Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dobry akumulator, technologia AGM, ale nie jest przeznaczony do pracy cyklicznej, więc nie nadaje się do napędu silnika bo długo nie wytrzyma. Dla naszych potrzeb firma SSB produkuje akumulatory serii czerwonej SBLCG (żel, praca cykliczna, głębokie rozładowania), ale to już inna półka cenowa.

Właśnie zamówiłem żelowy 2x SSB SBLG 120Ah w przyzwoitej cenie.

Mam potwierdzenie zlecenia wysyłki. Może do poniedziałku dojdzie.

W chwili obecnej odsiarczam prostownikiem firmy Semielektronik już dwa dni swoje Trojany SCS 225-130Ah. Dam znać czy odsiarczanie coś daje, czy to pic na wodę.

• 0

Też tak myślę,ZAWSZE na nabywcę zwalą winę,że nie właściwie ładował niewłaściwą ładowarką itp..... :( a sznajder Ci trzyma jakoś.?..Bo parę postów wyżej, piszą ze nie wytrzymał po miesiącu i reklamacji nie uznali dranie a to ZNIECHĘCA...i też się głowię nad zapem/ a sznajderem...

Mój sznajder energy plus 110ah spisuje się dobrze z osapianem 55lb max. Wprawdzie nie mam porównania z innymi akumulatorami, ale na moich wyprawach do 7godzin na wodzie wystarcza. Oczywiście rozsądnie korzystam z jego mocy, voltomierz cały czas pod ręką pedał w podłogę tylko w razie konieczności.

Czy drugi raz bym go kupił ? Na dzień dzisiejszy tak. Ale mamy na koncie dopiero około 10 wyjazdów.

Edytowane przez thug
  • Like 1

• 0

Ja nabyłem nowa minn-kote 100ah silnik 55lb nie wiem czy nie złamała ta bateryjka.

Na sadzawkę niewielkich rozmiarów wystarczy  :)

Dosyć częstym widokiem  na Wigrach jest sytuacja kiedy wędkarz wspomaga silnik wiosłami. Zazwyczaj akumulator takiego delikwenta ma nie więcej niż 100Ah i oczywiście jest do reklamacji. Dużej mocy masz silnik, a akumulator pizdrygałek.

• 0

Dobry akumulator, technologia AGM, ale nie jest przeznaczony do pracy cyklicznej, więc nie nadaje się do napędu silnika bo długo nie wytrzyma. Dla naszych potrzeb firma SSB produkuje akumulatory serii czerwonej SBLCG (żel, praca cykliczna, głębokie rozładowania), ale to już inna półka cenowa.

Nie wiem skąd kolega ma takie wiadomości,że AGM nie jest przeznaczony do pracy cyklicznej. Proponuję nie wprowadzać niepotrzebnie zamętu tylko trochę poczytać. AGM tak jak żel czy kwasowy przeznaczony do pracy cyklicznej i głębokiego rozładowania. Obecnie większość podtrzymania central , wózków , camperów i nowych łodzi pracuje na AGM. ( AGM tak jak żel w 100% bezobsługowy i szczelny )

Co do nalepki na korkach kwasowych , zrywać dolewać i pilnować stanu . Te akumulatory parują podczas ładowania i w wysokich temperaturach. Jeśli padnie , a płyty będą na wierzchu na 100% nikt nie uzna reklamacji. Akumulator kwasowy nie jest szczelnym akumulatorem , a pilnowanie stanu elektrolitu wręcz obowiązek. Nalepka ( zaślepka tylko po to by szybciej wykończyć akumulator, tak jak i napis  BEZOBSŁUGOWY , chwyt reklamowy ).

• Like 1

• 0

Ma ktoś coś takiego.i używa na łajbie?... Akumulator JENOX  100ah głębokiego rozładowania? Cena podobna do zapa ale zastanawia waga,21kg a zap niemal 30.... :huh: .

