Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To może taki kwasiaczek http://www.sonarsklep.pl/akumulator-trakcyjny-km-solar-115ah-12v-p-902.html ? Mam , używa , nie narzekam . Teraz jest w trzecim ( czwartym ?) roku eksploatacji i poza spadkiem pojemności przy aktualnych temperaturach jest OK . Cena też nie najgorsza . Jeszcze tańsza jest setka . Dodam , że w sezonie pływam naprawdę sporo po 100 ha zbiorniku ( bez trolla ) . 

Nie to , żebym super zachwalał tę akurat baterię , ale to dobra budżetowa propozycja myślę .

• 0

To może taki kwasiaczek http://www.sonarsklep.pl/akumulator-trakcyjny-km-solar-115ah-12v-p-902.html ? Mam , używa , nie narzekam . Teraz jest w trzecim ( czwartym ?) roku eksploatacji i poza spadkiem pojemności przy aktualnych temperaturach jest OK . Cena też nie najgorsza . Jeszcze tańsza jest setka . Dodam , że w sezonie pływam naprawdę sporo po 100 ha zbiorniku ( bez trolla ) . 

Nie to , żebym super zachwalał tę akurat baterię , ale to dobra budżetowa propozycja myślę .

Tylko pojemność podawana jest stugodzinna, czyli 115Ah = 100Ah zap (pojemność dwudziestogidznna). A stówka w kieszeni zostaje.

Edytowane przez psulek

• 0

Jaka ladowarke polecacie do ladowania 2szt akumulatorow sznjader marine 140ah zabudowanych w lodzi.

Posiadam obecnie jakas starsza wersje minn kota battery charger ale ona daje tylko prad 10amp.

Co wogole sadzicie o aku sznajder marine 140ah lub nawet 185ah?

Bede je potrzebowal do zasilenia osapiana 2hp. Mam dobre doswiadczenie z ta marka po poprzednim modelu kotry mnie nigdy nie zawiodl przez 4 lata i do tej pory jest niezly.

Wiadomo ze cena w przypadku sznajderow jest bardzo atrakcyjna.

Wysłane z mojego K10000 przy użyciu Tapatalka

• 0

Mała aktualizacja - kilkukrotnie przytaczany tu przeze mnie KM Solar Energy 115 Ah definitywnie wyzionął ducha  :( . Wytrzymał niecałe trzy sezony ( choć pewności nie mam , bo papierki gdzieś posiałem , więc może cztery) . Jeszcze pływa , ale dalej niż kilometr to się nim nie wybiorę . Plan na ten tydzień to zmiana oprzyrządowania na Toyamkę NPM 105 Ah i jakąś mega mądrą ładowarkę Schumachera SCI albo SPI 15 A . Czyli wydatki , wydatki  :rolleyes: ... A miał być nowy Vaniek do okoniówki . Chyba , że Andrzej zapoda hasło , że nowe Trojany już są w zasięgu , to pozostanę w kwasie może ...

• 0

Mała aktualizacja - kilkukrotnie przytaczany tu przeze mnie KM Solar Energy 115 Ah definitywnie wyzionął ducha  :( . Wytrzymał niecałe trzy sezony ( choć pewności nie mam , bo papierki gdzieś posiałem , więc może cztery) . Jeszcze pływa , ale dalej niż kilometr to się nim nie wybiorę . Plan na ten tydzień to zmiana oprzyrządowania na Toyamkę NPM 105 Ah i jakąś mega mądrą ładowarkę Schumachera SCI albo SPI 15 A . Czyli wydatki , wydatki  :rolleyes: ... A miał być nowy Vaniek do okoniówki . Chyba , że Andrzej zapoda hasło , że nowe Trojany już są w zasięgu , to pozostanę w kwasie może ...

Mało. Zielone SSB ponad 4 sezony. Trojan 115Ah ponad 3 sezony i pełen energii.

Dam znać co do Trojanów jutro. Jak kilku chętnych będzie to o cenę powalczę jak lew :D .

• Like 1

• 0

Wiem , wiem . Ale do końca sezonu jeszcze trochę wyjazdów przede mną ( mam nadzieję ) i nie mam pomysłu jak je ogarnąć bez baterii , więc chyba nie mam wyjścia . To też będzie jakiś test dla baterii - rozpoczęcie eksploatacji w zimnej porze roku . Oby wypadł pomyślnie .

• 0

Jaka ladowarke polecacie do ladowania 2szt akumulatorow sznjader marine 140ah zabudowanych w lodzi.

Posiadam obecnie jakas starsza wersje minn kota battery charger ale ona daje tylko prad 10amp.

Co wogole sadzicie o aku sznajder marine 140ah lub nawet 185ah?

Bede je potrzebowal do zasilenia osapiana 2hp. Mam dobre doswiadczenie z ta marka po poprzednim modelu kotry mnie nigdy nie zawiodl przez 4 lata i do tej pory jest niezly.

Wiadomo ze cena w przypadku sznajderow jest bardzo atrakcyjna.

Wysłane z mojego K10000 przy użyciu Tapatalka

---------------

Jezeli bedzie to spięte na 24V to niestety i ładowarka musi byc 24V. Prąd ładowania min 10-14A

Te aku, o ile sie nie mylę, to zwykle kwasiaki głębokiego rozładowania wiec teoretycznie byle jakim prostownikiem na 24V je mozesz ładować. Gorzej z ładowaniem w zamkniętym pomieszczeniu (np. kabina łodzi) bo gazy gdzie musza sie ulatniać no i korozja wszystkiego wokół ładowanych aku. Najlepszy bedzie jednak automat bo podłączasz i zostawiasz bez kontroli na długi czas.

• 0

---------------

Jezeli bedzie to spięte na 24V to niestety i ładowarka musi byc 24V. Prąd ładowania min 10-14A

Te aku, o ile sie nie mylę, to zwykle kwasiaki głębokiego rozładowania wiec teoretycznie byle jakim prostownikiem na 24V je mozesz ładować. Gorzej z ładowaniem w zamkniętym pomieszczeniu (np. kabina łodzi) bo gazy gdzie musza sie ulatniać no i korozja wszystkiego wokół ładowanych aku. Najlepszy bedzie jednak automat bo podłączasz i zostawiasz bez kontroli na długi czas.

Poruszaliśmy kwestię ładowania szeregowo spiętych 2 x 12V - ładowarka 24V będzie nieodpowiednia (jeden może być gorszej jakości nawet od tego samego producenta i zawsze będzie naładowany gdy drugi pozostanie niedoładowany.

Taki zestaw należy je ładować jedną z dwóch metod: każdy oddzielnie 12V ładowarką lub dwa, ale spięte równolegle i też 12V ładowarką.

• Like 1

• 0

Poruszaliśmy kwestię ładowania szeregowo spiętych 2 x 12V - ładowarka 24V będzie nieodpowiednia (jeden może być gorszej jakości nawet od tego samego producenta i zawsze będzie naładowany gdy drugi pozostanie niedoładowany.

Taki zestaw należy je ładować jedną z dwóch metod: każdy oddzielnie 12V ładowarką lub dwa, ale spięte równolegle i też 12V ładowarką.

Ja właśnie tak załatwiłem swoje Trojany SCS225-130Ah. Ładując szeregowo.  Szkoda, a takie ładne były. Hamerykańskie :)

Edytowane przez Janusszr

• 0

Zaraz, zaraz Koledzy.

Jeżeli kolega @mathew.stepnicki będzie miał w łodzi spięte aku szeregowo aby mieć 24V to w jaki sposób bez rozpinania może ładować takie akumulatory? Przecież nie będzie ich po każdym łowieniu (i przed) przepinał z ładowarek. Podobnie w ciągnikach rolniczych jak i w dużych autach jest kilka aku 6V (12V,24V) i śmigają z jednego alternatora.

Nie ma możliwości aby na stałe mieć spięte aku na 24V a ładować je 12V-ami, każdy osobno. Automat w układzie wyczuje wyższe napięcie niż 14.9v i przejdzie w funkcję podtrzymania. Akumulatory dalej pozostaną trupami.  :( 

Chyba że ja coś nie kapuję?      :mellow:  :unsure:

• 0

Ja swoje 2x60Ah zmieniam miejscami przy eksploatacji i ładowaniu też.

:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Szeregowym? Równoległym?

Janussz.

Można zrobić dwa obwody i nie jest wielki problem jeżeli 24V zasila tylko silnik.

Podpinasz je pod switch'a dwukierunkowego i po przełączeniu np. w dół masz 24V na zasilanie silnika i odcina ci ładowarkę 12V z jej obwodem. Po przełączeniu w przeciwnym kierunku nie masz zasilania na 24V (silnik) a włączasz obwód "ładowania" w którym jest 12V charger i dwa 'głodne" aku po 12V. Na pewno nic się nie spali i śmigać będzie bezpiecznie.  :)

Edytowane przez trout master
  • Like 1

• 0

Tak polecany Zap Marine po roku pływania stracił znacząco na swojej mocy ,dużo krócej można na nim popływać.Zawsze ładowany po łowieniu, ładowarką do akumulatorów żelowych.

Edytowane przez MARIUSZ 69

• 0

Tak polecany Zap Marine po roku pływania stracił znacząco na swojej mocy ,dużo krócej można na nim popływać.Zawsze ładowany po łowienia, ładowarką do akumulatorów żelowych.

Potwierdzam, summarum to pewnie jedynym jego pozytywnym aspektem jest cena. U mnie ładowany cetekiem po każdym pływaniu stracił ok 1/3 pojemności patrząc na czas pływania w zbliżonych warunkach.