Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie wiem. Jezeli nie ma korków lub "paska" pod ktorym są korki to nic nie zrobisz.

Odklej naklejkę i zobaczysz czy nie ma tam listwy aby dojść do cel.

Oczywiscie na gwarancji tego raczej nie rób, chyba że masz ją głęboko w ....-rozładowaną. :D ;)

Maciej_K

Dwa lata to żaden wynik. Zwłaszcza że wiedziałeś co robić i kontrolowałeś użytkując go. :(

Ja nie chciałbym takiego aku na oczy widzieć. Chyba że kosztowałby ok 200zł/szt.

Edytowane przez trout master

• 0

no własnie pod paskiem nic nie ma,ja przynajmniej nic nie dostrzegam ,a aku jest roczne....pytałem tak profilaktycznie...

Nawet szczelne VRLA mają korki z zaworkami.

Może to są te bezobsługowe do których nie da sie już pozagladac ... za życia. ;)

• 0

Nie wiem. Jezeli nie ma korków lub "paska" pod ktorym są korki to nic nie zrobisz.

Odklej naklejkę i zobaczysz czy nie ma tam listwy aby dojść do cel.

Oczywiscie na gwarancji tego raczej nie rób, chyba że masz ją głęboko w ....-rozładowaną. :D ;)

Maciej_K

Dwa lata to żaden wynik. Zwłaszcza że wiedziałeś co robić i kontrolowałeś użytkując go. :(

Ja nie chciałbym takiego aku na oczy widzieć. Chyba że kosztowałby ok 200zł/szt.

Nie miałem jakiś super oczekiwań, wiedziałem, że mapowanie będzie prądożerne - nie zamierzam zimować na wodzie i jakoś to skończyć, stąd prędkości ok 5km/h Dziwił mnie jedynie dość gwałtowny spadek pojemności po roku użycia. Następne aku przemyślę jeszcze, oprócz niego jakiś miernik do zamontowania przy aku. Co do Panasonica tego 100ah - kloc zbyt ciężki, by się z nim szarpać - jeżeli już to 2x65ah.

• 0

No pewnie. Pod Krakowem jest gość co ma używane akumulatory ciekawe czy ma panasy muszę zapytać. Powiem tak miałem używane aku z TPSA i więcej wytrzymały. Te z tematu Kolegi to jakaś porażka.

To już lepiej takie kupować.

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=akumulator%20agm&bmatch=base-relevance-floki-5-uni-1-2-1025&order=m&buyUsed=1

W nowym roku zafunduje sobie 2x105ah z audi. :lol:

Edytowane przez norbertkrakow

• 0

"No pewnie. Pod Krakowem jest gość co ma używane akumulatory ciekawe czy ma panasy muszę zapytać. Powiem tak miałem używane aku z TPSA i więcej wytrzymały. Te z tematu Kolegi to jakaś porażka.

To już lepiej takie kupować.

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=akumulator%20agm&bmatch=base-relevance-floki-5-uni-1-2-1025&order=m&buyUsed=1

W nowym roku zafunduje sobie 2x105ah z audi. :lol: "

Pierwsze swoje aku AGM (nie tylko Panasonic) brałem wlasnie spod Krakowa.

Nie wiem czy to ten sam Pańciu, ale telefon do niego jeszcze mam. :)

Mozesz mi podrzucić na priv to sprawdzę czy to on.

Z samochodowych bedziesz Pan zadowolony. :)

Edytowane przez trout master

• 0

nie znam sie na instalacjach samochodowych , ale tam po drodze nie ma zadnych dodatkowych elementow na drodze ladowania aku ?  chodzi mi o nowsze modele gdzie jest strat/stop czy hybrydy

Oczywiście, że jest - w moim mercu jest układ zwany BSG, którego zadaniem jest pilnowanie ładowania i rozładowywania żelówki 110Ah w bagażniku (służy do zasilania urządzeń pokładowych), rozruchowego kwasiaka 60Ah mam pod maską i on też ma układ sterujący jego ładowaniem (oddzielny od BSG).

Edytowane przez MarMilo

• 0

A to że te samochodowe agm mają podany prad rozruchowy i normalnie sa doladowywane przez alternator (jak zwykłe kwasiaki) to nie przeszkadza, zeby używać ich do pracy cyklicznej?

W czasach elektroniki myślisz że producenci dobrych aut zapomnieli by o ładowaniu aku?

Jak stoi-nie ładuje. Jak ładuje to i tak max 14.9V wiec dla AGM cacy. Elektronika przy braku poboru przez aku odcina i daje napięcie tylko na układ zasilania. A odbiorników troche tam jest. :)

• 0

Ja miałem takie gość ma nowe  https://www.olx.pl/oferta/profesjonalny-akumulator-agm-enersys-hawker-12v-100ah-nowy-10-15-CID5-ID6LCdz.html#6f76fd91ce

https://www.olx.pl/oferta/akumulator-zelowy-hoppecke-net-power-155ah-bateria-solarna-CID99-ID9TnP3.html#1c4919ef2a

Takie wlaśnie polecam wszystkim są to akumulatory stosowane w TPSA i są naprawdę nie do zajechania.

A jak traficie takiego Panasa to już będzie super jazda bardzo długo, ale to graniczy z cudem.

Mankamentem jest waga od 30 do 50 kg.

Jednak waga moim zdaniem świadczy właśnie o jakości.

