analityk Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Cześć, Czytałem artykuł o nocnych bolkach na jerku - bywałem często nad wodą i porażka. Mam problem. Zawsze mam kłopot ze sprowokowaniem, na Odrze, do brania boleni które żerują na granicy dnia i nocy (przed świtem lub po zmroku) - wiem że żerują (widać i słychać) ale nie reagują na typowe boleniówki np. Spiryt Lipińskiego (ani szybko ani średnio-szybko prowadzone) - nie reagują również na sandaczowe wobki np. Rapale oryginal czy CountDown. Miałem taką sytuację kilkakrotnie (zawsze latem) i nic lub prawie nic. Czasami kiedy zrobiło sie już jasno udawało sie złowić bolenie ale póki ciemno lub prawie ciemno - nie mogę sobie z nimi poradzić. Czasami zamiast bolka siadł sandałek ale w wodzie na pewno w przewadze były bolki. Poległem w takich sytuacjach zarówno na ostrogach jak i na opaskach. Łowiłem i pod prąd i w poprzek. Czy mozecie coś poradzić? Sam nie wiem może za szybko prowadzę przynęty? Może jakieś inne wobki powinienem używać? Jak sobie poradzić? Co zmienić? Z góry dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szyspinek17 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 (edytowane) Przynęt na pewno za szybko nie prowadzisz. Spirity są wobkami do szybkiego prowadzenia. Może jesteś za głośno Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez szyspinek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Moim podstawowym woblerem na nocne bolki jest Rapala Original 9 cm, prowadzona dość szybko praktycznie zawsze jest skuteczna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) Mi też dobrze sprawdza się rapalka z tym ze FlatRap kolor chrom prowadzona dość szybko ale z przestojami często właśnie po zatrzymaniu miałem branie . O dokładnie taka sama kolorek nazywa się jednak Silver Blue .http://www.ebay.com/itm/NIP-Rapala-FLAT-RAP-FLR-8-Silver-Blue-Balsa-Wood-Slow-Rising-Crankbait-/380459061572 Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez wedkarzyk1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Dotarło do mnie że mogłem wejść do wody aby poprowadzić wabik nieco głębiej na granicy kamulców - to może się udać bo normalnie to zarówno oryginale jak i flat rap haczą na kamieniach i łapią zaczepy. Jeszcze jeden forumowicz podpowiedział mi coś co do mnie mocno trafia tj. "Generalnie średnie i wolne prowadzenie, o zmierzchu i w nocy wabik powinien mieć wyraźniejszą akcje niż często stosowane w dzień przecinaki." Już przebudowałem zawartość pudełek i znowu zawalczę. Dołożyłem jeszcze na całkiem płytkie miejsca pływającą rapalkę typu popper - czy jest szansa że się sprawdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Poprubój łowić w bardzo wolnym tempie jakimś większym smurzakiem (mam tu na mysli jakiegos woblera sandaczowo/boleniowego) który chodzi po samej powieżchni wody taki 9-10cm. U mnie sie to sprawdza i walą w niego wielkie bolki. Ostatnio miałem brania na tak prowadzoną przynetę i to o godz 23.10 -bolec taki 75+. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi