Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pisałem już kilka razy o tym... gel się nie nadaje na duże prądy. A takowe są przy silnikach 12v/24v. Co z tego ze maja tysiące cykli jak wszystko psu w d przy dużym prądzie. Wszystkie hybrydy jeżdżą na agm . Centrale zas awaryjnych itp

Czemu ? Przecież agm to zło.

marketingowe...za naprawdę dobrego zela kupi 2 przyzwoite kwasy płynne bądź bdb agm i zostanie na gadzety.

Jedyne wyjściem jest żel 200ah to w tedy tak szybko nie zdechnie. Tylko trzeba targaza :)

Edytowane przez siarq

• 0

Józek muszę i ja Cię zmartwić.Mój kolega również sparzył się na żelowym.Trzy sezony prawidłowej, nienagannej obsługi i bez nadmiernej skrajnej eksploatacji(z wykszt.elektryk) i d....pa.

Radzę kwaska.

Kwasek, ale chlebowy jest niezły w upały  :).

Mam silnik 24V, dwa żele SSB czerwone po 120 Ah. W zeszłym sezonie nie wiem ile razy je ładowałem, ale przepłynąłem ponad 1000km.

Ostatni raz ładowałem je w listopadzie. Trzymam je teraz w ciepełku. Dzisiaj sprawdzałem napięcie. Mają po 13V, a więc samorozładowanie jest minimalne.

• 0

mialem "trupy" , ktore mialy 13,3V , takze napiecie o niczym nie swiadczy , tym bardziej w stanie spoczynku

a skad wiesz ze kyosonic sa do d... Uzytkowałes go ze wydajesz takie opinie? Poza tym kyosonic to nie jest no name tylko inna nazwa handlowa toyamy 

to do mnie ? jesli tak , to niech Ci sluza i sto lat. ja z zelami przygode skonczylem i nie wracam do tego. jak mam dac 1000zl za super zela , to wole agm badz budzetowe zapy x2, przezyja 3/4 zeli oferowanych na rynku. Jak sie nie przewrocisz , to sie nie nauczysz. Pozdrawiam

• Like 1

• 0

mialem "trupy" , ktore mialy 13,3V , takze napiecie o niczym nie swiadczy , tym bardziej w stanie spoczynku

to do mnie ? jesli tak , to niech Ci sluza i sto lat. ja z zelami przygode skonczylem i nie wracam do tego. jak mam dac 1000zl za super zela , to wole agm badz budzetowe zapy x2, przezyja 3/4 zeli oferowanych na rynku. Jak sie nie przewrocisz , to sie nie nauczysz. Pozdrawiam

Kolego to nie bylo do Ciebie czytaj watek dokładnie... pozdrawiam

• 0

Mam silnik 24V, dwa żele SSB czerwone po 120 Ah. W zeszłym sezonie nie wiem ile razy je ładowałem, ale przepłynąłem ponad 1000km.

Ostatni raz ładowałem je w listopadzie. Trzymam je teraz w ciepełku. Dzisiaj sprawdzałem napięcie. Mają po 13V, a więc samorozładowanie jest minimalne.

Jaki masz pobór A na tym silniku ? Dawałeś mu w tyłek czy tylko pływałeś rekreacyjnie ? Ile czasu możesz płynąć na max otwartej przepustnicy (ile wtedy Amperów Ci pożera silnik) ? I do jakiej kondycji drenujesz akumulatory ? Ładowanie po każdym pływaniu ?

Prośba też o namiar na dobry sklep (dobrą cenę) tych SSB. Myślałem nad LiFePo, ale przy pojemności 150Ah 24V wychodzi ok. 8tys więc słono..

Edytowane przez MarMilo

• 0

Prośba też o namiar na dobry sklep (dobrą cenę) tych SSB. Myślałem nad LiFePo, ale przy pojemności 150Ah 24V wychodzi ok. 8tys więc słono..

A kolega wyżej robi LiFePo i 200Ah wychodzi u niego ok 2 tysie z ogniw Panasonic.

Lepiej nie widzę, zwłaszcza po tym jak opisywał zabezpieczenia i ewent. naprawę w jego "tworze" a niemożności naprawy w oryginale.

• 0

Jaki masz pobór A na tym silniku ? Dawałeś mu w tyłek czy tylko pływałeś rekreacyjnie ? Ile czasu możesz płynąć na max otwartej przepustnicy (ile wtedy Amperów Ci pożera silnik) ? I do jakiej kondycji drenujesz akumulatory ? Ładowanie po każdym pływaniu ?

Max to ok.50A. Na full pływam jak muszę zmiatać z jeziora przed burzą. Te 1000km, to w 90% trolling. Przy 30km "przebiegu" napięcie pod obciążniem  spada do 11-11,5V. Pod pełnym obciążeniem. Po każdym pływaniu ładowanie. Niezależnie od rozładowania. Muszę poszukać namiaru na sklep, bo nie pamiętam.

• 0

Wszystkie noname marki typu Koysonic są do d. według mnie. Lepiej kwasiaka za pół ceny kupić i zmienić co trzy lata. 

Z żeli i AGM tylko kilka firm robi dobre aku. Na przykład SSB, Panasonic, Varta czy Haze.

Też jestem zwolennikiem kwasowych. Waga na + , cena na + , w razie  wtopy mniejsze straty $$.Minus też jest , może się zdarzyć ,że coś tam pocieknie z korków .Załatwiłem sobie w ten sposób spodnie. Trzeba pomyśleć może o jakimś pokrowcu i dokładnie przykręcać korki po każdym sprawdzeniu elektrolitu.

