Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tak jak widzę na Allego to u sprzedawcy o którym mówię cena o 100 zł w górę poszła.

Ci co mają w starej cenie to jeszcze ze starych dostaw. Nie wiadomo jak z datą produkcji.

Dostałem dokładnie tą samą treść odpowiedzi kiedy szukałem kwasiaków 2 x 110Ah ZAPa. Kupiłem finalnie po 500PLN/szt w firmie : amperbaterie.pl (to nie żadna kryptoreklama). Te z OLX AGMy mają po 6 lat więc moim zdaniem zbliżają się do kresu swoich dni.

• 0

Dostałem dokładnie tą samą treść odpowiedzi kiedy szukałem kwasiaków 2 x 110Ah ZAPa. Kupiłem finalnie po 500PLN/szt w firmie : amperbaterie.pl (to nie żadna kryptoreklama). Te z OLX AGMy mają po 6 lat więc moim zdaniem zbliżają się do kresu swoich dni.

Po czym poznajesz że mają po 6 lat? Jak rozkodować datę produkcji?

Czyli ostatni dzwonek dla kupujących. Mnie się udało.

Jutro wrzucę wyniki testu rozładowania według moich kryteriów. Sam jestem ciekaw.

Teraz go ładuję chociaż po przywiezieniu miał 12,81V.

Edytowane przez godski

• 0

Podpowie ktoś czy to dobry pomysł ? https://www.olx.pl/oferta/profesjonalny-akumulator-agm-enersys-hawker-12v-100ah-nowy-CID5-ID6LCdz.html#9512c52711

Czy to dobry pomysł? Mam plan zainstalować dwie sztuki.

Bierz ! Szkoda, że nie widziałem tego ogłoszenia przez zakupem kwasiaków - brałbym na pewno. Zobacz jaki jest prąd zwarcia - spawać można z tego aku. Jeśli się nie namyślisz i chcesz kupić dwa nowe kwasy 110Ah - sprzedam poniżej ceny zakupu a wezmę te klocki. Pisz na PW

• 0

Bierz ! Szkoda, że nie widziałem tego ogłoszenia przez zakupem kwasiaków - brałbym na pewno. Zobacz jaki jest prąd zwarcia - spawać można z tego aku. Jeśli się nie namyślisz i chcesz kupić dwa nowe kwasy 110Ah - sprzedam poniżej ceny zakupu a wezmę te klocki. Pisz na PW

Hahahhh, ale zareklamowałeś :) Czy to oby nie Ty jesteś ich sprzedawcą ?? :)  niestety jestem daleki od zakupu kwasiaków ;P

• 0

Po czym poznajesz że mają po 6 lat? Jak rozkodować datę produkcji?

Czyli ostatni dzwonek dla kupujących. Mnie się udało.

Jutro wrzucę wyniki testu rozładowania według moich kryteriów. Sam jestem ciekaw.

Teraz go ładuję chociaż po przywiezieniu miał 12,81V.

Testy zrobione i wyszły rewelacyjnie AGM 95Ah ma lepsze wyniki niż nowy Trojan 115Ah czy Banner 100 Ah.

Do rzeczy.

Stanowisko testowe to trzy żarówki samochodowe 55W połączone równolegle i sprawdzony voltomierz.

Akumulator naładowany do pełna prostownikiem Yato 8303 ustawionym na 10A i program AGM. Test przeprowadzony 24 godziny po odpięciu prostownika.

Wyniki:

1. Akumulator tuż przed testem - 13,05V

2. 1 godzina - pod obciążeniem 12,34V

3. 2 godziny - 12,20V

4. 3 godziny - 12,04V

5. 4 godziny - 11,85V

6. 5 godzin - 11,63V

Byłem w lekkim szoku. Polecam na tą chwilę. 

Jak ktoś ma możliwość to proszę o test porównawczy swoich akumulatorów przy tych samych założeniach, ja uważam że to bardzo dobry wynik.

• Like 1

• 0

Czy ktoś z Was miał do czynienia z Toyamą EV 1003G 100ah ? jeden ze sprzedawców zachwalał,że to rewelacyjny sprzęt do silników elektrycznych,ja ostatnio po testach kwasiaka na wietrze fala ,0,5m,obawiam się że w czasie pływania i transportu po dołach bede miał wycieki kwasu na pokład ,tak więc pomysł na zapasowy żel sie pojawił.

