Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No cóż, pewien znajomy zapewne słysząc historie o voltomierzu, napięciach itp. u mnie, postanowił zasięgnąć języka u "fachowców" w branży akumulatorów, żeby coś dobrać do zasilania gratów w kampingu. Goście zajmują się akumulatorami jakieś już pewnie 20 lat bo pamiętam o nich kopę czasu i co? Powiedzieli mu, że  mogą mu przywieźć aku, co można go rozładowywać do zera i potem się normalnie ładuje bo to są specjalne do tego, a nie robić laboratorium i cudować  :lol:

Ja pitolę, i tu "dobra zmiana" dotarła. 

• 0

15-16 lat temu kupiłem używanego, b. starego polskiego widlaka elektrycznego. Akumulatory również stare jak ten wózek. Pracownicy tak dbali o ten wózek, że pewnego razu sprawdziłem poziom elektrolitu i okazało się, że trzeba było dolać ponad 20 litrów wody. Później jeszcze parę razy tak się złożyło, że brakowało po 10-15 litrów wody-elektrolitu. 4 lata temu sprzedałem wózek sąsiadowi i nadal "chodzi" na tych samych kilkudziesięcioletnich akumulatorach. Trzymają nawet cały dzień. Oczywiście dzień pracy. Potrafi rozładować dwa tiry ekogroszku na jednym ładowaniu.

Edytowane przez Janusszr
  • Like 2

• 0

Janusz.

A AGM to nie kwasowy akumulator?

Ma kupić 100Ah z oznaczeniem LCX 12100P

Ja mam LC-X1265PG (15szt) kupione kilka lat temu jako używane i śmigają.

Może sobie kupić nowe, takie jak ja i za dwa zapłaci ok 1600PLN a będzie miał 130Ah i 21kg do noszenia.

Nie wiem dokładnie co znaczy oznaczenie "B" i "P" ale nie mam czasu grzebać w specyfikacjach i kodach baterii Panasonic bo składam MK na która kumpel nawinął plecionę pod śmigło i robiłem przegląd uszczelniaczy i jej bebechow w środku.

Arek mam pytanie... Wysłałem Ci priv B)

Pozdrawiam, Tomasz eS

• 0

Jeszcze nie tak dawno, cement, wapno było pakowane w worki po 50kg i nabywca był wniebowzięty, że może coś takiego dźwigać :)

A teraz wielkie larum, że akumulator waży 50 kg :)

Jak leżałem w szpitalu po operacji, to 100% personelu miało chory kręgosłup. Zero pomocy, no bo każdy miał chory kręgosłup, niezależnie od płci :(

• Like 1

• 0

http://allegro.pl/akumulator-divine-agm-f3-230ah-zasilanie-kemping-i6241496530.html?reco_id=7dd17209-3ecf-11e7-ad8b-6c3be5badc30&ars_rule_id=201

Ten jest w fajnej cenie, może ciężki,ale na cały dzień trollingu pontonem 3,9m w 2 osoby nic mniejszego nie widzę.

Ktoś używał aku tej firmy?

• 0

http://allegro.pl/akumulator-divine-agm-f3-230ah-zasilanie-kemping-i6241496530.html?reco_id=7dd17209-3ecf-11e7-ad8b-6c3be5badc30&ars_rule_id=201

Ten jest w fajnej cenie, może ciężki,ale na cały dzień trollingu pontonem 3,9m w 2 osoby nic mniejszego nie widzę.

Ktoś używał aku tej firmy?

On pewnie waży 60-70 kg.

W całodziennym letnim trolingu podczas 10-12 godzin przepływasz średnio 25-30 kilometrów. Silnik z maksymizerem.

Gdy nie ma wiatru potrzebujesz 2 x 100 Ah albo 1x120 i jako rezerwę 1 x 80-90 Ah. Mowa o świeżych sztukach.

Gdy jest silny wiatr to niestety czasem dwa aku to za mało.

• 0

tylko przy wiekszych pojemnosciach czas plywania wydluzy sie , nie tylko ze wzgledu na wieksza pojemnosc ale i dla tego , ze aku bedzie rozladowany mniejszym pradem C w odniesieniu do jego pojemnosci. na jednym akum 200ah zrobisz wiecej niz na 2x100. (nie mowie o razlodowywaniu zarowka 5A , bo tu wyjdzie tak samo)

• Like 2