pipczento2002 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Jako, że do tej pory niezawodnie czerpałem ze źródła wiedzy jakim jest forum Jerkbait.pl zwracam się z prosbą o pomoc w kwestii zakupu kija, którego będę używał do połowów w morzu pod przynęty w zakresie 150g do ok 350 -400g długość 240-260 cm, łowiska głębokości 70-100m. Jeżeli dodatkowo nada się na suma z łodzi-pontonu to byłby to już ideał. Budżet do ok 600pln. Nie chcę pały na której nic nie widać i czuć, bo dwie już takie miałem, zależy mi na czułości i pracy pod rybą nawet nie za dużą ale jak się powiesi coś dużego, to żeby wstydu nie było. Z góry dziekuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Ja mam 2 wedki z deka pasujace do twoich zalozen, ale z deka (za 600pln kupisz je obie):abu garcia diamond cres 80-120g (pracuje juz lekko nawet pod kilkoma makrelkami, da sie lowic z pilkerem do 400g, wyciagala sumy do jakis 120cm spokojnie)cena jakies 100-150pln? (po 30-40 euro tutaj chodza). Ale pod sumem 150+ to ja widze na krawedzi a pod wiekszym to chyba w kilku nadprogramowych czesciach.penn powerstix pro 20-30 lbs - spokojnie widac na nim prace woblera w trolingu i przy sumku 150-160cm ma jeszcze sporo zapasu (a i sandacze mi rzadko spadaly).kolega ma wersje 30-50lbs i duzo ryb mu spadalo (to juz mi sie wydaje pala na duuze sumy na male za twarda). wedka kosztuje jakies 70-80 e tutaj.Psjakie masz te paly co na nich nic nie widac? jaki test lbs? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex62 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Nie chcę się wymądrzać ale podejrzewam że wędkę będziesz potrzebował na morze,jeśli tak to polecam 2 szt . Jedna dł max 2.70 150-250 druga max 2.40 od 300 w górę i dobrze by było tą cięższą pod w miarę szybki multik, tzn chodzi mi o możliwie duży nawój przy 1 obrocie korbki,szpuli / jeśli taki istnieje /sam używam tylko tradycyjnych kręciołów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipczento2002 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 jakie masz te pały co na nich nic nie widać? jaki test lbs? miałem starego Mitchella o teście 50 lbs - brak pracy pod przynętą poniżej 300g oraz penna o podobnym teście ugięcia ładna praca pod przynętą 200-400g ale co druga ryba spadała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Gooral - a ten Powerstix Proo to który model? Znalazłem tylko w 4 częściach model o długości 2,35. Szukam czegoś trolla wobkami 14/18 cm o wielkich łopatach jak Dorado Invader 14 cm, Magnum 18 cm czy Salmo Whitefish 18 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morales Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Polecam Shimano Beast Master Inner Guide System 240-250 (2,4m do 250g.) Waga kija 250g. Kij ma niesamowitą moc! Ponad metrowe dorsze nie robią na nim wrażenia. Na rejsie dorszowym z młodym Wiśniewskim,kilka lat temu podniosłem z dna stary sznur dorszowy o długości !?zmieścił się w dużej skrzynce Praca w opadzie pilkerem 180g. wyrzuconym "z pod siuśka" , prawie jak kijem sandaczowym. Czuła szczytówka i mocny dolnik. Największą przynętą ,którą operowałem to 300g. ale da rady więcej,jest zapas. Kij kupiłem w Hiszpanii ale widziałem go też na stronkach niemieckich-cena ok. 120euro. Wada-po kilku sezonach trzeba przezbroić w normalne przelotki, nie traci swoich właściwoścci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipczento2002 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 A co sądzicie o dwuszczytówkowym Dragon Millenium Sea Master 2,6m. Mam sandaczówkę z tej serii i oprócz uchwytu kołowrotka nie mam do niej zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz88 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 (edytowane) Jest taki jeden, dawał radę zarówno ze 150g(świetnie czuć było kontakt z dnem) jak i 430gr nie było straszne, jednak sprawdzałem na małej głębokości czy uciągnie, łowiłem do około 330g i było ok, optimum to 200-300g. Czuły na tyle że czuć było w łokciu uderzenia w opadającego na dno pilka. Dobrze amortyzował nawet niewielkie ryby, 10kilówki dorsze wrażenia nie robiły na nim. Progresywne ugięcie, moc, finezja, czułość, nie ma w nim grama ciężkiej pały. Niestety tylko 2m, a 600zł niestety na blank nie starczy ale naprawdę warto. Edytowane 20 Sierpnia 2013 przez grzegorz88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipczento2002 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Gdybyś jeszcze napisał, który to blank, to byłaby pełnia szczęścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz88 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Xzoga Taka G66 do 18kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi