Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przy okazji zapytam o samo zgrzewanie blaszki z akumulatorkami . Mam już padnięty aku we wkrętarce AEG i po rozkręceniu okazało się ,że jest tam 10 ogniw 1,2V Jest możliwość  zamówienia, tylko zgrzewanie takich blaszek jeszcze nie przerabiałem. 

...

przepraszam ale nie zrozumiałem pytania - czy chcesz żeby Ci zgrzać blaszki czy jakąś instrukcję , poradę ??

• 0

przepraszam ale nie zrozumiałem pytania - czy chcesz żeby Ci zgrzać blaszki czy jakąś instrukcję , poradę ??

Instrukcję czyli poradę dotyczącą  zgrzewania tych blaszek do ogniw akumulatorków.  

Czy potrzebuje do tej czynności specjalnej zgrzewarki ? Czy też innym sposobem można to ogarnąć ?

• 0

Instrukcję czyli poradę dotyczącą zgrzewania tych blaszek do ogniw akumulatorków.

Czy potrzebuje do tej czynności specjalnej zgrzewarki ? Czy też innym sposobem można to ogarnąć ?

Ale co ci z "nowego" aku które stworzysz jak dalej bez odpowiedniej ładowarki załatwisz go po kilku ladowaniach. AEG nie maja litowych baterii wiec i oryginalna ładowarka na nic się nie przyda. Chyba że dokupisz (dorobisz) nową. :(

• 0

Ale co ci z "nowego" aku które stworzysz jak dalej bez odpowiedniej ładowarki załatwisz go po kilku ladowaniach. AEG nie maja litowych baterii wiec i oryginalna ładowarka na nic się nie przyda. Chyba że dokupisz (dorobisz) nową. :(

Mam jeszcze starą" pancerną"  niebieską AEG  a w niej aku Ni-CD i takie same akumulatorki są dostępne na sztuki.Wystarczy tylko zgrzać je ze sobą blaszkami.   

• 0

#trout master   - ładuję tym https://www.gimmik.n...0W,o,15993.html - chwalę pod niebiosa  :) silna i za normalne pieniądze - potrzebny jest do niej jeszcze zasilacz ale za niego dałem 40 PLN (http://allegro.pl/zasilacz-acbel-api3fs25-12-2v-48a-585w-i6680159201.html i może obsłużyć 2 takie ładowarki na raz.  

Można kupić słabszą ładwoarkę ale będziesz ładował 2 dni :(

A ta ładowarką z tego co widzę każdy aku naładujesż tak ? Żelowe także i agm ?

• 0

• 0

Witam , muszę zakupić dwa aku jeden ok 80ah jako rozruchowy do silnika yamaha 40km, echosondy a drugi do silnika elektrycznego 45 osapian bez maximizera. Myślałem o agm i takim do samochodów z systemem start-stop. Może ktoś doradzić czy sie sprawdza w takim użytkowaniu? Pozdrawiam

• 0

Czyli  byłeś około 105-140 razy - tyle też razy go ładowałeś.

Napisz jak się zbliżysz go granicznej liczby cyklów ładowania podanej w instrukcji, jeśli utrzymasz takie same tempo łowienia.

Czyli za jakieś 3-4 lata.

No chyba że padnie wcześniej.

Jestem ciekaw ile wytrzyma.  ;)

• 0

Sezon szczupakowy trwa od 1 maja do 31 grudnia - czyli 35 tygodni. Razy 3 - 4 razy w tygodniu, dalej już łatwo policzyć.

To jeśli żywotność ma 12 lat to powinien Ci tyle wytrzymać przy tej częstotliwości użytkowania i ładowania.

480 ładowań wykorzystasz z 900 możliwych.

Licząc dalej koszt użytkowania go w Twoim 5 miesięcznym sezonie powinien wynieść około 14 zł miesięcznie - jeśli wytrzyma 12 lat.

Jakoś brak mi wiary w tą markę...

• 0

A może by tak napisać, kto ile i jaki  męczył aku  i ile czasu go używał zanim padł  ?

Zacznę od siebie  :)

Akumulator kwasowy marki HOPPECKE , cykliczny , do głębokich rozładowań poj. 80 Ah

Używany do silnika elektrycznego oraz w przyczepie kempingowej ilość cykli 40-50 / rok  - padł po 9 latach !!!

Po 6 latach jego poj./sprawność na pewno była nieco niższa jak na samym początku ale dawał radę.

Na dzień dzisiejszy też kwas Banner Energy Bull , w lipcu stuknie mu 5 lat i dalej sprawny .Przeznaczenie te same jednak cykli/rok o płowę mniej -spalina na pawęży :D  

Edytowane przez M a r a s