Miałem kilka lat temu. Zabiłem go na własne życzenie ufając w napis "bezobsługowy" Po czterech latach użytkowania nie było połowy elektrolitu. Po dolaniu wody nadawał się już tylko na złom. Ale sam akumulator polecam. Jak na moje chamskie jego traktowanie zachowywał się nad wyraz dobrze.

• Like 1

• 0

Nie wiem skąd kolega ma takie wiadomości,że AGM nie jest przeznaczony do pracy cyklicznej. Proponuję nie wprowadzać niepotrzebnie zamętu tylko trochę poczytać. AGM tak jak żel czy kwasowy przeznaczony do pracy cyklicznej i głębokiego rozładowania. Obecnie większość podtrzymania central , wózków , camperów i nowych łodzi pracuje na AGM. ( AGM tak jak żel w 100% bezobsługowy i szczelny )

Co do nalepki na korkach kwasowych , zrywać dolewać i pilnować stanu . Te akumulatory parują podczas ładowania i w wysokich temperaturach. Jeśli padnie , a płyty będą na wierzchu na 100% nikt nie uzna reklamacji. Akumulator kwasowy nie jest szczelnym akumulatorem , a pilnowanie stanu elektrolitu wręcz obowiązek. Nalepka ( zaślepka tylko po to by szybciej wykończyć akumulator, tak jak i napis  BEZOBSŁUGOWY , chwyt reklamowy ).

Nie chodzi o to, że AGM nie nadaje się do pracy cyklicznej, lecz o ten konkretny model akumulatora, którego przeznaczenie zostało wyraźnie określone przez producenta jako "Designed for standby use". Uwaga ta została umieszczona na ściance akumulatora. Proponuję trochę poczytać.

• 0

Jeśli chodzi Ci kolego o ten model to znam , na wszelki wypadek sprawdziłem , może pomyliłeś modele ,

http://www.dobreakumulatory.com.pl/akumulatory-ssb/271-sbl-12v-120ah.html#

Z mojej strony nie ma żadnej pomyłki. Moja odpowiedź była precyzyjna i dotyczyła prośby kolegi Janusszr o opinie o konkretnym modelu akumulatora - SSB SBL 12V/120 Ah (a więc serii zielonej) :

Wyszła kicha z zakupu tych akumulatorów  :(

Nikt w Polsce, żadna hurtownia, sklep, allegro nie ma dwóch takich akumulatorów. Żeby było śmieszniej, to jedna hurtownia poinformowała mnie, że już wysłali. Na drugi dzień przepraszali za pomyłkę.

Dostawa ma być dopiero w lipcu-sierpniu.

Myślę o zakupie SSB SBL12V/120Ah.

Proszę użytkowników takowych o opinie.

• 0

Z mojej strony nie ma żadnej pomyłki. Moja odpowiedź była precyzyjna i dotyczyła prośby kolegi Janusszr o opinie o konkretnym modelu akumulatora - SSB SBL 12V/120 Ah (a więc serii zielonej) :

Co racja to racja.

To samo powiedzieli mi w hurtowni http://e-battery.pl sugerując właśnie zakup SSB SBLCG 12V/ 120Ah zamiast SBL, chociaż sami na swojej stronie piszą, że SBL nadaje się do  pracy cyklicznej i buforowej.

• 0

Niejednoznacznie się wyraziłem - miałem na myśli to, że na stronie producenta występują pozostałe modele, a ten nie.

Brnę w temat bo sam rozważam SBL vs SBCG. Dotychczasowe pozytywne doświadczenia z AGM innej firmy skłaniają ku SBL, ale zawsze jest to ziarno niepewności.

• 0

Różnica w cenie pomiędzy SBL, a SBCG przy pojemności 120Ah to ok. 100 zł. Miałem już zamówione SBL i dosłownie rzutem na taśmę udało mi się zmienić zamówienie na SBCG. Porównując wykonanie kwasowych Trojanów i żelowych SBCG to szok na korzyść oczywiście żelowych.

