Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

jesli chodzi o zapy , to uzytkuje je krotko z dwa miesiace i:

- nie sa to mistrzowskie akumulatory , mialem dwa spiete agm 5 letnie po 65ah i pod kazdym wzgledem wygrywaja z nowisukimi zapami.

- nie oczekujmy od aku za 400zl wynikow jak przy aku za 1000zl..., niestety jakie pieniadze taka jakosc

Jak sie chce kozaka aku to kupic lifpo4 i problem zniknie , albo dobrego agm badz trakcyjnego kwasa.

Moim zdanie przy wiekszych jednostakach plywajacych ,  gdzie mozna sobie na stale zalozyc dwa aku ktorych  nie bedziemy  targac  , mozna by sie pokusic o jakies dwie "bomby" po 200ah z nizszej polki. dla takich bateryjek prad 50A nie jest juz tak straszyny jak dla aku 100ah.  tym samym dluzej posluza

co do ladowania aku 2x12 V , tak jak napisal kolega @Trout master , mozna bez wiekszych problemow to zmajstrowac. jako wylacznik glowny zalozyc wylacznik np agregat/siec czy cos podobnego , i tam sobie spiac na jednych stykach 12V na drugich 24V i jest jeszcze pozycja 0. tylko dobrac wylacznik do obciazenia . zeby go nie stopilo.

• Like 1

• 0

Tak polecany Zap Marine po roku pływania stracił znacząco na swojej mocy ,dużo krócej można na nim popływać.Zawsze ładowany po łowieniu, ładowarką do akumulatorów żelowych.

Potwierdzam, summarum to pewnie jedynym jego pozytywnym aspektem jest cena. U mnie ładowany cetekiem po każdym pływaniu stracił ok 1/3 pojemności patrząc na czas pływania w zbliżonych warunkach.

Kurka, to po dwóch latach 2/3, a w trzecim sezonie nie warto nawet wypływać bo można nie wrócić.

Ja kupiłem używany w stacji podtrzymania Acumax i jadę już czwarty sezon na nim i dalej trzyma, zawsze ładowany CTEKiem po każdym pływaniu.

Jednak marka ma znaczenie i nie wiem czy w Waszym wypadku cena to zaleta. Co dwa sezony nowy akumulator i modlenie się aby wcześniej nie padł.

Z drugiej strony rozumiem że nie zawsze są PLNy na ten lepszy.

Edytowane przez Pietruk

• 0

Zaraz, zaraz Koledzy.

:( 

Chyba że ja coś nie kapuję?      :mellow:  :unsure:

Niestety nie kapujesz... Zrobiłem dla Ciebie i potomnych gryzmolisko w Paint (stąd tandetność rysunku). Mam nadzieję, że rozjaśniłem sposób ładowania dwóch dwunastek spiętych szeregowo. Takie rozwiązanie zamówiłem do swojej łodzi.

• 0

Tak polecany Zap Marine po roku pływania stracił znacząco na swojej mocy ,dużo krócej można na nim popływać.Zawsze ładowany po łowieniu, ładowarką do akumulatorów żelowych.

Stwierdzasz na podstawie pomiarów czy subiektywnie (bo dziś wracalem 5 min dłużej ?). Mój 4 letni ZAP jest zauważalnie słabszy niż po zakupie, ale widzę to nie od startu tylko wracając po dniu kręcenia na wodzie, gdy mam chęć go 'przydusić' i jadę na 5-ce. Wtedy widać, że zaczyna padać - oddaje zdecydowanie mniej prądu. Wystarczy jednak postoj 2-3 minuty (zostawiam sobie kilka miejscówek na obrzucenie) i daje radę. 

Nie ma jak Watson, ale on jest 5x droższy. AGMy i stacyjne też mają żywotność rzędu 4-5 lat więc kwasiak przy swojej cenie i wadze (jest z tej trójki najlżejszy) wygrywa.

• Like 1

• 0

Dylemat dalej ten sam czym zasilic tego osapiana 2hp. Mam na dwa aku tylko 1500zl max. Rozumiem ze mozna isc z zakupami aku w nie skonczonosc jesli chodzi o ceny.

Plywam w roku przez 2 miesiace urlopu, czyli max 80 razy na rok. Przy zalozeniu ze wyplywam raz dzienie i czasami moze czesciej rekreacyjnie...

I teraz najlepsze pytanie czy tak naprawde przy takim uzytkowaniu potrzebuje super drogich aku? Nie bedzie dla mnie problemem wymiana ich po okresie powiedzmy 4 lat. Zakup silnika 24V nastapi po dlugich namysleniach i przejsciach tego rocznych z naglymi zmianami pogody.

Wysłane z mojego K10000 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez mathew.stepnicki

• 0

Dylemat dalej ten sam czym zasilic tego osapiana 2hp. Mam na dwa aku tylko 1500zl max. Rozumiem ze mozna isc z zakupami aku w nie skonczonosc jesli chodzi o ceny.

Plywam w roku przez 2 miesiace urlopu, czyli max 80 razy na rok. 

2 x ZAP Marine 110Ah (plecy Ci nie padną) i dobrą ładowarkę 15A z odsiarczaniem - wystarczy na całość 1200-1300PLN. Do tego bezpiecznik 60-70A i grube kable do mostkowania (to co przychodzi z Haswingiem 2HP to sznurek).

• 0

Pisałem i powtórzę. Kup sobie używane Panasonic AGM (250 PLN to b. dobra cena) i zapomnisz o aku na min 5 lat. Do tego odpowiednia ładowarka oczywiscie i odpowiednie używanie, zgodnie z zaleceniami producenta.

