Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Poszedłem po rozum do głowy i dorzucę 300 zł.. i kupię coś porządnego..

Teraz zastanawiam się nad:

Trojan SCS225 130ah

SSB SBL AGM 120ah

Toyama Motive AGM 105ah

950 zł, to już jest szczyt moim możliwości na ten moment..

SSB serii SBL są generalnie przeznaczone do pracy buforowej. Informuje o tym także napis umieszczony na akumulatorze. Do pracy cyklicznej przeznaczone są akumulatory serii SBCG, są to aku żelowe.

• 0

To ssb odpada..

Dodam jeszcze że aku będzie z silnikiem 55 lb bez maxa, do przemieszczania się z punktu A do B w sensownym tempie, może nie na full ale lekko mu nie będzie. Który z tych dwóch zniesie lepiej duże prądy?

Trojan czy Toyama?

Może jest jeszcze coś na co mógłbym zwrócić uwagę do 950zł?

Edytowane przez Jammaey

• 0

Pamiętaj, że Trojany prawdopodobnie sam załatwiłeś.

Pamiętam doskonale. Ale te nieszczelne korki(przynajmniej ze dwie pary spodni załatwiłem), brak możliwości pozbycia się żuru z cel, kiepskiej jakości "zawiesia" do rączek. Raz było tak, że z jednej strony puścił sznurek, a ten ze splotu, koloru białego wykruszył się. Jeden reklamowałem, bo był po prostu dziurawy. Sprawa oparła się aż o sąd, bo nie chcieli mi uznać reklamacji. To fakt, że skróciłem im żywot, ale teraz mając żele wiem, że więcej nie skusiłbym się na Trojany.

PS. Wiedząc, że ładowaniem niewłaściwym przyśpieszyłem agonię Trojanów, to zanim zdecydowałem się na nowe akumulatory, zakupiłem porządny prostownik-ładowarkę.

Edytowane przez Janusszr

• 0

Witajcie!

Pozwólcie, że zdam małą relację z kupionego jesienią aku YUASA M31 100 Ah.

Podpięty do Osamiana 55 bez maxa. Ładowany całą zimę Shumacherem 10A.

Za mną około 15 wypraw. Dzisiaj najdłuższa - zrobiłem po wodzie około 8 - 10 km szukając okoniowych dziur.

Do aku podpięte także echo.

Aku na starcie miało 13V. Wyprawa trwała 9 godzin.

Po powrocie do domu napięcie wynosiło 12,4 V.

Wniosek - oby tak dalej. Jak aku wytrzyma 4-5 lat - pełnia szczęścia.

Pozdrowienia i połamania dla wszystkich.

bayrt

• 0

Testy zrobione i wyszły rewelacyjnie AGM 95Ah ma lepsze wyniki niż nowy Trojan 115Ah czy Banner 100 Ah.

Do rzeczy.

Stanowisko testowe to trzy żarówki samochodowe 55W połączone równolegle i sprawdzony voltomierz.

Akumulator naładowany do pełna prostownikiem Yato 8303 ustawionym na 10A i program AGM. Test przeprowadzony 24 godziny po odpięciu prostownika.

Wyniki:

1. Akumulator tuż przed testem - 13,05V

2. 1 godzina - pod obciążeniem 12,34V

3. 2 godziny - 12,20V

4. 3 godziny - 12,04V

5. 4 godziny - 11,85V

6. 5 godzin - 11,63V

Byłem w lekkim szoku. Polecam na tą chwilę. 

Jak ktoś ma możliwość to proszę o test porównawczy swoich akumulatorów przy tych samych założeniach, ja uważam że to bardzo dobry wynik.

Już po testach na wodzie. Ponton Kolibri KM330D z kilem plus MK Traxis 55 z maksymizerem trolling ze średnią prędkością 3 km/h.  

Obciążenie pontonu około 200 kilogramów . Jedna osoba + graty.

1 dzień - 16 kilometrów.

2 dzień - 22 kilometry

3 dzień - 17 kilometrów

Róznice wynikały z siły wiatru w danym dniu.

Akumulator odłączałem przy spadku napięcia pod obciążeniem do 11,10 V .

Jak dla mne wynik bardzo dobry, z tym że to nówka.

• 0

Od jakiegoś czasu twierdzę, że są lepsze baterejki od Trojanów :)

Obciążenie pontonu 200kg? Na graty daję max. 50kg, a reszta to Ty Andrzeju? Nie chwalisz się? :)

Ja 85 kg, trzy akumulatory to 80 kg, silnik i echo ze 20 i juz masz 185. A gdzie przynęty , browar, woda , wędki i inne ????