Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Trzeba by w jakąś charakterystykę tego aku kuknac jak się ma przy c10 . Ale myślę że spadnie do 80ah . Wynik 7h uznał bym za bdb . 6h ok . 5h i mniej bez rewelacji za te pieniadze. Podaj model tego aku . Poszukam jakiejś karty katalogowej. A na tych żarówkach ile pobiera 

Edytowane przez siarq

• 0

4g to jest teraz i ma 11.98v na liczniku. układ żarówek skręciłem na kablach od instalacji elektrycznej, sztywne to i cęgi słabo trzymają. nie widziałem tam nic więcej jak 7A.

po 5g jest 11.66 - dopiero teraz pomyślałem, żeby wetknąć pin miernika w styk żarówki, czyli pod obciążeniem. Wcześniej mierzyłem z kabla przy klemie. Pomiar był zafałszowany o 0,20V

Edytowane przez Maciej_K

• 0

4g to jest teraz i ma 11.98v na liczniku. układ żarówek skręciłem na kablach od instalacji elektrycznej, sztywne to i cęgi słabo trzymają. nie widziałem tam nic więcej jak 7A.

po 5g jest 11.66 - dopiero teraz pomyślałem, żeby wetknąć pin miernika w styk żarówki, czyli pod obciążeniem. Wcześniej mierzyłem z kabla przy klemie. Pomiar był zafałszowany o 0,20V

Tylko pilnuj. Bo poniżej 11V bardzo szybko w dół idzie. Ja już tak załatwiłem jeden aku podczas testów i teraz budzik nastawiam.

To bardzo dobry wynik . Ja bym już rozłączył.

• 0

Test zakończył się sam równo po 6g, voltowo pozostało 11.55.   Kobita coś grzebała w szafce i wypadła jej  szmatka jakaś na żarówki...kupa smrodu. Już podpiąłem do Stefana  ustawionego na 14,9 V i rzeźbię.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Tylko pilnuj. Bo poniżej 11V bardzo szybko w dół idzie. Ja już tak załatwiłem jeden aku podczas testów i teraz budzik nastawiam.

To bardzo dobry wynik . Ja bym już rozłączył.

Andrzej, Ty masz Stef-pola, jedziesz na 14,9 ładowania, czy 14,4?

Druga sprawa, to amperaż -zasysa teraz równo 10A ładownia, pokrętło na max i nie wchodzi więcej. To pewnie niepotrzebne, ale zamierzam iść spać i nie wiem jak tę korbę ustawić

• 0

Andrzej, Ty masz Stef-pola, jedziesz na 14,9 ładowania, czy 14,4?

Druga sprawa, to amperaż -zasysa teraz równo 10A ładownia, pokrętło na max i nie wchodzi więcej. To pewnie niepotrzebne, ale zamierzam iść spać i nie wiem jak tę korbę ustawić

Mam Stefpola ale już dłuższy czas nie używam.

14,9V.

Odłącz go po naładowaniu jak najszybciej. Moja EST-516 nie przechodziła do napięcia spoczynkowego 13 z hakiem tylko cały czas niestety prawie 15.

A to niezdrowo. Dlatego zmieniłem

• 0

Wiem, przeryłem wątki dostępne na jb. Do rana nic mu nie będzie tak czy siak. Z ciekawości sprawdzę styki jak przejdzie w ten stan spoczynku.

Możesz się zdziwić! Aku będzie już naładowane na full po ok 5-6godz.

Ja bym pilnował lub przełączył na ładowanie buforowe (14.4) skoro już masz taką zabawkę (EST). ????

• 0

Jak to mówią " jak się popieści to się wszystko zmieści"   :)  a to tak w nawiązaniu do mojego wątku o akumulatorze Li-ion http://jerkbait.pl/topic/28114-akumulator-co-wybra%C4%87/page-27#entry2011333  . Zmajstrowałem jeszcze bardziej pojemny akumulator w tej samej obudowie co poprzednio ( zdjęcia w linkach poprzedniego wątku) - poprzednio  w 150 akumulatorkach  upchałem 125Ah a teraz  rezygnując z koszyczków baterii i innym ułożeniu baterii udało mi się wepchać 225 akumulatorków do tej samej skrzynki  uzyskując w sumie 195Ah pojemności. Waga całego ustrojstwa nie przekracza 13kg.

https://www.dropbox.com/s/fdgri229691r2mz/16839357_976962425737309_550637156_n.jpg?dl=0 

https://www.dropbox.com/s/5ekn1d3o0wqh7kg/16830280_976114669155418_105184871_n%20%281%29.jpg?dl=0

(jeszcze tylko umocować elektronikę zabezpieczającą, podłączyć złącze balancera i zamykamy skrzynię i na wodę :)  )

Edytowane przez VonJa
  • Like 3

• 0

koszt - determinujący jest w tym wypadku koszt nabycia ogniw - miałem tą okazję że udało mi się kupić akumulatorki o pojemności 2600mAh ( rzeczywistej - sprawdzone na 2 typach ładowarek) za baaaaardzo niską cenę ale niestety to był najprawdopodobniej jednorazowy "deal". Całkowity koszt ( nie licząc mojej robocizny) to 60-70% nowej 110Ah żelówki.

• Like 1

• 0
akumulatory litowe ładujemy !! WYŁĄCZNIE !! dedykowanymi do tego ładowarkami. Absolutnie nie można zdać się na to że podłączając pierwszy lepszy "prostownik" elektronika przerwie ładowanie i będzie cacy. Elektronika zadziała po to by nie było wielkiego BUM ! Ale przeładowania akumulatorków li-ion (li-xx) już o 0,05 V ( 50mV) może skutkować dla nich znaczącą utratą parametrów.

Przykładowa cena hmm.... np: mojego poprzedniego aku 125Ah 12V to ok 1500 PLN ale wtedy na same akumulatorki wydałem 1200 PLN (150*8) + obudowa +elektronika + złącza ....

Edytowane przez VonJa

• 0

Jestem pod wielkim wrażeniem za pomysł , wykonanie i zrobienie czegoś takiego samemu -szacun dla Ciebie.

Przepraszam za OT .

Przy okazji zapytam o samo zgrzewanie blaszki z akumulatorkami . Mam już padnięty aku we wkrętarce AEG i po rozkręceniu okazało się ,że jest tam 10 ogniw 1,2V Jest możliwość  zamówienia, tylko zgrzewanie takich blaszek jeszcze nie przerabiałem. 

A wracając do Twojej "elektrycznej walizki" to pamiętaj abyś jej do samolotu np. do Szwecji nie zabierał  :lol:

• 0

#trout master   - ładuję tym https://www.gimmik.n...0W,o,15993.html - chwalę pod niebiosa  :) silna i za normalne pieniądze - potrzebny jest do niej jeszcze zasilacz ale za niego dałem 40 PLN (http://allegro.pl/zasilacz-acbel-api3fs25-12-2v-48a-585w-i6680159201.html i może obsłużyć 2 takie ładowarki na raz.  

Można kupić słabszą ładwoarkę ale będziesz ładował 2 dni :(

• Like 1