Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja kilka dni temu sprawdzialem aku. Zadzwoniłem do dwoch pobliskich warsztatów samochodowych. W obu przypadkach mieli testery akumulatorów. W pierwszym przypadku Pan zażyczył sobie 5 zł za sprawdzenie kondycji, a w drugim wypadku powiedzieli zebym podjechał po drodze to mi sprawdzą i zrobią to za free :-).

• 0

Tylko oni sprawdzaj zdolność prądów rozruchowych... A nie pojemność.. .

A to i racja, chociaż jeśli prąd rozruchowy jest znacznie poniżej wartości deklarowanej przez producenta  - może to już na wstępie dawać ogólny pogląd na stan baterii.

Oprócz prądu rozruchowego test da odpowiedź na temat elementarnej i dość częstej wady pt. zwarcie wewnątrz.

Przy kupowaniu aku i generalnie w życiu średnio ogarniętego człowieka warto zaopatrzyć się w choćby najtańszy multimetr i zmierzyć napięcie spoczynkowe akumulatora - w przypadku wartości poniżej 12,5 odpuśćcie sobie bo to świadczyć może o długim składowaniu bez wymaganej konserwacji - polegającej na okresowym doładowywaniu.

• 0

Podłącz naładowany do trzech żarówek samochodowych połączonych równolegle i podaj napięcie pod obciążeniem po 1,2 a w przypadku większych aku po trzech godzinach testu to Ci powiem w jakiej jest kondycji.

Można też użyć specjalistycznych testerów.

Bez podania typu żarówek nici z testu.. 5W5 będzie rozładowywała akumulator pewnie ze 2-3 tygodnie..

• 0

Ładowarka to szchumacher sci10

Patrząc w instrukcję powinna nie ładować, bo posiada cyfrowa diagnostykę (cokolwiek to znaczy w marketingowym opisie).

ŁADOWARKA Z MIKROPROCESOREM- WIELOETAPOWY PROCES ŁADOWANIA DLA WIĘKSZEJ PRECYZJI, BEZPIECZEŃSTWA I ŻYWOTNOŚCI AKUMULATORA. ŁADOWARKA POSIADA CYFROWĄ DIAGNOSTYKĘ "MIĘKKI START" ORAZ TRYB PODTRZYMANIA NAŁADOWANEGO AKUMULATORA.

CTEK mi nie pozwala ładować uszkodzonych akumulatorów. Zapala się czerwona dioda i koniec. 

Edytowane przez Pietruk

• 0

Ale chodzi o rozładowanie akumulatora trzema żarówkami 55w spiętymi równolegle.   

Żeś w porę napisał co robiłeś,  dobrze że tego za tydzień nie zrobiłeś.

PS. Ja uważam wiec że tymi żarówkami zje...bałeś sobie akumulator, (pewnie to podróby hinduskie i każda brała po 10 A :lol: ) 

• 0

uwierz... sam mialem takie sztuki . 13,5 w spoczynku po 15min 12V a po pol h 10,5V

Dlatego nie sprawdzam aku "na sucho" przed testem. Lepiej podpiąć jej choćby 55W i wtedy spojrzeć na voltomierz żeby nie liczyć na 13.5V. :D

Trupy takie wysokie napięcia pokazują a przy podpieciu zwykłej probówki żarówka nawet nie zaświeci. :(

• 0

Podłączyłem dzisiaj zapa pod ładowarkę szchumacher sci10 w celu podładowania a tu na zaciskach 16.14v elektrolit się gotuje i ładowarka się nie wyłącza tak ma być czy zepsuło się coś?

Zepsuło. Jak masz  gwarancję to korzystaj z niej?

Może to ona Ci załatwiła poprzedni aku?

• 0

Pojęcia nie mam. Kupiłem je 3 lata temu jako używane.

Wynik testu 15.15A na start i po 4godz. wciąż 11.5V

Przerwałem te zabawę bo więcej tego sprawdzać już raczej nie muszę. A w kolejce czeka jeszcze 5szt. :(

Obciążenie 2x100W. Napięcie na starcie 13.2V Drugi który tylko zmierzyłem ma w spoczynku (na starcie) 13.51V

Dzisiaj się już bawić z nim nie będę. :D