Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Możesz szerzej uzasadnić ?

Mój lata 2 sezon. Pojemność trzyma, a tak to bateria jak każda inna...

Kolego nie pisz pierdol typu "bateria jak każda inna" bo tak nie jest. Są różne ;rozniste .z przeznaczeniem do prac buforowych , rozruchu, trakcyjne itp. Jeśli Tobie to obojętne to kupuj noname w marketach i ciesz się eksploatacja...

• Like 1

• 0

Poleci ktoś akumulator w technologii AGM w pojemności około 50 Ah, ewentualnie jaką pojemność wybrać do następującego zestawienia ?

Posiadam silnik Mercurego 20 KM z rozrusznikiem i ładowaniem, Echosonda w planach coś koło 5" i 2 lampki LED po 5W każda.

Dzięki i pozdrawiam kolegów.

• 0

Mam już drugi tak

Możesz szerzej uzasadnić ?
Mój lata 2 sezon. Pojemność trzyma, a tak to bateria jak każda inna...

Mam już drugi taki akumulator i więcej nie chcę.  Pierwszy wytrzymał 3 lata. Obecny ma 3 i jest już słabowity.

Edytowane przez godski

• 0

W Fordzie miałem aku Motorcraft-a u mnie kręcił 8lat a ile przed to nie powiem . Na forum forda te akumulatory kręciły o wiele  dłużej. No ale to była produkcja 10  lub wiecej lat temu.

A wracając do tematu aku do naszego hobby to też jestem przed zakupem AGM do echosondy .

Celuję w tą TOYAME  o poj. 22 Ah -  mają być dostępne  pod koniec maja

http://www.sonarsklep.pl/akumulator-zelowy-toyama-motive-npm-22-ah-p-1458.html     

O ile nie ma ściemy w parametrach z tymi gwiazdkami to powinien być OK.

• 0

Policz sobie 12×50 = 600W w teorii . W praktyce bliżej 500W zobacz ile zabiera echo + lampki dodaj rozrusznik i wyjdzie. To ma starczyć na dzień / tydzień ? 

Myślę że max 3 dni, ale w większości będę używał samo echo. Oświetlenie będzie używane sporadycznie... Nie mam kompletnie żadnego doświadczenia w tej kwestii a czytanie forum przyprawia jedynie o zawrót głowy...

• 0

Testy zrobione i wyszły rewelacyjnie AGM 95Ah ma lepsze wyniki niż nowy Trojan 115Ah czy Banner 100 Ah.

Do rzeczy.

Stanowisko testowe to trzy żarówki samochodowe 55W połączone równolegle i sprawdzony voltomierz.

Akumulator naładowany do pełna prostownikiem Yato 8303 ustawionym na 10A i program AGM. Test przeprowadzony 24 godziny po odpięciu prostownika.

Wyniki:

1. Akumulator tuż przed testem - 13,05V

2. 1 godzina - pod obciążeniem 12,34V

3. 2 godziny - 12,20V

4. 3 godziny - 12,04V

5. 4 godziny - 11,85V

6. 5 godzin - 11,63V

Byłem w lekkim szoku. Polecam na tą chwilę. 

Jak ktoś ma możliwość to proszę o test porównawczy swoich akumulatorów przy tych samych założeniach, ja uważam że to bardzo dobry wynik.

Pytanie dotyczące punktu 1 - jest to napięcie już obciążonego akumulatora czy spoczynkowe? 

Ile waży ten akumulator?

• 0

godski, on 27 Apr 2017 - 00:28, said:snapback.png

Testy zrobione i wyszły rewelacyjnie AGM 95Ah ma lepsze wyniki niż nowy Trojan 115Ah czy Banner 100 Ah.

Do rzeczy.

Stanowisko testowe to trzy żarówki samochodowe 55W połączone równolegle i sprawdzony voltomierz.

Akumulator naładowany do pełna prostownikiem Yato 8303 ustawionym na 10A i program AGM. Test przeprowadzony 24 godziny po odpięciu prostownika.

Wyniki:

1. Akumulator tuż przed testem - 13,05V

2. 1 godzina - pod obciążeniem 12,34V

3. 2 godziny - 12,20V

4. 3 godziny - 12,04V

5. 4 godziny - 11,85V

6. 5 godzin - 11,63V

z szybkiego liczenia w głowie wynika że  trzema żarówkami 55W w ciągu 5 godzin "wysiorpałeś"  z akumulatora o nominalnej pojemności 95Ah około  67Ah i ten już był praaaaawie pusty.

