Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Podepnę się do tematu gdyż przeczytałem cały wątek i mało mi się rozjaśniło :)

Co polecacie do silnika 45 lbs haswing osapian (bez maxa)

Parametry są następujące : ja ,łódka ,sprzęt czyli 200 kg + czasami jakiś gość liczmy 100 kg jezioro zaporowe trasa myślę że max 8 km.

Zależy mi aby aku było w miarę lekkie gdyż mam 100 bardzo ostro pod górę . Mam możliwość codziennego doładowywania . Nie szukam mercedesa w124 300d wystarczy opel powiedzmy na 3 lata i wymiana :))

• 0

Ok. Tylko jaka pojemność na moje potrzeby ?

Trasa 8km to jest nic. Pod warunkiem że nie wieje!

Jeżeli tam gdzie łowisz nie ma fali przy której łódka staje i nie musisz brać sytuacji awaryjnej ("uciekamy") pod uwagę to 65Ah spokojnie ci wystarczy.

Jeżeli chcesz pływać cały dzień , włączając i wyłączając silnik to i 100 może być za mało. Mieszanie biegówką żre mnóstwo Amper. Dlatego nie mam już biegówek a wszystkie z Maxi. Różnicę na aku czuć po pierwszym wypłynięciu.

• 0

Trasa 8km to jest nic. Pod warunkiem że nie wieje!

Jeżeli tam gdzie łowisz nie ma fali przy której łódka staje i nie musisz brać sytuacji awaryjnej ("uciekamy") pod uwagę to 65Ah spokojnie ci wystarczy.

Jeżeli chcesz pływać cały dzień , włączając i wyłączając silnik to i 100 może być za mało. Mieszanie biegówką żre mnóstwo Amper. Dlatego nie mam już biegówek a wszystkie z Maxi. Różnicę na aku czuć po pierwszym wypłynięciu.

Dzięki Arko :)

O takie info mi chodziło . Generalnie operuje w granicach do 2 km od pomostu na którym mam łódkę więc uważam że zestaw biegówka + aku 65 w zupełności mi wystarczy zwłaszcza że całe życie dopychałem na wiosłach :) Sytuacje awaryjne były nie powiem ale przez lata poznałem zbiornik na tyle żeby zawczasu się ewakuować. :P

• 0

Jak chcesz w miarę idealnie wiedzieć ile Ah potrzebujesz to poczytaj tu na forum ile A na poszczególnych biegach bierze twój silnik. Do tego pomnożysz sobie czas w jakim pływasz i wiesz prawie wszystko .

Naddatek (zapas prądu) zawsze weź sobie pod uwagę. Testując akumulatory opisane wyżej średni pobór prądu to ok 16A. Mnożysz przez powiedzmy 4-6 godzin wędkowania i juz masz wynik. Ok 100Ah żeby nie zajechać aku.

Z tego co pamiętam to MK 55Lbs bierze chyba na maxa ok 45A więc mając 100Ah poszalejesz max 2 godziny i tak Minnkota informuje swoich klientów opisem (malunkiem) na silnikach.

• 0

Ja w takim układzie brałbym 80Ah. Tym bardziej, że masz biegowy silnik i ma być budżetowo. Po pierwszym sezonie używania zostanie ci z tego z 70, w zależności od rodzaju aku(kwas/żel\AGm\0 charakteru pracy, dbałości o naładowanie i przechowywanie zimowe+doładowywanie. Po kolejnym będzie pewnie jeszcze mniej.

• 0

Ostatnie pytanko . Zdecyduję się chyba na dwuletniego europowera . Jakie napięcie powinien trzymać powiedzmy godzinę po naładowaniu ?

Chodzi mi o to żeby sprzedawca mnie nie narżnął i żebym był chociaż w przybliżeniu był w stanie określić jego stan ...

Edytowane przez sero1975

• 0

A ile  volt powinien mieć aku po naładowaniu ?

Czy to nie jest tak ,że nowy aku ma np. 12,6 v wartosci ,,startowej " roczny 12,5 v dwulatek 12,3 itd..

to na pewno wpływa na jego czas użytkowania ....

