Skocz do zawartości
  • 0

pomoc w interpretacji

Wodzek

Pytanie

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

to chyba sonda jest zepsuta jeśli nie potrafi rozróżnić gatunku ryby.a tak na poważnie-to co widać to zapewne ryby-jakie?. można określić przypuszczalnie.z czasem jak dobrze poznasz łowisko i sondę łatwiej będzie ci rozróżnić gatunek.suma na ekranie twojego echa raczej nie widać.   

• 0

Miazdza mnie tego typu pytania ,, co to za ryba ,, koledzy maja echosondy za przeszlo 10 tys. i tez nie sa nigdy do konca pewni z jakimi rybami maja doczynienia na ekranie wiec dam Ci rade kup sobie kamerke podwodna z monitorem i pracuj na echo i na kamerce nie bedziesz musial wtedy takich glupich pytan zadawac , a ja nie bede ich musial czytac pozdrawiam

• 0

Nie podoba się to nie komentuj :D widać że czasy hejterów w Polsce są teraz na najwyższym poziomie :) ktoś coś napiszę zaraz HEJT bo przecież to Internet jest i nikt się nie boi reakcji zwrotnej drugiego człowieka na żywo to pewnie każdy by się bał coś powiedzieć a tutaj wolność i pocisnąć trzeba :P Człowiek chciał się zapytać coś kogoś bardziej doświadczonego może by pomógł ale nie po co lepiej Hejta zasadzić i myśleć sobie w głowie że jestem spoko gościem w necie :P

• 0

gdybyś był moderatorem tego forum przez kilka lat i chciał utrzymać jakiś ład i porządek segregując takie posty jak napisałeś to też byś się wkurzył-bo ty akuratnie masz cienko użyć wyszukiwarki,i do tego zadałeś pytanie na które nie ma konkretnej odpowiedzi.pytasz o ECHO SUMA spójrz kilka linijek niżej-są zdjęcia,rozwija się konkretna dyskusja.   

• 0

Nie podoba się to nie komentuj :D widać że czasy hejterów w Polsce są teraz na najwyższym poziomie :) ktoś coś napiszę zaraz HEJT bo przecież to Internet jest i nikt się nie boi reakcji zwrotnej drugiego człowieka na żywo to pewnie każdy by się bał coś powiedzieć a tutaj wolność i pocisnąć trzeba :P Człowiek chciał się zapytać coś kogoś bardziej doświadczonego może by pomógł ale nie po co lepiej Hejta zasadzić i myśleć sobie w głowie że jestem spoko gościem w necie :P

Super ze masz poczucie humoru  :)  ale zostne przy swoim - glupie pytanie ;) pozdr. :)

• 0

W moim łowisku (zbiornik zaporowy) mogłaby to być zarówno ławica ryb jak i niesione przez podwyższoną w skutek opadów wodę śmieci. Przypomniała mi się historia, jak kilku wędkarzy ze Śląska, którzy regularnie odwiedzają ten rejon zadało mi pytanie, na co łowić stojące w rejonie ich łowiska metrowe szczupaki, gdyż jest ich tutaj sporo, ale za choinkę nie chcą brać. Mocno mnie zdziwiło to pytanie, gdyż nigdy w tym rejonie nie złowiłem szczupaka większego niż 60 cm. Sprawa wyjaśniła się po kilku dniach, kiedy to kolega też zauważył echa okołometrowych obiektów. Po "wyholowaniu" jednego z nich okazało się, że to metrowe polana olchy zabrane z pobliskiego składu drewna przy mocno podwyższonej wodzie. Ot echosonda. Każdy widzi to co chce.

• 0

Panowie, ale nawet ja ze swojego doswiadczenia wiem, ze tylko na spokojnie cos sie wymysli... :)

Po co te pyskowki...?

Natomiast rzeczywiscie autor watku mogl zdjecie z pytaniem podczepic pod juz istniejacy watek (watki) a wczesniej nieco przeczytac - wtedy wyrazisciej by sie okazalo, ze jednoznaczne okreslenie gatunku za pomoca luku jest niemozliwe.

Od siebie zas zupelnie moge dodac, ze jak sie zmieni kolor np.na B/W to wtedy zielone nie kojarzy sie z roslina a czerwone (ja wiem, az sie boje szukac porownania) z...czerwonym winem.

Jak koledzy sugerowali nawet echosondy za ciezki pieniadz nie pokazuja gatunkow ani nie lowia ryb.

Mozna sie nabawic ciezkiego dola psychicznego nawet, po zakupie widzac co kupilismy tak naprawde...

Gumo

• 0

To ja się podczepię do tematu mam echo lowrance elite 4  no i nie mogę uzyskać takiego ładnego obrazu jak na symulatorze. Tzn w wodzie widać strasznie dużo zakłóceń.

Kombinuje w opcjach z ustawieniami czułości i linii  koloru czy coś. I nic to nie daje - jak likwiduje zakłócenia za mocno zjeżdżając z czułością  to obraz dna ciemnieje i nie widzę czy jest twarde i miękkie.

Opuszczałem przetwornik niżej i wyżej i nic.

Ustawiam inne tła i prędkości i wody słodkie słone itp i to nic nie daje. Ma ktoś może pojęcie co się kurde dzieje i jak to poprawić ??

• 0

To ja się podczepię do tematu mam echo lowrance elite 4  no i nie mogę uzyskać takiego ładnego obrazu jak na symulatorze. Tzn w wodzie widać strasznie dużo zakłóceń.

Kombinuje w opcjach z ustawieniami czułości i linii  koloru czy coś. I nic to nie daje - jak likwiduje zakłócenia za mocno zjeżdżając z czułością  to obraz dna ciemnieje i nie widzę czy jest twarde i miękkie.

Opuszczałem przetwornik niżej i wyżej i nic.

Ustawiam inne tła i prędkości i wody słodkie słone itp i to nic nie daje. Ma ktoś może pojęcie co się kurde dzieje i jak to poprawić ??

Mam takie echo i jestem zadowolony, naprawdę sporo widać bawiąc się samą czułością, na płytszej wodzie używasz 84Hz czy 200Hz?