Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kiedyś coś takiego zrobiłem....

Może komuś się przyda,taki materiał poglądowy.Pomiar prądu w stosunku do prędkości.Silnik to Minnkota C2 45lb z dołożonym maxi,łódka 4 m +2 osoby ,masa całkowita około 400 kg(szybko licząc).

Przed startem.

post-56162-0-01002000-1447712816_thumb.j                         Jedziemy...  :)post-56162-0-93223400-1447712937_thumb.j

...powoli dodaję gazu...  ;)

post-56162-0-65596100-1447713213_thumb.j                              ..szybciej....post-56162-0-83990100-1447714003_thumb.j

Prąd wzrasta znacząco

post-56162-0-49923300-1447714192_thumb.j   

..no i max ,co tego dnia udało mi się wycisnąć...

post-56162-0-57678300-1447714320_thumb.j

Edytowane przez Sebalos

• 0

Jak widać ze zdjeć (a u mnie z doswiadczenia) nie zawsze wraz ze wzrostem utraty Amperów z aku czy paliwa ze spaliny, wzrosną pozytywnie osiągi. Zauważyłem że przy pewnych obrotach śruby łódka nie jest w stanie juz przyspieszyć a jedynie silniki "mielą" mocniej wodę. Jedyna rada na to jest lepsza łódź lub śruba o innym uciągu (np. znana kipawa).

Jeżeli jeszcze pływasz sam i łódka jest źle wyważona (np. obciążony tył) to moc uciągowa silników chce wepchnąć ją głębiej "dupą" w wodę. Dobrze wtedy pływać na środkowej ławce a i silniki zamontowane na dziobie zdają lepiej w tym przypadku egzamin.

Wszystko musi byc optymalnie zgrane i wtedy są zadowalające (max) osiągi. :)

• 0

Dzięki.

O długim czasie ładowania własnie dziś się przekonałem.Ładowałem rozładowany w 80 % akumulator 160 ah AGM przez całą noc a tu rano nadal "charging".

Niestety musiałem przerwać rano ładowanie i będę kontynuował w następny weekend.Chyba trzeba będzie się rozejrzeć za mocniejszą ładowarką.

• 0

Witam, doradzacie, czy opłaca się kombinować z łączeniem akumulatorów i zwiększaniem ich pojemności, czy kupić jeden większy. Ładowanie będzie z silnika i panelu słonecznego. Doszedłem do wniosku, że ewentualnie jeśli będzie padał jakiś akumulator wtedy wymienimy jedną sekcję np 20ah. Plusem jest to, że mogę rozbudować do optymalnej pojemności jaka byłaby mi potrzebna no i koszt wymiany jednego akumulatora 20 jest znacznie niższy niż 100 ah. Nieznane są mi tyko minusy takiego rozwiązania. Może ktoś testował takie "pomysły" i być może nie warto jest kombinować. Akumulatory będą na stałe w łódce. Pozdrawiam

• 0

Witam, doradzacie, czy opłaca się kombinować z łączeniem akumulatorów i zwiększaniem ich pojemności, czy kupić jeden większy. Ładowanie będzie z silnika i panelu słonecznego. Doszedłem do wniosku, że ewentualnie jeśli będzie padał jakiś akumulator wtedy wymienimy jedną sekcję np 20ah. Plusem jest to, że mogę rozbudować do optymalnej pojemności jaka byłaby mi potrzebna no i koszt wymiany jednego akumulatora 20 jest znacznie niższy niż 100 ah. Nieznane są mi tyko minusy takiego rozwiązania. Może ktoś testował takie "pomysły" i być może nie warto jest kombinować. Akumulatory będą na stałe w łódce. Pozdrawiam

W niczym to nie przeszkadza. Też mam tak w kajucie spięte 6x65 Ah.

Warunek- musi być jeden wspólny kabel zasilający ("+" i "-" czyli w sumie dwa) z którego do każdego aku bedzie szedł osobny i "+" i "-".

Nie rozumiem jednego zdania w pierwszym zdaniu twojego pytania-"zwiększanie pojemności". Jak chcesz zwiększać pojemność aku skoro kazde ma taką jaką ma lub niższą z czasem?

• 0

@siarq ma rację.

Jeżeli masz dostęp do małych aku (poserwisowe z UPS) to jak najbardziej mozesz je spiąć tak jak myślisz. Najlepiej żeby wszystkie miały podobne pojemności i stan techniczny. Bedzie to hulać.

Gdy jeden nawali, wszystkie bedą to odczuwać (bedzie znikało z nich napięcie). Co jakiś czas mozesz je testować. Ja robie to dwa razy w roku, przed i po pływającym sezonie.

• Like 1

• 0

@siarq ma rację.

Jeżeli masz dostęp do małych aku (poserwisowe z UPS) to jak najbardziej mozesz je spiąć tak jak myślisz. Najlepiej żeby wszystkie miały podobne pojemności i stan techniczny. Bedzie to hulać.

Gdy jeden nawali, wszystkie bedą to odczuwać (bedzie znikało z nich napięcie). Co jakiś czas mozesz je testować. Ja robie to dwa razy w roku, przed i po pływającym sezonie.

Ja właśnie jednym starszym, a zarazem o obniżonych parametrach, załatwiłem nowy akumulator Trojan 130Ah. Miałem dwie nówki. Jeden po dwóch sezonach reklamowałem. Reklamacja trwała rok, to w rezultacie trzy letni pracował i był ładowany razem z nowym. Pracowały w szeregu i tak samo były ładowane. Bez podzielnika napięcia. Skończyło to się tym, że byłem zmuszony kupić nowe akumulatory. Bezpieczniejsze jest równoległe połączenie przy jednoczesnym ładowaniu dwóch, czy większej ilości  akumulatorów.

Edytowane przez Janusszr

• 0

Dwa spinasz rownolegle (130Ah) a z jednego z nich szeregowo z trzecim.

W sumie otrzymasz ok 90Ah mając 24V

Nie, nie otrzymasz 90Ah. To tak jakby spiąć jeden 130Ah z drugim 65Ah w szereg. Efekt będzie taki, że masz 65Ah przy napięciu 24V. Zawsze będziesz miał pojemność najsłabszego ogniwa.

• 0

Nie, nie otrzymasz 90Ah. To tak jakby spiąć jeden 130Ah z drugim 65Ah w szereg. Efekt będzie taki, że masz 65Ah przy napięciu 24V. Zawsze będziesz miał pojemność najsłabszego ogniwa.

------------

Nie jestem elektrykiem ale ....

A jak zepniesz 4szt po dwa parami? Bedzie tylko najsłabsze ogniwo?

Kazde ogniwo ma jakąś pojemność. Dwa podwyższają napięcie a trzeci?