MarMilo

Dziękuje. B. dobry rysunek, wszystko jasne i klarowne. Powinno to hulać o ile przez ładowarki nie popłynie 24V. A przy włączonym silniku chyba popłynie. Ja nie jestem elektrykiem wiec nie bede sie wymądrzał, na 100 PRO nie wiem.

Edytowane przez trout master
  • Like 1

• 0

Nie potrzebuję nic mierzyć wiem ile mogłem pływać na nim jak był nowy ,a na ile teraz wystarcza.Na 3 biegu można pływać owszem ale nie pod falę na większym wietrze .

Panasonic AGM gdzie go można kupić?

Edytowane przez MARIUSZ 69

• 0

Nie potrzebuję nic mierzyć wiem ile mogłem pływać na nim jak był nowy ,a na ile teraz wystarcza.Na 3 biegu można pływać owszem ale nie pod falę na większym wietrze .

Panasonic AGM gdzie go można kupić?

Masz co mierzyc. Jak go rozładowałeś kilka razy grubo poniżej 11v to się nie dziw.

• 0

Poluj na takie używki.

http://fotoogniwa-sklep.pl/pl/p/Akumulator-Panasonic-LC-X1265PG-12V-65Ah/124

Ja mam dwa na zbyciu ale musiałbyś byc z okolic bo z wysyłkami doopy sobie nie będziemy zawracać.

Mam ewent. telef. od tych których brałem. Mozesz pytać i u nich próbować.

• 0

MarMilo

Dziękuje. B. dobry rysunek, wszystko jasne i klarowne. Powinno to hulać o ile przez ładowarki nie popłynie 24V. A przy włączonym silniku chyba popłynie. Ja nie jestem elektrykiem wiec nie bede sie wymądrzał, na 100 PRO nie wiem.

Ja nie przewiduję włączania silnka w łodzi, która będzie na przyczepie stała po pływaniu w garażu :) Albo pływasz i bierzesz prąd, albo popijasz piwo a aku ładują się w garażu :)

• 0

Ja nie przewiduję włączania silnka w łodzi, która będzie na przyczepie stała po pływaniu w garażu :) Albo pływasz i bierzesz prąd, albo popijasz piwo a aku ładują się w garażu :)

Dobrze gadasz. Ale kolega myślał o zestawie na łodzi (aku, obwody, ładowarki). Podpinasz i jedziesz na piwo po łowieniu, jak ja mam teraz. :) :D

A na rybki w klapeczkach, spodenkach i z 4-pakiem, reszta na łodzi. :)

• 0

Nigdy nie świeciła się czerwona dioda która pokazuje 20%.

Są dwa na all.. 65 ah ale czy akumulator o pojemności 65 wystarczy .

Fakt, że wskaźniki diodowe w silnikach są niedokładne i ogólnie to tylko bajer został już dawno stwierdzony.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• 0

Nigdy nie świeciła się czerwona dioda która pokazuje 20%.

Są dwa na all.. 65 ah ale czy akumulator o pojemności 65 wystarczy .

Fakt, że wskaźniki diodowe w silnikach są niedokładne i ogólnie to tylko bajer został już dawno stwierdzony.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Potwierdzam. Są do dupy. Ne tego w mojej kotce nie patrzę. Pokazuje 0 pod obciązeniem a aku ma jeszcze 11,5 volta i kilka godzin pracy.

• 0

Potwierdzam. Są do dupy. Ne tego w mojej kotce nie patrzę. Pokazuje 0 pod obciązeniem a aku ma jeszcze 11,5 volta i kilka godzin pracy.

W instrukcji od Haswinga jest informacja, że wskaźnik pokazuje stan aku po WYŁĄCZENIU poboru prądu a nie w czasie używania silnika, ale i tak zgadzam się z Tobą - pic na wodę a nie wskaźnik. Jedyna słuszna metoda to woltomierz za 20pln z supermarketu + amperomierz cęgowy.

• Like 1

• 0

W instrukcji od Haswinga jest informacja, że wskaźnik pokazuje stan aku po WYŁĄCZENIU poboru prądu a nie w czasie używania silnika, ale i tak zgadzam się z Tobą - pic na wodę a nie wskaźnik. Jedyna słuszna metoda to woltomierz za 20pln z supermarketu + amperomierz cęgowy.

Woltomierz wystarczy. Bez przesady.

• 0

:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Szeregowym? Równoległym?

Wiadomo jak połączone :P ,  jak mam silnik 12v i cały dzień pływania to muszą mieć przynajmniej 100AH mocy, tak 2x60Ah i jest 120Ah. Kosztowały 900zł, zobaczymy jak długo posłużą. Raczej się nie zanosi, że będą mocno eksploatowane więc kilka lat powinny być.

• 0

http://pl.aliexpress.com/store/product/Current-Power-Analyzer-G-T-Power-150A-RC-High-Precision-Power-Analyzer-Watt-Meter-W-Backlight/1305558_32719081103.html

manual http://img.banggood.com/file/products/20151014023937SKU270713.pdf

Shanwen D14453 - marka raczej Made in China - po spotkaniu 150A może być tylko garstka popiołu. Niech się wypowiedzą elektronicy. Chociaż te 150A to chwilowe jest w instrukcji, pytanie ile trwa chwila w Chinach? ;)

Jakby ktoś kupował na Ali to być może bym się skusił i ja. Być może...

Edytowane przez Pietruk