Chciałbym jeszcze dodać, że SBCG 120 Ah są tańsze od Trojanów 130Ah o ok. 70 zł.

Edytowane przez Janusszr

• 0

Chyba jest to niepewność przed technologią żelową. Nie mam własnych doświadczeń, a w przeczytanych opiniach pojawiają się głosy o większej wrażliwości na duży prąd rozładowania, jak również na głębsze rozładowania. Z AGM'a byłem do tej pory bardzo zadowolony i nie wiem czy chcę szukać innego rozwiązania.

@n15, celne spostrzeżenie, pamiętam, że pisałeś o tym wcześniej. Co to jednak znaczy w praktyce? Jeżeli się nie mylę, Godski z powodzeniem używał właśnie SBL'a kilka sezonów jako zasilanie silnika.

• 0

Również czytałem, że Godski przez kilka sezonów używał SBL i takie właśnie zamówiłem sugerując się  Jego wypowiedziami . Jednak po konsultacji telefonicznej ze sprzedawcą zmieniłem zamówienie na SBCG. Trojany 130Ah miały być tymi naj, naj. Okazały nie szczelne i nie trwałe. Trwałość ich mogę porównać do akumulatorów rozruchowych heavy duty, bo takie właśnie używałem przed słynnymi Trojanami.

• Like 1

• 0

Chyba jest to niepewność przed technologią żelową. Nie mam własnych doświadczeń, a w przeczytanych opiniach pojawiają się głosy o większej wrażliwości na duży prąd rozładowania, jak również na głębsze rozładowania. Z AGM'a byłem do tej pory bardzo zadowolony i nie wiem czy chcę szukać innego rozwiązania.

@n15, celne spostrzeżenie, pamiętam, że pisałeś o tym wcześniej. Co to jednak znaczy w praktyce? Jeżeli się nie mylę, Godski z powodzeniem używał właśnie SBL'a kilka sezonów jako zasilanie silnika.

Kilka lat temu miałem  aku SSB SBL (zielona seria). Przez pierwszy sezon użytkowania byłem bardzo zadowolony. Akumulator miał moc, więc korzystanie z pełnej mocy silnika było bardzo częste. Można powiedzieć, że nie miał lekko, ale też bardzo o niego dbałem.

Nigdy nie zdarzyło się bym rozładował go poniżej 10,5V , zawsze tuż po powrocie z ryb był ładowany zalecanym prądem i odpowiednią ładowarką, nigdy nie był przechowywany w stanie rozładowanym itd.

W połowie drugiego sezonu aku dość nieoczekiwanie dostał zadyszki. Prądu zaczęło mu wystarczać tylko na 2/3 trasy tej co zwykle, a niedługo później tylko na połowę. Z bólem dokończyliśmy wspólny drugi sezon, pod koniec prądu było tylko na 20-30 min. oszczędnego pływania.

Aku do końca miał dobre parametry jeżeli chodzi o napięcie, po ładowaniu przez jeszcze wiele dni trzymał powyżej 13V, niestety pojemności już prawie nie było. 

Zastanawiałem się dlaczego tak się stało. Przyczyn mogło być wiele, ale myślę że główna to jednak nieodpowiedni do zasadniczego przeznaczenia tego akumulatora (zastosowania buforowe!) sposób jego eksploatacji.

Moje wątpliwości co do tego, czy akurat ten model akumulatora nadaje się jako napęd do silnika do łodzi, rozwiał sprzedawca twierdząc, że tak.To samo można znaleźć na stronie producenta, który również mówi o wykorzystaniu do pracy cyklicznej, jednak w pierwszej kolejności, jako główne przeznaczenie tej serii, wymieniana jest praca w systemach podtrzymania napięcia. Informuje o tym także napis na akumulatorze.

Nie wiem czy jakieś znaczenie ma fakt, że niektórzy sprzedawcy tych akumulatorów udzielają na nie jednorocznej gwarancji, inni  dają dwa lata. Mój miał rok gwarancji.

• Like 1