Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nowy 100 Ah, kwasowy głębokiego rozładowania  po ładowaniu jaką powinien mieć wartość.?

24h po ładowaniu powinien mieć napięcie powyżej 13V. Trudno jest określić ile powyżej 13V. Ostatnio po ładowaniu moich "żeli" i "kwasów" sprawdzałem napięcie pięcioma różnymi miernikami (dwa były tej samej firmy i ten sam model). Rozrzut mierzonych napięć był od 13,10V do 13,30V.

• 0

Wczoraj na Toyamie 100ah żelowej,z zatoki Teleśnickiej do ....Wołkowyi  i z powrotem,nie wiem ile to km ale wiem jedno ,DUŻO Ci którzy znają j Solińskie wiedzą że to z jednego końca na drugi,ponton 310 cm dwie osoby, szpej,silnik Osapian z maxiem,i monentami wiało nieżle... cały czas prędkosć  orientacyjna w okolicach 3/3,5 biegu,uważam to za bardzo dobry wynik,bez maximizatora na pewno by to było nie realne...na koniec stan aku wynosił 11,1.. :)

Edytowane przez delux64
  • Like 1

• 0

Wczoraj na Toyamie 100ah żelowej,z zatoki Teleśnickiej do ....Wołkowyi  i z powrotem,nie wiem ile to km ale wiem jedno ,DUŻO Ci którzy znają j Solińskie wiedzą że to z jednego końca na drugi,ponton 310 cm dwie osoby, szpej,silnik Osapian z maxiem,i monentami wiało nieżle... cały czas prędkosć  orientacyjna w okolicach 3/3,5 biegu,uważam to za bardzo dobry wynik,bez maximizatora na pewno by to było nie realne...na koniec stan aku wynosił 11,1.. :)

Bardzo przyjemne jest odczucie z dobrze wydanych  pieniędzy, nieprawdaż?  :)

Zauważyłem to u siebie, że pływając maksymalnie na 3/4 mocy od rana do wieczora, ja padam na twarz, a akumulatory są dalej rześkie.

Pożyczyłem z zaprzyjaźnionej hurtowni elektrycznej miernik napięcia i natężenia prądu. Zaznaczyłem sobie mazakiem punkt na manetce, po przekroczeniu którego drastycznie zwiększa się żarłoczność silnika. Tak na oko jest to właśnie 3/4 mocy.

• 0

Męczy mnie ta BEZ OBSŁUGOWOŚĆ Aaku kwasowego,100ah YUSA Marine,który używam od niedawna,zerwałem szeroką taśmę nalepioną na wierzchu żeby zobaczyć ewentualny stan elektrolitu ale pod spodem nie ma żadnych korków...oprócz 2 na bokach wentylacyjnych.. :huh: ? 

Edytowane przez delux64

• 0

Męczy mnie ta BEZ OBSŁUGOWOŚĆ Aaku kwasowego,100ah YUSA Marine,który używam od niedawna,zerwałem szeroką taśmę nalepioną na wierzchu żeby zobaczyć ewentualny stan elektrolitu ale pod spodem nie ma żadnych korków...oprócz 2 na bokach wentylacyjnych.. :huh: ? 

Może to jest AGM :) .

• 0

Ja mam w samochodzie Wartę bezobsługową. Trzy lata temu próbowałem sprawdzić poziom elektrolitu. Może za mało starałem się, bo nie udało mi się znaleźć korków. Nic złego nie zauważyłem w ciągu tych trzech lat. Tak sobie myślę, że jak nie będziesz tej Yuasy przeładowywał, to elektrolit nie odparuje przez najbliższe pięć lat.

• 0

A co mają kilometry do aku ? Jeśli pyrkasz 2km/h przez cały dzień na flaucie silnik bierze z 7/8a to nie rozladowujesz go nawet prądem C10 . Zapodaj mu 30A i jak wytrzyma pełne 3 h to będzie wynik. Trojany są ok . Jednak to ile.wytrzymają zależy od użytkownika w większej mierze i warunków 

• 0

A co mają kilometry do aku ? Jeśli pyrkasz 2km/h przez cały dzień na flaucie silnik bierze z 7/8a to nie rozladowujesz go nawet prądem C10 . Zapodaj mu 30A i jak wytrzyma pełne 3 h to będzie wynik. Trojany są ok . Jednak to ile.wytrzymają zależy od użytkownika w większej mierze i warunków 

Prędkość 2,5-3 km/h. Po prostu porównywałem go z innymi akumulatorami przy tej prędkości i jest lepszy.

Oczywiście że mają. To zrób ich 50 ;)

• 0

Tak dla wiadomosci...Osapian 55LB bierze 6,5A na "pyrkaniu". Prędkość 2,5 km/h.

To słabiutko.

Motorguide varimax 55 zapięty do michała przy lekko ponad 2 km/h pobierał od 2,5A przy flaucie, 3 km/h to pobór ok. 5A.  Bardzo podobnie zużywa prąd MK. 

Mierzone miernikiem cęgowym.