3- lata  i zmiana ?? myślę ,że 5 lat to takie optymalne. Choć tak jak wyżej napisałem zdarzają się wyjątki ,że pociągnie dłużej .

• 0

Też jestem zwolennikiem kwasowych. Waga na + , cena na + , w razie  wtopy mniejsze straty $$.Minus też jest , może się zdarzyć ,że coś tam pocieknie z korków .Załatwiłem sobie w ten sposób spodnie. Trzeba pomyśleć może o jakimś pokrowcu i dokładnie przykręcać korki po każdym sprawdzeniu elektrolitu.

3- lata  i zmiana ?? myślę ,że 5 lat to takie optymalne. Choć tak jak wyżej napisałem zdarzają się wyjątki ,że pociągnie dłużej .

Ja kupiłem kwasiaki (ZAP Marine) z uwagi na rozpoczynanie przygody z pływaniem na elektryku 5 lat temu. Marine się nie wylewają a przynajmniej nie miałem potrzeby do tej pory kłaść ich na boku czy do góry podstawą.

Pojemnik na aku ? Proszę bardzo:

http://aura.szczecin.pl/pojemniki-na-akumulatory/4099-pojemnik-akumulatora-385x175x225-black.html

Pozdrawiam,

Mariusz

• 0

AKBA Akumulatory

ul.Szeligowska 3

01-319 Warszawa

tel/fax: 22 746 05 35

www.akba.pl    info@akba.pl

Rok temu w połowie maja za 2szt. SSB czerwone/120Ah zapłaciłem 1854 zł z przesyłką.

Janusz,

bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje.

Ostatnie pytanie - jaki silnik napędzasz tymi bateriami ?

Mariusz

• 0

Ja kupiłem kwasiaki (ZAP Marine) z uwagi na rozpoczynanie przygody z pływaniem na elektryku 5 lat temu. Marine się nie wylewają a przynajmniej nie miałem potrzeby do tej pory kłaść ich na boku czy do góry podstawą.

Pojemnik na aku ? Proszę bardzo:

http://aura.szczecin.pl/pojemniki-na-akumulatory/4099-pojemnik-akumulatora-385x175x225-black.html

Pozdrawiam,

Mariusz

Tak jak pisałem ,pociekło tylko raz .Gumowy oring w korku sie zawinął i spodenki załatwił  :) przeżyłem  :lol:

Pojemnik ,który zalinkowałeś robotę wykona i byłby odpowiednim na takie zabezpieczenie, pod warukiem ,że mamy sporo miejsca w bakiście. .Tylko jest mały problem .W bakistach mamy ograniczoną ilość miejsca i taki 100ah wchodzi na styk .Bardziej myślałem o jakimś "ocieplaczu " taki na miarę ,zapinany na rzepy ,powiedzmy z jakiejś kodury lu innego materiału.Czyli lekki i cienki.   Chyba Ople miały takie coś.

• 0

Minn Kota Traxxis 80/24V

Piękna sprawa. 

Ja będę leciał od tego sezonu na 160Lbs 24V

http://www.sonarsklep.pl/silnik-minn-kota-engine-mount-160-lbs-24v-doczepny-p-1425.html

Leży tylko przerobić ster w kabinówce na uchwyt silnika i zrobić sterowanie wewnątrz, powiedzmy kierownicą.

No i instalację zasilania i ładowania niestety.  ;)  :)

• 0

Wszystkie noname marki typu Koysonic są do d. według mnie. Lepiej kwasiaka za pół ceny kupić i zmienić co trzy lata. 

Z żeli i AGM tylko kilka firm robi dobre aku. Na przykład SSB, Panasonic, Varta czy Haze.

Pływam na zestawie 2x Koyosonic 80Ah GEL i pozwolę się nie zgodzić :) Pływałem na kwasiakach Troyan i według mnie na obecnych Koyosonic robię dalsze przebiegi.

Poza tym Troyanów trzeba było często pilnować i doładowywać bo miały dość szybkie samorozładowanie. Obecnie podczas zimowania aku nie muszę nic doładowywać. 

Nie wiem może trafiła mi się dobra seria...

Co prawda dbam o swoje akumulatory i nigdy nie przechowuję ich głęboko rozładowanych tylko ładuję zaraz po powrocie z łowiska.

Pozdrawiam

• Like 1

• 0

Pływam na zestawie 2x Koyosonic 80Ah GEL i pozwolę się nie zgodzić :) Pływałem na kwasiakach Troyan i według mnie na obecnych Koyosonic robię dalsze przebiegi.

Poza tym Troyanów trzeba było często pilnować i doładowywać bo miały dość szybkie samorozładowanie. Obecnie podczas zimowania aku nie muszę nic doładowywać. 

Nie wiem może trafiła mi się dobra seria...

Co prawda dbam o swoje akumulatory i nigdy nie przechowuję ich głęboko rozładowanych tylko ładuję zaraz po powrocie z łowiska.

Pozdrawiam

Jak narazie 3 sezony i 0 problemów.

Akumulatory po 3 sezonach z reguły nie maja problemów. Po dłuższym uzytkowaniu nagle siada im pojemność.

Z Trojanami jest inny problem. Trzeba często pilnować poziomu elektrolitu. Bardzo szybko go ubywa.

• Like 1

• 0

Potwierdzam kiedyś po sezonie nie sprawdziłem poziomu a na wiosne akumulator był już do wyrzucenia.

Zobaczymy jak to bedzie w przyszłości z Koyosonic ale nawet jak wytrzymają 5 sezonów to bede zadowolony z zakupu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk