzie od 9-ki do 5-ki , a nie od 16-ki po 7-kę, a to już róznica jest, mniej obciążony blank, a co za tym idzie szybszy. Pozdrawiam

Zależy jak ustawiasz spiralkę i do jakiego blanku. 

Zgadzam się że przy L/UL na pewno bym wybrał spiralkę. 

Jednak przy akcji Fast/X-Fast i moc blanku H-XH to już zdecydowanie bym wybrał klasyczne zbrojenie. 

A może też nie, ja uwielbiam spiralne zbrojenie, przy czym tu już nie będzie takiej różnicy odgrywać. 

Jak będziesz ustawiał pierwszą przelotkę patrząc od młynka i kiedy wykonasz obrót, czyli która przelotka będzie już wskazywać w dół (180 stopni w stosunku do młynka)? 

Ja z kolei to kija pod opad nie wyobrażam sobie innego zbrojenia niż spirala - chyba już to pisałem :), taki układ wydaje się do tego zastosowania dużo bardziej naturalny. Nie zauważyłem żadnych jego minusów stosunku do zbrojenia klasycznego. 

Myślę, że dokładne porównanie tych samych blanków, z tymi samymi młynkami, linkami i przynętami nie wykazałoby znaczących rozbieżności.

Mam MHX MB784 i nawet w pełnym ugięciu nie styka się linka z blankiem.

Tak i ja stosuje spiralę. 

A co robi pierwsza? 

Ja uchylam ją w lewą stronę (jestem prawo ręczny) o około 30-35 stopni. 

Napinam linkę i rozmieszczam przelotki w taki sposób aby linka, jak najbardziej, najbliżej blaku go omineła. 

Stawiam wodzik kołowrotka przy tym w pozycjach krawędziowych.