Edytowane przez sero1975

• 0

A ile  volt powinien mieć aku po naładowaniu ?

Czy to nie jest tak ,że nowy aku ma np. 12,6 v wartosci ,,startowej " roczny 12,5 v dwulatek 12,3 itd..

to na pewno wpływa na jego czas użytkowania ....

Nie ma to praktycznie żadnego znaczenia. Co z tego, że masz 12,6 po naładowaniu, skoro po godzinie pływania( a w drastycznych przypadkach, gdy jest zimno i aku zdycha- nawet kilkanaście minut pracy tylko)  diody na silniku zjadą ci do ostatniej? Tak jak koledzy piszą: Tylko test domowy,pod obciążeniem np samochodowych żarówek 3szt spiętych w obwód równoległy + voltomierz  dadzą ci jakieś pojęcie o realnej kondycji aku.

Te z rozbitych samochodów też nie są złe, warunek to jak najmłodszy rocznik, marki samochodów droższe- tam używa się  dobrych aku....

• 0

Znajdź w tej miejscowości warsztat który ma tester obciążeniowy  akumulatora samochodowego.

Kilka telefonów i ustalisz kto ma.

np. taki https://www.zenox.pl/product/Tester-cel-akumulatora/50791972075

Pomiar trwa chwilkę.

Bez pier...nia się z żarówkami. 

• Like 1

• 0

Zobaczcie co znalazłem w karcie akumulatora AGM Europower.

http://www.emu.com.pl/files/pdf/produkty/EC100_12.pdf

Konkretnie o to mi chodzi że producent zaleca inne napięcie ładowania gdy użytkuje się aku w pracy buforowej a inny w pracy cyklicznej. Na moim Cteku jest osobny program dla ładowania AGM, ponieważ agm ładowane są innym napięciem.

Myślicie ze takie coś co piszą w karcie europower dotyczy wszystkich AGM-ów?

Edytowane przez Hermano

• 0

Zobaczcie co znalazłem w karcie akumulatora AGM Europower.

http://www.emu.com.pl/files/pdf/produkty/EC100_12.pdf

Konkretnie o to mi chodzi że producent zaleca inne napięcie ładowania gdy użytkuje się aku w pracy buforowej a inny w pracy cyklicznej. Na moim Cteku jest osobny program dla ładowania AGM, ponieważ agm ładowane są innym napięciem.

Myślicie ze takie coś co piszą w karcie europower dotyczy wszystkich AGM-ów?

Z tego co wiem wszystkich.

• 0

Ok . Wynegocjuje test inaczej nie biorę .

Jaki i za ile chcesz kupić? Europower nie są jakieś mega zajeb***te. Ot, taki akumulator. Trochę popływasz. Napięcie bez obciążenia nic ci nie da. Ja testując ostatnio 6 szt Panasonic, 5 było ideał a jeden prawie trup mimo dwóch testów (po pierwszym nie wierzyłem). :(

Po naładowaniu, przy obciążeniu 100W żarówką miał 12.28V a po dwóch godzinach był już trupem 9.8V

Nie sprawdzałem wszystkich sztuk które kupiłem na obciazeniu a jedynie napięcie miernikiem. No i jest jak jest. :)

Hermano.

Dlatego uważam ze bez dobrej ładowarki min 15A załatwisz nawet najlepsze aku.

Edytowane przez trout master

• 0

Jaki i za ile chcesz kupić? Europower nie są jakieś mega zajeb***te. Ot, taki akumulator. Trochę popływasz. Napięcie bez obciążenia nic ci nie da. Ja testując ostatnio 6 szt Panasonic, 5 było ideał a jeden prawie trup mimo dwóch testów (po pierwszym nie wierzyłem). :(

Po naładowaniu, przy obciążeniu 100W żarówką miał 12.28V a po dwóch godzinach był już trupem 9.8V

Nie sprawdzałem wszystkich sztuk które kupiłem na obciazeniu a jedynie napięcie miernikiem. No i jest jak jest. :)

Hermano.

Dlatego uważam ze bez dobrej ładowarki min 15A załatwisz nawet najlepsze aku.

Arek a gdzie kupiłeś panasonica?

Pozdrawiam, Tomasz eS