Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

bez obciazenia to nawet nie sprawdzaj , bo to wsumie nic nie daje

Tylko nie wiem co to sprawdzenie ma dać. Z ciekawości sprawdzę i dam znać.

Prądu nie ma i nie przybędzie.

Mój problem jest podwójny, bo muszę kupić dwa akumulatory. Już byłem przy Megalight 140 AGM, teraz czytam wszystko o Yuasa DCB1275-12 150Ah. Parametry ma zaje........te. Cena 9 stów do przełknięcia. Kumple po kiju namawiają do zakupu Exida marine  142Ah albo Toyamy żela 120-130Ah.  Zdawało mi się, że mam doświadczenie jak mało kto. Tyle tych baterii w życiu przewaliłem. Jestem kurka wodna w punkcie wyjścia.

• 0

Tylko nie wiem co to sprawdzenie ma dać. Z ciekawości sprawdzę i dam znać.

Prądu nie ma i nie przybędzie.

Mój problem jest podwójny, bo muszę kupić dwa akumulatory. Już byłem przy Megalight 140 AGM, teraz czytam wszystko o Yuasa DCB1275-12 150Ah. Parametry ma zaje........te. Cena 9 stów do przełknięcia. Kumple po kiju namawiają do zakupu Exida marine  142Ah albo Toyamy żela 120-130Ah.  Zdawało mi się, że mam doświadczenie jak mało kto. Tyle tych baterii w życiu przewaliłem. Jestem kurka wodna w punkcie wyjścia.

kup sobie dwa trojany 6v 250A i pradu masz do oporu jesli 12v

• 0

Mam pytanie przewrotne ,zap marine 100ah czy sznaider marine,,,,czy to jeden czort? ;)

Dzwonię do jednej z hurtowni akumulatorów w Krakowie w sprawie zamówienia Yuasa DCB1275-12.

Pan mówi, że ma jeden. Ja mu na to, ze potrzebuję dwóch. Pan mówi, że ma tylko jeden i że te Yuasy japońskie to szmelc. Same zwroty. Proponuje mi za to dwa Zapy do łodzi w super cenie i super wykonaniu i super....... diabli już wiedzą co jeszcze te Zapy mają super.

Zap marine u kolegi nie wytrzymał miesiąca. Reklamacji również nie uznali.

Zamówiłem w końcu dwa akumulatory Yuasa j.w. A co tam. Raz kozie śmierć.

Edytowane przez Janusszr
  • Like 1

• 0

Dzwonię do jednej z hurtowni akumulatorów w Krakowie w sprawie zamówienia Yuasa DCB1275-12.

Pan mówi, że ma jeden. Ja mu na to, ze potrzebuję dwóch. Pan mówi, że ma tylko jeden i że te Yuasy japońskie to szmelc. Same zwroty. Proponuje mi za to dwa Zapy do łodzi w super cenie i super wykonaniu i super....... diabli już wiedzą co jeszcze te Zapy mają super.

Cokolwiek by nie powiedzieć to Potrafisz pocieszyć strapionych i....błądzących kolegów... ;) coś takiego może    http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6155856860&ref=last-visit

Edytowane przez delux64

• 0

Cokolwiek by nie powiedzieć to Potrafisz pocieszyć strapionych i....błądzących kolegów... ;) coś takiego może    http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6155856860&ref=last-visit

Wg mnie na pewno lepszy od Zapa. Gdybym nie potrzebował więcej prądu, to sam taki kupiłbym.

Mam ciężką łodkę-coś na kształt i podobieństwo katamarana, duże jezioro-Wigry, to i prądu muszę mieć sporo.

• 0

Pewnie Yuasa miał tylko jeden ,bo mu się sprzedają. Za to zalecanego Zapa ma w hu...Masz odpowiedz co kupić.

Edytowane przez tom3
  • Like 1

• 0

Pewnie Yuasa miał tylko jeden ,bo mu się sprzedają. Za to zalecanego Zapa ma w hu...Masz odpowiedz co kupić.

Tak, facet pomógł mi w wyborze.

Tak kiedyś kupowałem u handlarza samochód. Miał dwa. Spytałem który on by wybrał.  Kupiłem ten gorszy :)

• Like 2

• 0

Wyszła kicha z zakupu tych akumulatorów  :(

Nikt w Polsce, żadna hurtownia, sklep, allegro nie ma dwóch takich akumulatorów. Żeby było śmieszniej, to jedna hurtownia poinformowała mnie, że już wysłali. Na drugi dzień przepraszali za pomyłkę.

Dostawa ma być dopiero w lipcu-sierpniu.

Myślę o zakupie SSB SBL12V/120Ah.

Proszę użytkowników takowych o opinie.

• 0

Panowie jak to jest z tym dolewaniem elektrolitu do kwasiaka "bezobsługowego" ?

Jak zedrzemy nalepkę żeby dojść do wlewów to stracimy 2letnią gwarancję. Dolewacie dopiero po końcu gwarancji czy nie patrzycie na to bo jeśli się zajedzie w czasie to gwarancja to obejmie ?

• 0

Ja nie bacząc na gwarancję zamierzam niedługo zajrzeć pod klapkę. Po około 8 miesiącach o zakupu i kilkunastu cyklach ładowania. Znając życie cokolwiek się stanie z akumulatorem to gwarancja i tak nie zostanie rozpatrzona pozytywnie :]

Mam sznajdera za 350zł więc niewielkie ryzyko.

Edytowane przez thug

• 0

Też tak myślę,ZAWSZE na nabywcę zwalą winę,że nie właściwie ładował niewłaściwą ładowarką itp..... :( a sznajder Ci trzyma jakoś.?..Bo parę postów wyżej, piszą ze nie wytrzymał po miesiącu i reklamacji nie uznali dranie a to ZNIECHĘCA...i też się głowię nad zapem/ a sznajderem...

• 0

Wyszła kicha z zakupu tych akumulatorów  :(

Nikt w Polsce, żadna hurtownia, sklep, allegro nie ma dwóch takich akumulatorów. Żeby było śmieszniej, to jedna hurtownia poinformowała mnie, że już wysłali. Na drugi dzień przepraszali za pomyłkę.

Dostawa ma być dopiero w lipcu-sierpniu.

Myślę o zakupie SSB SBL12V/120Ah.

Proszę użytkowników takowych o opinie.

Dobry akumulator, technologia AGM, ale nie jest przeznaczony do pracy cyklicznej, więc nie nadaje się do napędu silnika bo długo nie wytrzyma. Dla naszych potrzeb firma SSB produkuje akumulatory serii czerwonej SBLCG (żel, praca cykliczna, głębokie rozładowania), ale to już inna półka cenowa.