brando Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam forumowiczów. W najbliższym tygodniu wybieram się zamówić kijek do pracowni. Mam tylko jedno pytanie, ubierać go klasycznie czy w spirali? Oczywiście kij do casta Jaka jest wyższość klasyki nad spiralą lub odwrotnie? Mam 3 kijki z czego 2 to klasycznie ubrane casty a jeden to spirala- szczerze, nie widzę żadnej różnicy Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez brando Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 skoro nie widzisz roznicy to... wybierz to co Ci pasuje... a tak nieco bardziej serio to podstawowe zalety spirali ukazuja sie w kijach L/UL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Wydaję mi sie że nie tylko przy UL, w spirali, jak mnie przekonuje mój zbrojmistrz, linka nie ma możliwości styku z blankiem nawet przy pełnym ugięciu. Mam już jeden kijek tak zrobiony i sprawdziłem - faktycznie to prawda, no i w spirali mozna zastosować mniejsze i lżejsze przelotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brando Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 W spirali także stosuje się o jedną mniej zazwyczaj jak w standardowym zbrojeniu. Co do styku linki z blankiem przy pełnym ugięciu zgodzę się, nie ma opcji styku. Ale czy lepiej spiralnie czy klasycznie? Kijek do jerków 7 cm S oraz 10F a także gum na głowkach max 20g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Ja właśnie zbroję u Dąbka Zogę 7 kg w spirali, będzie między innymi pod jerki. Podoba mi się lekkość zbrojenia, będzie od 9-ki do 5-ki , a nie od 16-ki po 7-kę, a to już róznica jest, mniej obciążony blank, a co za tym idzie szybszy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 @ maniek1972: Może kiedyś uda nam się spotkać nad wodą i porównać Japoneczki - Twoją ubraną spiralnie i moją, klasycznie. To będzie ciekawe doświadczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Radku, jestem za, może na którymś zlocie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Co by nie drążyć OT - jak będziesz miał kij gotowy, daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homesaver Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zależy jak ustawiasz spiralkę i do jakiego blanku. Zgadzam się że przy L/UL na pewno bym wybrał spiralkę. Jednak przy akcji Fast/X-Fast i moc blanku H-XH to już zdecydowanie bym wybrał klasyczne zbrojenie. A może też nie, ja uwielbiam spiralne zbrojenie, przy czym tu już nie będzie takiej różnicy odgrywać. Jak będziesz ustawiał pierwszą przelotkę patrząc od młynka i kiedy wykonasz obrót, czyli która przelotka będzie już wskazywać w dół (180 stopni w stosunku do młynka)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Ja z kolei to kija pod opad nie wyobrażam sobie innego zbrojenia niż spirala - chyba już to pisałem , taki układ wydaje się do tego zastosowania dużo bardziej naturalny. Nie zauważyłem żadnych jego minusów stosunku do zbrojenia klasycznego. Myślę, że dokładne porównanie tych samych blanków, z tymi samymi młynkami, linkami i przynętami nie wykazałoby znaczących rozbieżności. Mam MHX MB784 i nawet w pełnym ugięciu nie styka się linka z blankiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) W moim przypadku 4 przelotka już idzie pod blankiem, tworząc tunel aż do szczytowej. Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez maniek1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homesaver Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Tak i ja stosuje spiralę. A co robi pierwsza? Ja uchylam ją w lewą stronę (jestem prawo ręczny) o około 30-35 stopni. Napinam linkę i rozmieszczam przelotki w taki sposób aby linka, jak najbardziej, najbliżej blaku go omineła. Stawiam wodzik kołowrotka przy tym w pozycjach krawędziowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi