Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Co do Ładowarki kupiłem, polecaną tu na forum i sam polecam Schumachera, czy to 12A czy 15A, obie będą dobre. Ładować można już aku od 7Ah, można zwykłe, można żelowe/AGM. Jak potrzeba jest funkcja odsiarczania. 2 rok sprawuje się bez zarzutu. Na wyświetlaczu podaje prąd ładowania, napięcie jakie ma aku i pojemność baterii w procentach.

• 0

Własnie jestem po rozmowie telefonicznej z kolesiem który kupił żelową 100ah naładował ją do pełna i pojechał na drugi dzień na fuchę do Niemiec na blisko 45 dni ,zapominając podłączyć aku  w trybie podtrzymującym do ładowarki ....jak wrócił to zanim ją doładował napięcie było 11,6 i teraz się boi że aku będzie do d...

• 0

Własnie jestem po rozmowie telefonicznej z kolesiem który kupił żelową 100ah naładował ją do pełna i pojechał na drugi dzień na fuchę do Niemiec na blisko 45 dni ,zapominając podłączyć aku  w trybie podtrzymującym do ładowarki ....jak wrócił to zanim ją doładował napięcie było 11,6 i teraz się boi że aku będzie do d...

Słaby aku. Po naładowaniu na full nie powinno napięcie spaść do takiej wartości. 

• 0

O,k a ile powinien mieć tak pi razy oko przez tyle dni bez czynności..?Albo inaczej po tygodniu w bez ruchu jaki spadek  ?

Minimalny, powinien mieć z 12.5v miesiąc czy 2 bez ładowania to żadna tragedia. Bardziej wygląda jak by nie był naladowany. Naładować raz jeszcze i na testy wodne bądź żarówki

Potwierdzam. Są takie co przez 1-2 miesiące trzymają koło 13 V . Zależy od aku.

• 0

Napewno masz sprawny miernik?

To jest możliwe, jakiś czas temu sprawdzałem naście aku z demobilu central telefonicznych , które leżały pół roku w skrzynkach gotowe do recyklingu , 3 letnie i praktycznie wszystkie miały powyżej 13v. A z ich na 10 szt 7 okazało się w bdb stanie , teraz pchają moja detke

• Like 1

• 0

A tak z innej beczki się zapytam , czym ładujecie małe aku 7ah do echosondy? Automatycznymi ładowarkami? Ja dotychczas używam jakiegoś chinczyka VIPow 1800mA , i roczne aku 2x7ah trzymają max z 9h . Nie wiem czy trafiłem jakieś "leżaki magazynowe" czy też ów vipow pozbawia je życia. Echo bierze około 1A także te 12H powinno wytrzymać

• 0

Ja chińską "automatyczną" ładowarką Vipow 1800mA  za kilkadziesiąt złotych o mało nie rozwaliłem swojego akumulatora do echosondy. Podłączyłem i zmierzyłem napięcie ładowania, a tam grubo ponad 15V.

Teraz ładuję takim i jest oki: prostownik do akumulatorów bezobsługowych i ołowianych otwartych Stef-Pol Typ-PAV12/15.

A tak na marginesie.

Użytkuje ktoś jakiś akumulator Yuasa? Chciałbym zasięgnąć opinii o firmie. Japońska chyba.

Edytowane przez Janusszr

• 0

A tak z innej beczki się zapytam , czym ładujecie małe aku 7ah do echosondy? Automatycznymi ładowarkami? Ja dotychczas używam jakiegoś chinczyka VIPow 1800mA , i roczne aku 2x7ah trzymają max z 9h . Nie wiem czy trafiłem jakieś "leżaki magazynowe" czy też ów vipow pozbawia je życia. Echo bierze około 1A także te 12H powinno wytrzymać

Ja używam prostownika z lidla, w zupełności mi wystarcza do aku 7ah, po dwóch sezonach nie zauważam spadku mocy. Ale moje echo nie jest prądożerne.

Yuasa to sprawdzona i ceniona marka jeśli o akumulatory chodzi.

• 0

Minimalny, powinien mieć z 12.5v miesiąc czy 2 bez ładowania to żadna tragedia. Bardziej wygląda jak by nie był naladowany. Naładować raz jeszcze i na testy wodne bądź żarówki

To co z tym testem żarówek jaką trzeba podpiąć  żeby był w miarę miarodajny? :o

• 0

a dla jakiego obciazenia chcesz  sprawdzic pojemnosc ?

dla tego co napisal producent C20 ? czyli rozladowanie aku pradem stalym przez 20h ?

czy wersja szybsza np C5 - w 5 godzin

zarowka 100W 12V bierze okolo 8Ah ,  podlacz zarowki okolo 250W to ci da jakies 20A , aku 100Ah powinien conajmniej 3,5h wytrzymac, sprawdzaj co 20min po 2h napiecie na aku, jak bedzie mial 10,6 zakoncz pomiar

• 0

Mam Toyamę NPG 120-12 żelową drugi sezon.Kupiłem jako czteroletnią używkę,więc aku ma 6 lat.Po pięciogodzinnym pływaniu jeszcze na wiosłach nie wracałem.

Z tego co napisałeś, to mi wychodzi, że ta Twoja Toyama ma pięć lat :)

Ja dzisiaj na zdechlakach Trojana (2x130Ah) pływałem również 5 godzin. Ale co to było za pływanie :( Maksymalna prędkość nie większa jak 5km/h. Średnia 3km/h.

• 0

Ja testuję na 3 żarówkach samochodowych 55W . Mierzę wartość napięcia po 1,2 i 3 godzinach. Mam 4 aku i zawsze wiem w jakiej są kondycji.

Tylko uwaga przy tym teście. Nie zapomnijcie o aku bo rozładujecie go do 6 czy 9 V. Ja nastawiam alarm.

Już jednego tak załatwiłem.

Staram się też przerwać test gdy napięcie zbliża się do 11 V.

Jak ktoś chce to mogę wrzucić dane do porównań.

• 0

Z tego co napisałeś, to mi wychodzi, że ta Twoja Toyama ma pięć lat :)

Ja dzisiaj na zdechlakach Trojana (2x130Ah) pływałem również 5 godzin. Ale co to było za pływanie :( Maksymalna prędkość nie większa jak 5km/h. Średnia 3km/h.

Ile te zdechlaki mają pod obciążeniem Volt? Pływałeś po Wigrach?