Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Od siebie poleciłbym akumulator KM EV 110, wg mnie najrozsądniejszy wybór. Jest to bateria przeznaczona do głębokich rozładowań oraz pracy cyklicznej, idealnie sprawdza się w zastosowaniu do silników elektrycznych...tak myślę głośno.  Może ktoś z kolegów używa i potwierdzi.

• 0

Nowe są chyba tu

http://fotoogniwa-sklep.pl/pl/p/Akumulator-Panasonic-LC-X1265PG-12V-65Ah/124

Do używanych nie mam dostępu. Trzeba czaic na okazje na Alle czy OLX.

Używają ich czesto w elektrowniach wiatrakowych. Czasami wymieniają lub likwidują.

Może w Niemczech łatwiej.

• 0

A możesz wrzucić linka do sklepu w Czechach ?

Mówisz i masz :

https://www.ev-power.eu

Tylko tak dla sprostowania, wszystkie podzespoły z Chin ( bo tam najtaniej ) , tylko składają. To samo masz w polskim sklepie, tu i tu marża bardzo duża.

Jak interesuje Cię lifepo4 poczytaj :

http://jerkbait.pl/topic/102929-akumulator-lifepo4-na-co-zwr%C3%B3ci%C4%87-uwag%C4%99-przy-zakupie/

• 0

Tez myślałem o panasonicu używce . Wbrew pozorom powód zakupu używki jest dość prozaiczny . Aku w sezonie maj -  grudzień będzie w domku letniskowym . Jak ktoś się połasi na używkę to przeżyje(Tak jestem leniwcem i dymanie 100 m pod ostrą górę z 30kg aku co wyjazd nie jest w moim stylu).

Przeczesałem olx i aledrogo panasonica używki brak. Są tylko europowery.

Hermano.

Dlatego uważam ze bez dobrej ładowarki min 15A załatwisz nawet najlepsze aku.

Arek dlaczego uważasz ,że musi być min 15A prąd ładowania ? (wytłumacz mi proszę jak krowie na granicy )

Nie wystarczy ładowarka np 8A dedykowana do żel /agm ? Patrzyłem na kartę gwarancyjną europower i jest tylko wzmianka że ładowarki żel/agm natomiast nie ma słowa o prądzie ładowania .....

Ps. jezeli masz dostęp do panasoniców uzywek to byłbym wdzięczny za namiar na priv ;)

Edytowane przez sero1975

• 0

Arek dlaczego uważasz ,że musi być min 15A prąd ładowania ? (wytłumacz mi proszę jak krowie na granicy )

Nie wystarczy ładowarka np 8A dedykowana do żel /agm ? Patrzyłem na kartę gwarancyjną europower i jest tylko wzmianka że ładowarki żel/agm natomiast nie ma słowa o prądzie ładowania .....

______

Jeżeli kupisz sobie jakiś mały aku (do 70-100Ah) i nie będziesz użytkował go za czesto mając jednocześnie czas dla niego na lądowanie, wystarczy. Zazwyczaj jednak większość użytkowników pływa np. w sezonie letnim do późnego wieczora (23-24.00 i dalej) a później chcą na świt mieć znowu gotowy akumulator. 70Ah będzie się ładowało ok 8h i tyle czasu musisz mu dać. Inaczej załatwisz najlepsze akumulatory podobnie jak ja to zrobiłem zanim nie doszedłem do pewnych pułapów. Swoją 6A ładowarka załatwiłem min 3 szt akumulatorów Deep Cyckle jak i AGM (chyba było jednak więcej niż 3 szt :( ) o pojemnościach 100-140Ah. Teraz już wiem dlaczego.

Te Panasonic które mam i testowałem rozładowywałem prądem min 15A przez 4 godz. i tyle samo potrzebują aby się naładować. 15A przez ok 4godz. Jeżeli masz 2, więcej lub 100Ah i wyżej wyobraz sobie ile czasu potrzebujesz i czy będziesz go miał mając ciśnienie na ryby. Zwłaszcza weekendowe "w domku".