• 0

Testy zrobione i wyszły rewelacyjnie AGM 95Ah ma lepsze wyniki niż nowy Trojan 115Ah czy Banner 100 Ah.

Byłem w lekkim szoku. Polecam na tą chwilę.

______

Ileż razy mówiłem że "deep cycle" czy zwykły akumulator w porównaniu do AGM to dziadostwo. AGM wymaga tylko dbania: właśnie ładowanie, kontrola użytkowania, odpowiednie przechowywanie po zakończeniu sezonu.

• 0

Czy ktoś z Was używał tego typu aku . TOYAMA  NPM - seria motive 

Szukam czegoś do echa około 20-26 Ah  .Parametry w opisie są jak najbardziej odpowiednie.

Wszystkie sugestie mile widziane :)

http://www.sonarsklep.pl/akumulator-zelowy-toyama-motive-npm-22-ah-p-1458.html  

• 0

Czy ktoś z Was miał do czynienia z Toyamą EV 1003G 100ah ? jeden ze sprzedawców zachwalał,że to rewelacyjny sprzęt do silników elektrycznych,ja ostatnio po testach kwasiaka na wietrze fala ,0,5m,obawiam się że w czasie pływania i transportu po dołach bede miał wycieki kwasu na pokład ,tak więc pomysł na zapasowy żel sie pojawił.

Ta Toyama to żel czy AGM ?

• 0

Toyama to żel bardzo dobre użytkuje już 6-7 lat i nie mogę złego słowa powiedzieć a zap to dla mnie największa kicha jeżeli chodzi o akumulatory oczywiście to tylko moja sugestia miałem parę i do końca gwarancji nie wytrzymywały a reklamacji nie chcieli uznawać mam hurtownie koło domu omijam szerokim łukiem ;)

• 0

Toyama to żel bardzo dobre użytkuje już 6-7 lat i nie mogę złego słowa powiedzieć a zap to dla mnie największa kicha jeżeli chodzi o akumulatory oczywiście to tylko moja sugestia miałem parę i do końca gwarancji nie wytrzymywały a reklamacji nie chcieli uznawać mam hurtownie koło domu omijam szerokim łukiem ;)

Mam podobne zdanie.Może miałem pecha i ten jeden Zap na ileś tam akurat Mi się trafił może lecz niesmak pozostał.

• 0

Mam podobne zdanie.Może miałem pecha i ten jeden Zap na ileś tam akurat Mi się trafił może lecz niesmak pozostał.

Ciekawe z tym Zapem. Ja użytkowałem 2 sztuki i zero problemów. Kolega przez lata pewnie z z 6 przerzucił i też bez problemów.

• 0
  • 0

Co złego jest w pełnym żelu? Od 4 sezonów pływam na zestawie podwójnych Toyam (2x60 Ah), póki co radzą sobie (około 200 wypadów). Pojemność zapewne jest już mniejsza, ale nie jestem pewien, czy mój prostownik nie jest temu winny (UltiPower), zbyt szybko jak na mój gust ładuje. Planuję kupno nowego prostownika, musi być to jednak coś, co pozwoli na pozostawienie pod prądem akumulatorów nawet przez tydzień......

• Like 1

• 0

Co złego jest w pełnym żelu? Od 4 sezonów pływam na zestawie podwójnych Toyam (2x60 Ah), póki co radzą sobie (około 200 wypadów). Pojemność zapewne jest już mniejsza, ale nie jestem pewien, czy mój prostownik nie jest temu winny (UltiPower), zbyt szybko jak na mój gust ładuje. Planuję kupno nowego prostownika, musi być to jednak coś, co pozwoli na pozostawienie pod prądem akumulatorów nawet przez tydzień......

Masz bardzo prosty wybór :) .

http://www.sonarsklep.pl/ladowarka-schumacher-sci-10a-6v12v-z-odsiarczaniem-do-akumulatorow-zelowych-p-1518.html

Mam też spięte 2x60Ah.10A spokojnie wystarczy na naładowanie.

Ma podtrzymywanie ładowania możesz ją pozostawić, ale ja po naładowaniu odpinam i co jakiś czas doładowuję).

Cena jest do przyjęcia, 12A dwukrotnie droższa, bierz póki są. Na aukcyjnym też znajdziesz, 208 zł z dostawą Sonar sprzedaje.

Edytowane przez Jozi