Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Też  mam mętlik w głowie stawiam na 

nr 1 - ZAP  Marine 12 V 100 Ah 320 pln   x 2 szt 

nr 2 - Panasonik 12 V 120 Ah używka 2 letnia z zasilania awaryjnego 200 pln/szt x 2 szt 

nr 3 - SIAP akumulator trakcyjny 12 V 120 Ah myślę że 600 pln szt + wiosła jak się  nie ma zapasowego drugiego akumulatora .

Do tego dobra ładowarka mam teraz automat Schulze od 2 do 24 V 0,1 do 5,5 A   z zasilaczem Microsoftu 12 V 16,5 A ..

• 0

Temat wałkowany pewnie wiele razy, ale większość z Was z tego co czytam pływa na dużych akwenach. Jaki akumulator wystarczyłby do całodziennego spinningu (trolling odpada) na jeziorach max 80 ha, zwykle 50 ha? Czy aku 60 Ah da radę to opędzić? Bo waham się czy wciąż czy zakupić kwasiaka 75-80ah, czy jakąś używkę agm/żel 55-60, bo takich jest najwięcej na rynku wtórnym.

A co do kwasiaków, użytkuję ktoś aku jenox hobby? Z niewielu negatywnych opinii w necie nie znalazłem żadnej negatywnej, w przeciwieństwie do zapa marine....

Akumulator chciałbym kupić na miejscu we Wrocławiu, podzwoniłem trochę po hurtowniach i o dziwo ciężko dostać Zap Marine,ale zaproponowano mi własnie tego jenoxa, mój budżet to max. 400.

Miałem 70 ah żelowy na akweny 50/80 ha wystarczał ,nawet na całodniowe pływanie.Podejrzewam że 60 Ah będzie za słaby.

Zap Marine będę reklamował , z jakim skutkiem to się okaże .

Ja miałem 75 Ah i też wydawało mi się, że wystarczy do całodziennego przemieszczania się między miejscówkami, oraz na powrót do przystani (bez trollingu, ale 95% to pływanie na maksymalnym biegu). Teoretycznie wystarczał, ale wytrzymał tylko jeden sezon  ;) Myślę, że kilka razy zdarzyło mi się go wyjechać poniżej bezpiecznej granicy. Teraz mam 100 Ah i jest to moim zdaniem absolutne minimum. Oczywiście zależy też jak i czym pływasz...

• 0

Ja miałem 75 Ah i też wydawało mi się, że wystarczy do całodziennego przemieszczania się między miejscówkami, oraz na powrót do przystani (bez trollingu, ale 95% to pływanie na maksymalnym biegu). Teoretycznie wystarczał, ale wytrzymał tylko jeden sezon  ;) Myślę, że kilka razy zdarzyło mi się go wyjechać poniżej bezpiecznej granicy. Teraz mam 100 Ah i jest to moim zdaniem absolutne minimum. Oczywiście zależy też jak i czym pływasz...

Kolega dobrze pisze, szkłem d...y nie utrzesz, nawet jak masz bajorko 80ha to mimo wszystko będziesz się przemieszczał w różnych kierunkach.

Przynajmniej dobra 90-ka jest Ci potrzebna, bo kwas 70Ah to za mało.

Proponuję Ci rozważyć:

1. Przynajmniej jeden 100Ah, ewentualnie

2. 2 x 55-60Ah.

Jak kupisz mniejszą pojemność to istnieje opcja, że będzie mocno eksploatowany i szybciej padnie.

• 0

Panowie mam pytanie raczej z tych głupich.... ????

Czy można używać aku żelowego w pozycji "leżącej"?

Aku szczelne czyli VRLA mozna używać w dowolnej pozycji.

"Też  mam mętlik w głowie stawiam na 

nr 2 - Panasonik 12 V 120 Ah używka 2 letnia z zasilania awaryjnego 200 pln/szt x 2 szt ".

Niebezpiecznie niska cena!!!!!! Każda używkę musisz sprawdzić czy ma i ile pojemności. Godski, ja i inni opisywali wyzej jak to zrobic.

http://www.akumulatory.tm.pl/akumulator-zelowy-agm-panasonic-12v120ah-lc-x12120p-p-609.html

"Mój był taki ale kiedyś były dużo tańsze. Coś koło 1600zł"

Ja lecę już tylko na takich wlasnie Panasonikach. O rożnych pojemnościach do rożnych urządzeń.
  • Like 2

• 0

"Kolega dobrze pisze, szkłem d...y nie utrzesz, nawet jak masz bajorko 80ha to mimo wszystko będziesz się przemieszczał w różnych kierunkach.

Przynajmniej dobra 90-ka jest Ci potrzebna, bo kwas 70Ah to za mało.

Proponuję Ci rozważyć:

1. Przynajmniej jeden 100Ah, ewentualnie

2. 2 x 55-60Ah.

Jak kupisz mniejszą pojemność to istnieje opcja, że będzie mocno eksploatowany i szybciej padnie".

Lepiej mieć dwa mniejsze niż jeden duży.

Aku powinny byc rozładowywane do bezpiecznego "końca" i ładowane na full. Licznik i tak bije ilość cykli.

Na jednym Panasonicu 65Ah i MK Traxxis 55Lbs pływałem min 8-10 godz. dużą jednostką jaką jest Kormoran (5.2x 2.1m). W sumie dwa dni po kilka godz. bez znoszenia aku z łodzi. Do 10.5V napięcie nie spadło przy używaniu.

W przypadku biegówki MK36Lbs było już tragicznie gorzej. Max 5-6godz. :(

• 0

Ok,więc będę szukał czegoś nowego w kwasie w okolicach 100 ah, ewentualnie używane agm 2 x 55+. A pływał będę ponton 2,60 ze sztywna podłogą, cos podobnego do maverika, wiec wiadomo opory większe jak na łódkę, silnik 36 lbs z maximizerem.

• 0

Ok,więc będę szukał czegoś nowego w kwasie w okolicach 100 ah, ewentualnie używane agm 2 x 55+. A pływał będę ponton 2,60 ze sztywna podłogą, cos podobnego do maverika, wiec wiadomo opory większe jak na łódkę, silnik 36 lbs z maximizerem.

To nawet 80ah Ci starczy przy tym pontoniku i silniczku zabawce....

• 0

No i poszło.

YUASA M31-100 zamówione - koszt 420 zł z przesyłką i płatnością przy odbiorze.

Jak mówię starzy Rosjanie - użyjom uwidim.

Będę szczęśliwy jak wytrzyma 3-4 lata. Mega szczęśliwy 5 lat.

No to tymczasem - odezwę się w tym wątku za 3 lata ;) :) :D

• Like 1

• 0

Chłopaki - tu rzecz o akumulatorach do kryp naszych !!! :)

Wnoszę o założenie wątku o ojcostwie - nie jednak nieeee ;) ;) :D

Za duże ryzyko i rozwodów mnóstwo by się posypało - może niektórym by to wyszło na zdrowie

Edytowane przez bayrt
  • Like 3

• 0

Aku powinny byc rozładowywane do bezpiecznego "końca" i ładowane na full. Licznik i tak bije ilość cykli.

A gdzie Ty masz jakiś licznik w akumulatorach kwasowych?

Gdzie to jest napisane/dowiedzione że akumulator ma być rozładowany do "bezpiecznego końca" i ładowany na full?

Podaj linki niech się dokształcę. Chętnie ze stron Panasonica.

Edytowane przez Pietruk