( do wyliczeń:  3 żarówki 55W = 165W = pobierają w sumie ok 13,5 A prądu przy napięciu 12V.   13,5A  x  5h = 67,5Ah). Przy założeniu że parametr 95Ah pojemności podane jest przy rozładowywaniu prądem C20 ( ok 4,7A) to biorąc pod uwagę że siorpałeś z niego ponad 13 "wAmpirków" :) przez 5h to całkiem niezły wynik. To jest nówka egzemplarz ??? 

Edytowane przez VonJa

• 0

z szybkiego liczenia w głowie wynika że  trzema żarówkami 55W w ciągu 5 godzin "wysiorpałeś"  z akumulatora o nominalnej pojemności 95Ah około  67Ah i ten już był praaaaawie pusty.

( do wyliczeń:  3 żarówki 55W = 165W = pobierają w sumie ok 13,5 A prądu przy napięciu 12V.   13,5A  x  5h = 67,5Ah). Przy założeniu że parametr 95Ah pojemności podane jest przy rozładowywaniu prądem C20 ( ok 4,7A) to biorąc pod uwagę że siorpałeś z niego ponad 13 "wAmpirków" :) przez 5h to całkiem niezły wynik. To jest nówka egzemplarz ??? 

Nówka.

Andrzej, trzepnij jeszcze kilka takich testów, potem napisz że ta marka jest do d...y.

A i jeszcze oddaj na gwarancji, że nie trzyma 3 żarówek. Ciekawe czy uwzględnią :lol: .

Po kiego diabła nowe aku testować...

Zboczenie zawodowe. :D  :P

Lubię wiedzieć ile prądu mają w sobie i  czy mnie nie zawiodą.

• Like 3

• 0

W spoczynku tuż przed rozpoczęciem testu. Dokładną wagę podam później.

Ciekawy też jestem jakie było napięcie pod obciążeniem na początku testu...

Testowałem swój stary akumulator i przed testem napięcie spoczynkowe wynosiło 12,77 V , a po obciążeniu miernik od razu pokazał 11,3 V. Obciążenie stanowiły cztery samochodowe żarówki 45 W. Żeby było ciekawiej to dodam, że po pierwszej godzinie napięcie pod obciążeniem wynosiło...11,3 V.  

• 0

Próbowałem liczyć podobnie ale nie jest to takie proste. Ciężko mi było np. zmierzyć natężenie prądu, które cały czas się zmieniało. Z braku odpowiedniego przyrządu mogłem mierzyć jedynie prąd pobierany przez jedną lub dwie żarówki i wyliczyć jaki prąd pobierają cztery, a z uwagi na zmieniające się natężenie wyniki obarczone były sporym błędem.

• 0

Pytanie dotyczące punktu 1 - jest to napięcie już obciążonego akumulatora czy spoczynkowe? 

Ile waży ten akumulator?

24 KG.

Ciekawy też jestem jakie było napięcie pod obciążeniem na początku testu...

Testowałem swój stary akumulator i przed testem napięcie spoczynkowe wynosiło 12,77 V , a po obciążeniu miernik od razu pokazał 11,3 V. Obciążenie stanowiły cztery samochodowe żarówki 45 W. Żeby było ciekawiej to dodam, że po pierwszej godzinie napięcie pod obciążeniem wynosiło...11,3 V.  

Przed chwilą sprawdziłem. Spoczynkowe 13,05 V. Tuż po rozpoczęciu spadło do 12,75 V. W ciągu kilku minut zjechało do 12,48V i zaczęło powoli iść w górę. Normalny efekt dla wszystkich aku.

• 0

Próbowałem liczyć podobnie ale nie jest to takie proste. Ciężko mi było np. zmierzyć natężenie prądu, które cały czas się zmieniało. Z braku odpowiedniego przyrządu mogłem mierzyć jedynie prąd pobierany przez jedną lub dwie żarówki i wyliczyć jaki prąd pobierają cztery, a z uwagi na zmieniające się natężenie wyniki obarczone były sporym błędem.

Zanim zaczniesz testować aku to go naładuj na full ( lub jeszcze więcej :) ).

Pobór prądu obliczasz jako średnia. Przy żarówce 100W i 12.65V na początku (zmierzone pod obciążeniem) testu bierze 7.90A  Gdy zjedziesz z napięciem do wartości która jest wg Ciebie bezpieczna 11.00 (10.50) V prąd wzrośnie do 9.09 (przy 11.0V) 

Dodajesz, dzielisz na dwa i wychodzi średnia (8.50A). Nie jest to pomiar profesjonalny bo od tego są specjalne urządzenia ale coś tam wiesz. Chyba nie chodzi o to abyś wiedział ile co do Amperogodziny masz w aku a jedynie orientacyjnie.

• Like 1