Skocz do zawartości

nocne bolenie

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Czytałem artykuł o nocnych bolkach na jerku - bywałem często nad wodą i porażka. Mam problem.

Zawsze mam kłopot ze sprowokowaniem, na Odrze, do brania boleni które żerują na granicy dnia i nocy  (przed świtem lub po zmroku) - wiem że żerują (widać i słychać) ale nie reagują na typowe boleniówki np. Spiryt Lipińskiego (ani szybko ani średnio-szybko prowadzone) - nie reagują również na sandaczowe wobki np. Rapale oryginal czy CountDown.

Miałem taką sytuację kilkakrotnie (zawsze latem) i nic lub prawie nic. Czasami kiedy zrobiło sie już jasno udawało sie złowić bolenie ale póki ciemno lub prawie ciemno - nie mogę sobie z nimi poradzić.   Czasami zamiast bolka siadł sandałek ale w wodzie na pewno w przewadze były bolki.

Poległem w takich sytuacjach zarówno na ostrogach jak i na opaskach. Łowiłem i pod prąd i w poprzek.

Czy mozecie coś poradzić? Sam nie wiem może za szybko prowadzę przynęty? Może jakieś inne wobki powinienem używać? Jak sobie poradzić? Co zmienić?

Z góry dzięki za podpowiedź.

Mi też dobrze sprawdza się rapalka z tym ze FlatRap kolor chrom prowadzona dość szybko ale z przestojami często właśnie po zatrzymaniu miałem branie :) .

O dokładnie taka sama kolorek nazywa się jednak Silver Blue :lol: .

Edytowane przez wedkarzyk1

Dotarło do mnie że mogłem wejść do wody aby poprowadzić wabik nieco głębiej na granicy kamulców - to może się udać bo normalnie to zarówno oryginale jak i flat rap haczą na kamieniach i łapią zaczepy.

Jeszcze jeden forumowicz podpowiedział mi coś co do mnie mocno trafia tj. "Generalnie średnie i wolne prowadzenie, o zmierzchu i w nocy wabik powinien mieć wyraźniejszą akcje niż często stosowane w dzień przecinaki."

Już przebudowałem zawartość pudełek i znowu zawalczę. Dołożyłem jeszcze na całkiem płytkie miejsca pływającą rapalkę typu popper  - czy jest szansa że się sprawdzi?

Poprubój łowić w bardzo wolnym tempie jakimś większym smurzakiem (mam tu na mysli jakiegos woblera sandaczowo/boleniowego) który chodzi po samej powieżchni wody taki 9-10cm. U mnie sie to sprawdza i walą w niego wielkie bolki. Ostatnio miałem brania na tak prowadzoną przynetę i to o godz 23.10 -bolec taki 75+. 

• Like 1