Edytowane przez norbertkrakow

• 0

Ja miałem takie gość ma nowe  https://www.olx.pl/oferta/profesjonalny-akumulator-agm-enersys-hawker-12v-100ah-nowy-10-15-CID5-ID6LCdz.html#6f76fd91ce

https://www.olx.pl/oferta/akumulator-zelowy-hoppecke-net-power-155ah-bateria-solarna-CID99-ID9TnP3.html#1c4919ef2a

Takie wlaśnie polecam wszystkim są to akumulatory stosowane w TPSA i są naprawdę nie do zajechania.

A jak traficie takiego Panasa to już będzie super jazda bardzo długo, ale to graniczy z cudem.

Bardzo dobrze prawisz. NIe tylko te akumulatory , ale rowniez innych firmy ktore sa wykorzystywane w tpsa itp , bardzo dobrze sprawuja sie na lajbach. Maja dwie wady ino, Wage i cene. Jednak bez wagi i ceny (procz lipo) z  jakosica bywa roznie....

• Like 1

• 0

Ciekawe, czy te są również z odzysku: http://rob-tar.pl/pl/p/Zelowy-akumulator-12-V-155Ah-POWERSAFE-bateria-solarna/5156

Adam, nie jestem przekonany do tych LifePo dostępnych u nas - bez bms nie masz diagnostyki pakietu, jak się któreś z ogniw wysypie- co robić? wszystko rozpinać i pojedynczo sprawdzać?

• 0

A no brak bms to nie jest zdrowe rozwiązanie... tak jak napisałeś w razie draki jest problem. Tym bardziej ze nie są to tanie zabawki . Póki co zbyt droga technologia jak dla mnie. A jak już jest na wypasie (torqeedo ) to i ceny abstrakcyjne ... może doczekamy czasów, gdzie ich cena będzie porównywalna bądź nie drastycznie większą od porządnych agm czy kwasów trakcyjnych.

• 0

Oj.... ja osobiści byłbym ostrożny ze słowem "POLECAM" ( w domyśle - do pracy na łódce, pontonie....)  - ostrożny z tego powodu że te akumulatory najwyraźniej dedykowane są pracy buforowej a nie cyklicznej (mój wniosek po tej lekturze-->  http://www.enersys-emea.com/reserve/pdf/PL-VFT-RS-015_0313.pdf )  Poprawcie mnie jeśli się mylę.

• 0

"To prawda. Praca buforowa typu UPS. Ale dobry akumulator przeznaczony do pracy buforowej jest i tak dużo lepszy niż słaby do cyklicznej.

Miałem zielonego SSB 120ah przeznaczonego do pracy buforowej i trzymał sie dzielnie przez 4 lata. Po tym nagle padł".

Miałem też takie białe (94Ah-2szt) i jednego żółtego 110(140)Ah i podobnie jak tobie padły po jakiś kilku latach. Powodem było chyba złe użytkowanie a zwłaszcza lądowanie bo w tamtych czasach nie wiedziałem jak ładować ani nie miałem odpowiedniego prostownika. :(

Przy użytkowaniu też raczej nie mierzyłem granicznego napięcia. Po otwarciu okazało sie że "brak wody" w celach. :(

• Like 1

• 0

To prawda. Praca buforowa typu UPS. Ale dobry akumulator przeznaczony do pracy buforowej jest i tak dużo lepszy niż słaby do cyklicznej.

Miałem zielonego SSB 120ah przeznaczonego do pracy  buforowej i trzymał sie dzielnie przez 4 lata. Po tym nagle padł.

4 lata .... hmmm .....ktoś powie mało , ktoś "OK" inny "powie "SUPER" - chyba jednak dla zobrazowania trwałości akumulatorów lepszym będzie podawanie orientacyjnej wartości cykli ładowania i głębokości rozładowania a nie wiek. Sprzedawcy i producenci karmią nas perspektywą 10-12 letniej trwałości ale już małym druczkiem piszą ( jeśli w ogóle piszą)   że to osiągalne jest tylko przy  pracy buforowej* w klimatyzowanym pomieszczeniu (20-25oC)     *(czytaj zawsze naładowany i moooooże 1x w roku rozładowywany bo energetyka w tym czasie prowadziła serwis lini i trzeba było na godzinę  wyłączyć prąd w budynku :)  )

ma ktoś propozycję na nazwę nowej jednostki miary??  Jak mamy np: ampero godziny (Ah) to jak nazwać  cyklo-ładowanie/ głębokościo-rozładowanie  ??   :)   :)

Taka ciekawostka - akumulator Li-ion Torqeedo  http://www.torqeedo.com/en/products/batteries/power-26-104/2103-00.html ma port komunikacji RS-485... sądzę że w producent za jego pomocą ma możliwość nie tylko diagnozowania stanu aku,  ewentualnych jego usterek ale również mają możliwość odczytania pełnej dotychczasowej charakterystyki pracy aku ( prądy ładowania, rozładowania, ilośc cykli, temperatury pracy, itd.....)   

Edytowane przez VonJa

• 0

Mam pytanie do znawców tematu...

Wymyśliłem sobie ze bede obłapiam brzegi jeziora powoli płynąc wzdłuż nich - cos jak spływ kontrolowany objawiając kolejne części - ile aku wytrzyma przy czymś takim ? Zeby moze było jaśniej - załączam bieg nr 1 i powoli sunę sie wzdłuż brzegu...

• 0

Niektóre silniki na pierwszym biegu płynął trochę za szybko co nie pozwala na dokładne obłowienie. Mk jak najbardziej jest ok.Tylko jak trochę wieje i jest fala to jest lipa z tego typu obławianiem.Przy pływaniu na pierwszym biegu to aku wytrzyma bardzo długo ,oczywiście o odpowiedniej pojemności.