Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

poczytałem też warunki gwarancji producenta https://www.ev-power.eu/important-informations-for-batteries/ piszą coś w tym stylu ( tłumaczenie wujek google

"Gwarancja jest nieważna, jeżeli napięcie na zaciskach akumulatora komórek lub przekroczyć ograniczenia podane przez producenta. 

Dla gwarancji przetwarzania reklamacji wymagamy wiarygodnego potwierdzenia, że dana bateria była używana w zasięgu napięcia podany przez producenta. Jest to możliwe za pomocą regulowanego ładowanie i rozładowywanie poprzez BMS. "

tylko ja się qfa pytam jak poprawnie podłaczyć BMS bez "odkręcenieia" dekielka z góry.

Żeby nie było .... ja nie neguję akumulatorów Li-xx ( Li- ion, polimer, LiFePO4.....) będę och zagorzałym orędownikiem ale jeśli kupować to coś takiego co pozwala nam kontrolować parametry czytaj podłączyć BMS.

Edytowane przez VonJa

• 0

Szukam pomocy w doborze mocy akumulatorów. Na łodce będę miał silniczek Tohatsu 30km z alternetorem do ładowania akumulatorów o takich parametrach 12 V / 180 W / 15 A. Na łodzi będzie instalacja do podłączenia dwóch akusów. Jeden będę chciał używać do echo drugi do silnika dziobowego. Jak dobra wielkość akusów do parametrów ładowania z silnika?

• 0

Tak od 80ah i to raczej kwasiaki.Do echa stosuje się żelowe które wymagają ładowania specjalnymi ładowarkami, a w ten sposób porostu zniszczyć taki akumulator. Do ładowania zwykłego będziesz potrzebował miernika naładowania akumulatora aby go nie przeładować.

Edytowane przez MARIUSZ 69

• 0

Mam pytanie do znawców akumulatorów AGM i parametrów ich pracy.

Jakim maxymalnym prądem mozna je obciążyć?

Powiedzmy aku 100Ah wytrzyma chwilowe obciążenie rozruchowe rozrusznika (ok 500A) samochodowego?

Jezeli nie co sie stanie? Pogięcie płyt? Zwarcie? Całkowite uszkodzenie?

• 0

Dlatego pytam.

Nie chce ryzykować uwalenia 100Ah AGM próbując czy odpali Diesla.

W ten sposób załatwiłem (być może) kiedyś dwa aku głębokiego rozładowania odpalając brata ciągnik.

Moze w nowoczesnych autach (zwłaszcza niemieckich) są inne AGM-y przystosowywane do tak dużych prądów. Przeciez BMW, AUDI czy VW od wielu lat stosuje już w świeżych modelach AGM VARTY oraz swoje firmowe. Samochody hybrydowe też takie stosują.

• 0

Dlatego pytam.

Nie chce ryzykować uwalenia 100Ah AGM próbując czy odpali Diesla.

W ten sposób załatwiłem (być może) kiedyś dwa aku głębokiego rozładowania odpalając brata ciągnik.

Moze w nowoczesnych autach (zwłaszcza niemieckich) są inne AGM-y przystosowywane do tak dużych prądów. Przeciez BMW, AUDI czy VW od wielu lat stosuje już w świeżych modelach AGM VARTY oraz swoje firmowe. Samochody hybrydowe też takie stosują.

Stosują, ale wszędzie masz opisany prąd rozruchowy.

• 0

Coś w temacie z takiej karty mozna sie dowiedzieć?

http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/250000-274999/250326-da-01-en-Bleiakku_LC_X1265P.pdf

Niżej też ciekawy tekst.

http://batteryuniversity.com/learn/article/how_heat_and_harsh_loading_reduces_battery_life

Kolejny ciekawy artykuł odnośnie zastosowania VRLA i LiFePO4 w autach.

http://bmwmotorcycletech.info/newbattery.htm

________

Edytowane przez trout master

• 0

A co myślicie o akumulatorach z samochodów hybryd przecież one są na 15 lat robione jak nic.

Mają napięcie wyjściowe ok. 120V i dużo ważą. Myślałem nad zakupem z 'rozbitka' lexusa - daje 10lat na aku, ale byłoby trochę zabawy - jakiś bezstratny podzielnik napięcia, ładowarka (chociaż teraz pomyślałem, że wystarczy alternator z tego samego auta i jego elektronika). Zmobilizowałeś mnie - poszperam trochę.

• 0

Pytanie do praktyków - badaczy pojemności aku. Kupiłem z all używkę agm 105 ah z października ub. roku. Nie wiedząc w jakim jest stanie podpiąłem do ceteka 10 a on wywala błąd na 5 etapie pracy. Nie mam pod ręką żarówek i dzisiaj wrzucilem silnik do beczki z wodą, 5 bieg i jazda. Rozpoczynałem o 18.15 z napięciem pod obciążeniem 12.4  o g. 20.00 jest 11.57 mierzone woltomierzem na zaciskach klem. Full speed ahead przez cały czas testu. Kręcę Osapianem 55lb na grubszych kablach, czyli te 50A powinien żreć.  Czy będzie chleb z tej mąki?

Zastanawiam się nad tym, czy nie mam za słabej ładowarki, by bujnąć galaretę w celach. Niby to 10A, w pomieszczeniu jest 15 st. Cchcę rozładować do 11 i jeszcze raz ładować. Jeżeli to nie pomoże  - jutro wywiozę aku do warsztatu mechanicznego, mają tam mocniejszą ładowarkę. Jeżeli i to nie pomoże to spróbuję zwrócić towar na allegro. W końcu mają tam program zwrotów.

Edytowane przez Maciej_K