W celu informacji napisze Wam że ten jeden aku który jest prawie trupem po 2 godz przy obciążeniu 15A zdycha ale i po tym samym czasie jest już naładowany. Wiadomo jaka ma zatem pojemność. Nie chce mi się go rozbierać bo może brakuje mu wody ale i tak jest już skazany na śmietnik, kwestia czasu. Na razie zostanie w domu jako zasobnik 12V napięcia. Chwilowy. :)

Rozmawiasz z agentem celnym :D :D :D :D

_____

Dobrze wiedzieć. Czasami z takich względów nie można za dużo pisać choćby i tu. :) ;)

• 0

______

_____

Dobrze wiedzieć. Czasami z takich względów nie można za dużo pisać choćby i tu. :) ;)

Arek agent celny to nie celnik. Wręcz przeciwnie :D :D :D. To właśnie on uratuje ci 4 litery jak celnik zatrzyma twój towar :D :D :D

teraz pytanie :

Czy jest duża różnica jakościowa pomiędzy aku agm stosowanych w ups-ach a samochodach ? Bo cena np. nowej Varty 92Ah to 60%

ceny europowewa .... Co byście wybrali (powiedzmy że testy obciązeniowe wypadną tak samo) trzyletniego europowera czy dwumiesięczną wartę ?

Edytowane przez sero1975

• 0

Jak 60% ceny to wybrałbym Varte, choćby dla sprawdzenia jak śmiga.

Ampery są amperami, nie ważne czy brane na raz przy rozruchu, czy po 15-40A w dłuższym czasie.

Kumpel dlugo plywal na Bosch Silver wyjętym z auta syna.

@siarq

Może Europower to to samo co Panasonic, choćby z wyglądu. Dlatego śmigają tak dobrze u Ciebie. :)

Edytowane przez trout master

• 0

To nie tylko u mnie. Nie reklamuje ich z jakichś powodów "marektingowych" jeśli duże serwisy ogolnopolskie je stosują . A inwestorzy je chcą. I po latach one trzymają parametry to znak , że są dobre. Ceny nie biorą się tylko z logo firmy. Najważniejsze nie dac się "zbalamucic" przez kolorowe broszurki :)

• Like 1

• 0

Ponieważ mam czas do 1 maja i do tematu podchodzę rozważnie ( właśnie przypomniałem sobie że mój kumpel robi i konserwuje duże serwerownie i może coś posiada z ups-ów ) to jeszcze pytanko o ładowarkę ponieważ we wcześniejszych wypowiedziach się trochę rąbnąłem i moja ładowarka ma 4A a nie 8 :wub:  :wub:   . Wiem,ze króluje schumacher i ctec ale co myślicie o czymś takim ?

http://allegro.pl/weldman-prostownik-elektroniczny-charge-150-15a-12-i6994851565.html#thumb/1

czy raczej się nie pier...lić i kupić :

http://allegro.pl/ladowarka-schumacher-sci15-6-12v-z-odsiarczaniem-i7120122341.html

lub inne propozycje ... :)

Aku jednak ok 100ah

• 0

Ja do ładowania buforowego na 6 aku mam Mean Well PB 230-12 jak w linku niżej.

http://jerkbait.pl/topic/30551-ładowarka-est-516-krytyka/page-3

Kumplom do pojedynczych aku kupiłem PA 120N- 13C

http://www.dobreakumulatory.com.pl/prostowniki-i-ladowarki/289-http-dobreakumulatorypl-8-prostowniki-i-ladowarkip2.html

Wszystko hula dobrze.

• 0

akumulator Banner 100ah kwasiak głębokiego rozładowania , ok 4-5lat , zrobiłem test na 3 żarówkach 55w , po 2 tyg od pełnego naładowania napięcie wskazywało 12,6 v , po 3,5 godz napięcie na świecących się żarówkach spadło do 10,9v , szukać nowego czy ten jeszcze posłuży ? , silnik minn kota 40lb bez maxi 

Edytowane przez Robas