Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tomek.

Kur***a!!!!! Kup sobie zwykły prostownik 15A za 150 PLN i nie wygłupiaj sie z ładowarką do baterii wkrętarek. Ładowarka do większych tel. komórkowych ma 500mA (czyli ok 0.5) wiec wyobraź sobie czym Ty próbowałeś ładować aku ktore dzwigasz!

Zasilacz do kamer czy laptopów ma wiecej amper niż Ty w tej zabawce. To co masz jest OK ale do baterii z echosondy.

http://allegro.pl/zasilacz-12v-4-16a-do-kamer-monitorow-gwarancja-i6596892755.html

Zwykłym prostownikiem 15A przez 2godz. mozesz ładować te aku bez żadnej kontroli napięcia (o ile były rozładowane). Póżniej miernik (woltomierz) i pilnujesz aby nie przeskoczyć 14.9V przy AGM-ach. Po takim czyms aku masz na full.

• 0

Arek moja Yato ma 15A... ???? ale ja ląduje niskim prądem swoje aku... Mam czas... Dziwi mnie tylko że tak krótko się lądował

O taką

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5925023538

Edytowane przez Tomasz eS

• 0

Ok.

Jak krótko to tylko sie cieszyć (przy 75Ah). Widocznie nie był aż tak rozładowany (-ne).

Dlaczego spiąłeś je razem? Potrzebowałeś 24V?

Nie wolno spinać rownolegle aku o rożnych pojemnościach, o ile tak były spięte.

Poszło z mniejszego dużo A a duży wyrównał sie tylko do pojemności "75".

Ja zawsze lądowałem prądem max. bo aku i tak nie weźmie wiecej niż potrzebuje. Oczywiscie przy VRLA trzeba uważać z tym co napisałem wyzej. Kwasiaki zwykle to nie obowiązuje choć i one powyzej 15.5v sie gotują. Trzeba tylko pózniej pilnować w nich wody.

• 0

Trzeba było zmierzyć napięcie pod obciążeniem osobno, jedemu i drugiemu.

Możliwe że jeden był już trupem a drugi oszukiwał wskazanie.

Naładuj na full, podepnij żarówki, znajdź wolny czas aby to kontrolować i przekonasz sie co i ile masz w plastiku.

• 0

Co sie grzeje? Żarowka? Normalne. 100W żarówka zawsze jest jak żelazko.

Podepnij jedna lub dwie (rownolegle) 12V halogenowe i sprawdź co i jak.

Odsuń je na kabelkach od czegoś co sie moze za bardzo nagrzać (zapalić) i bedzie OK.

Jak nie to dawaj te aku do Leska i sprawdzę ci co i jak. Nie wiem tylko po co je nosić i dźwigać skoro sam mozesz to zrobic. :(

• 0

Moje Zap-y zeszły praktycznie definitywnie, wczoraj o mało co nie wracałem na pagajach po pływaniu 3g na 2x100ah + osapian 55lb. Temperatura, zbyt szybkie rozładowania zrobiły swoje. W zasadzie już dla zabawy dałem jeden z nich sąsiadowi do podładowania na starym prostowniku, efekt był taki, że elektrolit zrobił się szary i to już definitywny koniec. Drugi z nich ma pogięte płyty - zemściło się szybkie rozładowanie max speedem silnika i okazjonalnym używaniem przetwornicy 600w do pompki wstępnego nadmuchu dętki.

Co udało mi się na nich zdziałać- zmapowałem 850 ha moich jezior, trochę wypadów wędkarskich.... trochę ponad 60 cykli życia się im uzbierało.....każdemu z nich.

Ani razu nie zszedłem poniżej 10,5v, ładowanie cetekiem - może zbyt często odsiarczałem je? Nie wiem. tak czy siak jak na pierwsze aku - nauka nie wyszła koszmarnie drogo, bo pewnie zatyrałbym trakcyjny kwas/AGM tak czy owak przy takim użyciu. Rozglądam się za następcą - nie wiem , czy nie iść w używki panasonica w agm- tyle, że u siebie na zadupiu nie mam dostępu do czegoś takiego z pewniejszej niż allegrowa ręki.

Lipo to abstrakcja cenowa, mimo wszystko zastanawiam się nad jedną sprawą - te oferowane u nas, w echosondzie, mc sklepie nie mają bms-ów, ciekwe, czy pożyją tak długo, jak chcieliby oferenci...

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

Przeciez ta cena niżej za nówkę nie jest jakas tragedią.

http://hurtownia-elektro.pl/pl/p/Akumulator-PANASONIC-LC-X-B12100P-100Ah-12V/6106

Szukaj też aku Varty AGM z rozbitych samochodów w młodych rocznikach. (14-16').

Niemieckie (BMW, AUDI, MERC) je mają ale nie tylko. Są to już firmowe aku, kupowane przez koncerny wiadomo gdzie. Podobnie jak opony do wyposażenia czegoś nowego co schodzi z taśmy. :)

Ceny od 400PLN w górę. Jakość wyśmienita.

________

Aaaaaaa!!!!!!

Jezeli nie dbasz o właściwe ładowanie aku i jego prawidłowe użytkowanie, to żaden nie spełni twoich oczekiwań.

______

Edytowane przez trout master
  • Like 1

• 0

60 cykli życia? :(

Napisz jeszcze ile lat je katowałeś (choć pilnowanie rozładowania do dolnej wartości, nie wiem czy było katowaniem), jakie to dokładnie ZAP-y i jaka moc ładowarki.

Jezeli chodzi o temperaturę ktora niby miała sie przyczynić do ich śmierci, to przy VRLA trzeba uważać a co dopiero przy zwykłym kwasiaku. Kontrola poziomu elektrolitu i uzupełnianie go przed ładowaniem to podstawa, mimo napisu producentów że aku jest "bezobsługowe". Ileż takich aku skończyło swój żywot przez taki wlasnie opis, na korzyść ich producenta. :D :D :D

• 0

Zajęło mi to 2 lata niecałe

Ładowarka Ctek 10

Aku zap marine  -jeden żółty, drugi czerwony-każdy po 100 ah.

Cele monitorowałem, destylatu dolewałem dwukrotnie, cele nie były odsłonięte ani razu.  Wyraźny spadek pojemności nastąpił już po roku, teraz w zimnym już lipton zupełny.

• 0

Wyraźny spadek pojemności nastąpił już po roku, teraz w zimnym już lipton zupełny.

Niestety u mnie podobny efekt. Kończę drugi sezon i wydaję mi się, że pojemność spadła co najmniej o połowę. Od Lipca po wyżej trzeciego biegu nie wchodzę bo strach. Od początku ładowany ładowarką z lidla.

• 0

http://allegro.pl/akumulator-do-lodzi-yuasa-marine-100ah-m31-100-i6171581000.html a tu do tego bezobsługowego jak dolać w razie czego wody destylowanej? ;)

Chyba on nie jest bezobsługowy? Widzisz taki czarny pasek z tyłu akumulatora? To zapewne się podnosi i są tam korki.