Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pytanie do praktyków - badaczy pojemności aku. Kupiłem z all używkę agm 105 ah z października ub. roku. Nie wiedząc w jakim jest stanie podpiąłem do ceteka 10 a on wywala błąd na 5 etapie pracy. Nie mam pod ręką żarówek i dzisiaj wrzucilem silnik do beczki z wodą, 5 bieg i jazda. Rozpoczynałem o 18.15 z napięciem pod obciążeniem 12.4  o g. 20.00 jest 11.57 mierzone woltomierzem na zaciskach klem. Full speed ahead przez cały czas testu. Kręcę Osapianem 55lb na grubszych kablach, czyli te 50A powinien żreć.  Czy będzie chleb z tej mąki?

Zastanawiam się nad tym, czy nie mam za słabej ładowarki, by bujnąć galaretę w celach. Niby to 10A, w pomieszczeniu jest 15 st. Cchcę rozładować do 11 i jeszcze raz ładować. Jeżeli to nie pomoże  - jutro wywiozę aku do warsztatu mechanicznego, mają tam mocniejszą ładowarkę. Jeżeli i to nie pomoże to spróbuję zwrócić towar na allegro. W końcu mają tam program zwrotów.

1. Nie wiem czemu Cetek wywala błąd . Nie miałem.

2. Ciężko stwierdzić . W beczce brak masy do pchania jak w łódce. Tak więc pewnie nie bierze bez obciążenia 50 A.

3. Nie jest za słaba.

• 0

Przyjmując nawet ze bierze 40A to masz 80 ah. Rzeczywistej pojemności.  Druga sprawa to tu mówimy o pradzie rozladowania rzędu 2c.a przy takich pradach niewiele aku 100ah wytrzymuje 2h .  Aku zdrowy . Dla pewności jeszcze cegami zmierz ile prądu w tej beczce pobierał.  Mi kiedyś nówka km batery 100ah wytrzymał na full 1,5h

Edytowane przez siarq
  • Like 1

• 0

Kurde, czemu nie chce ładować go ten cetek? Ma tryb aGM , moc ładowania też. próbowałem odsiarczać - nie pojechał. Podobnie wywalał błędy gdy dobijałem te swoje ZAPy, więc byłem posrany, że nie ma pojemności. Teraz o 20.37 ma jeszcze 11.46 V więc chyba zdrowy, ale problem ładowania pozostaje.

• 0

Jakiś kod błędu ? Instrukcja nic o tym nie mówi ? Może ładowarka leci w kulki... złośliwość przedmiotów martwych nie zna granic. Jej zakres 10a jest jak najbardziej ok. Jeśli masz możliwość sprawdzić na innej ładowarce. A przede wszystkim cegi ( tylko prądu stałego! ). One prawdę ukażą

Edytowane przez siarq

• 0

Kod błędu mówi tyle, że jest problem z utrzymaniem ładunku i może być konieczna wymiana. Poza tym bardzo szybko zaświeciły się lampki od 1 do 5 w 7 stopniowym programie,  jak doładowywałem zapy po postoju dłuższym w garażu, to proces ładowania trwał dłużej niż tutaj, także obawiam się o pojemność pomimo mielenia wody w beczce.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Wooow. Cacy!!!!

Pochwal się jeszcze ile zabuliłeś.  :)

610 z przesyłką.

Skończyłem dojenie o 21.10, 11.08V zostało na stykach. Ładowarka podpięta, zobaczę rano co będzie. Jeżeli nie uda się, to wywózka do warsztatu na inny sprzęt do ładowania.

• 0

Chłopy, ile powinien mieć na wyjściu AGM  po naładownaiu? Moje ładowanie nieudane- skończyło się na 11,7. Dałem do sąsiada na jego prostownik, zobaczymy co będzie. Miernik cęgowy UT203 będę miał jutro, aku po ładowniu też, wiec będę wiedział więcej.

• Like 1

• 0

Przy podłączonym dobrym prostowniku (ładowarce) masz mieć max 14.9V przy ład. cyklicznym, a przy buforowym (ciągłym bez odpinania zestawu) 14.4V

Gdy skończysz ładować i odepniesz ładowarkę to na Aku może być 12.4-13.4V przez jakiś okres. Im lepsze aku tym wyższe napięcie i utrzymuje się dłużej.

• 0

Wczoraj gdzies grzebalem w sieci na temat ctek-ow. I znalazlem kilka wpisow negatywnych odnosnie tych ladowarek. Kilka osob mialo podobna akcje ,ze nie ladowaly do konca, wyskakiwaly bledy, okazaly sie trefnymi egzemplarzami. Ogolnie firma bdb , ale kazdemu czasem jakis bubel moze sie trafic. Pomierzy ,sprawdzi i wyjdzie co jest przyczyna

• Like 1

• 0

Dziś kolega przywiózł mi aku z ładowania, z jego obserwacji wynika, że przez pierwsze kilka godzin 3 -4 stał cicho, potem wskazówka amperomierza skakała 5-15A, później stabilne 10A ładowania, naładowany do 13,2. Cęgi będę miał chyba jutro, zamówiłem stefpola 516M.

• 0

Chyba nie jest z tym agm tak źle, po trzech godzinach podpięcia 3x H7 równolegle ma 12.11V.

Cęgi na kablu silnika pokazywały 10A, także wolałem żarówki -bo w domu. Czekałem z rozładowniem do dziś, przyjechał zamówiony stef pol i będę mógł bezpośrednio podładować aku.