Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ten aku ,ma nie więcej niż polowe pojemności w takim układzie. No chyba że zrobić test na 1A to może wyda z 70%.jego koniec jest bliżej niż dalej

wiem że się kończy , swoje już przeżył , od jesieni nie  używany ,jedynie co dwa tygodnie go podładowuję , jak na wiosnę zacznie mocno siadać pójdzie w odstawkę 

• 0

4-5 lat dla tego typu aku to już ich finish. Bardzo dobre firmowe akumulatory rzadko udźwigną 10 sezonów. W twoim masz ok 50 Ah wiec więcej dźwigania niż "powera".

Napisz dokładnie jaki to model (oznaczenia) będziemy mieli dane dla potomnych. :)

Aaaaaaaa!!!! Jeszcze jedno.

Jeżeli ten aku ma korki to sprawdź czy ma dobry stan elektrolitu. Jeżeli nie ma stanu to dolej jak najszybciej wody destylowanej, o ile tego już nie robiłeś. Wtedy ładuj.

To jest podstawą dobrego użytkowania kwasiakow.

Edytowane przez trout master
  • Like 1

• 0

akumulator to Banner Energy Bull , woda była pilnowana raz na dwa miesiące  , ładowany po każdym spłynięciu , dźwiganiem  jego  to tylko na zimowanie do piwnicy , a tak to jest na stałe na łodzi , myślę że jak na wiosnę spłynę raz na wiosłach to pójdzie w odstawkę i zastąpi go AGM

• 0

Banner Energy Bull? Mam ten sam w aucie. Po 4 latach zaczyna już też klękać.

Tak jak pisałem, 4-5 to żywotność przeciętnego dobrego aku. Najlepsze firmówki VW, BMW, Varta zaliczą nawet i 10 lat. Wiem bo w tamtym roku klęknął mi oryginalny w VW Plus z 2006r.

Dlatego wiele razy już pisałem że jeżeli ktoś kupi AGM wyjęty z aut w/w firm to ma dobry towar. A są do dostania aku świeże jak i 2-3 letnie.

• 0

A nie lepiej wziąć sobie halogenowe 100W H3 Dajesz dwie i masz 200W czyli ok 16A

Jak podepniesz do wyjść żarówek? Jeżeli 2x 60 to masz 120W. Jeżeli 2x 55 masz 110W.

Przy takim obciążeniu naczekasz się trochę czasowo. Przy 110W znika ok 8.5A w godzinę wiec 92Ah to min 7-8 godzin.

• 0

czyli przy dwóch 110 powinno być 3,5-4 h ?

muszę test przeprowadzić dziś a tylko takie żarówki mam na stanie .....

Tylko voltomierz podepnij i obserwuj bo ja już kiedyś sobie tak akumulator załatwiłem. Teraz pobudkę co godzinę ustawiam i odłączam jak zbliża się do 11 V.

• 0

Nie będę szalał . Co nagle to po diable .... Zadzwoniłem ,że potrzebuje jeszcze dzień . Mój malutki 4a prostownik rzęzi ostatkiem sił ( jeszcze nie kupiłem porządnego i przez prawie dwie godziny podładował z 12,5 do 13v więc myślę ,że jeszcze mu zejdzie :D. Zatem plan jest taki że podładuję na maxa rozłączę i jutro jak skończę pracę to dokonam testu i podzielę się wynikami ...

ps znalazłem jeszcze dwie żarówki 55w zatem sumarycznie będzie 340 w.

• 0

Aku to AGM? Jeżeli tak to górne graniczne napięcie to 14.9V (chwilowo). Bez miernika nawet nie podchodź do testów. Ładowarka automatyczna czy zwykła?

55Wx 2szt to 110W. Jeżeli zepniesz (w tych dwóch 60/55W) dwa włókna (nie wiem jak) to będzie w sumie 340W. Po pełnym naładowaniu aku sprawdź podpinając jakaś żarówkę (np. 55W) jakie jest rzeczywiste napięcie na aku przy lekkim obciążeniu. Powiedzmy ze będzie 12.43V. Dzielisz 340W na 12.43V i masz ile A (amper) pobierają na starcie żarówki z aku. Bedzie np. 27.35A. Mając aku 93Ah wiesz że po ok 3 godz ucieknie z niego już ok 81Ah. Pamiętaj że w miarę spadku napięcia pobór prądu będzie wzrastał wiec jeżeli aku jest dobry to dwie godziny możesz być spokojny. Później kontroluj napięcie j tak jak pisał kolega wyżej przy 11V na aku nie zostawiaj go bez kontroli. Po kilkunastu minutach może zlecieć do (i poniżej) 10V a to już dla niego źle.

• 0

................Pamiętaj że w miarę spadku napięcia pobór prądu będzie wzrastał wiec........

Arku.... :) już o tym kiedyś mówiliśmy.... miałeś sprawdzić :)    ze wzoru  I=U/R może to być tak interpretowane jak mówisz ale w praktyce prąd pobierany przez żarówkę z akumulatora będzie malał wraz ze spadkiem napięcia na klemach.  Wraz z rozładowaniem aku spada napięcie tym samym moc pobierana przez żarówkę objawiając się co raz słabszym jej świeceniem..... 

• 0

Ceteka bym nie skreślał, miałem i chociaż padł, byłem zadowolony. Nie każdy chce bawić się w całą paletę ustawień, prozaiczne plug-in i user friendly jest całkiem spoko. Do tego nie trzeba kombinacji z kablami jeżeli nie chcesz taszczyć aku z łajby. Modelarskie sprzęty to nie zabawki outdoorowe.

• 0

ja ctek nie skreslam ani nie psiocze na niego.  Taka wolna mysl moja to byla... :) przy modelarskich dochodzi jedyny minus zasilania jej. potrzeba zasilacza osobnego. za to prady ladowania rzedu 20A +, to nie wyzwanie dla nich. jedyny defetk osobny zasilacz. kazdy wybiera wedle swoich upodoban

• 0

Arku.... :) już o tym kiedyś mówiliśmy.... miałeś sprawdzić :) ze wzoru I=U/R może to być tak interpretowane jak mówisz ale w praktyce prąd pobierany przez żarówkę z akumulatora będzie malał wraz ze spadkiem napięcia na klemach. Wraz z rozładowaniem aku spada napięcie tym samym moc pobierana przez żarówkę objawiając się co raz słabszym jej świeceniem..... [/

_______

Wszystko możliwe. Kieruje się jedynie wzorem bo mam za słaby amperomierz w tanim mierniku żebym sprawdził fizycznie.

@siarq

Podrzuć jakieś linki takich ładowarek (min 15A) i zasilaczy do nich. Sprawdze z ciekawości.

Chętnie też 24V

Edytowane przez trout master

• 0

Wszystko możliwe. Kieruje się jedynie wzorem bo mam za słaby amperomierz w tanim mierniku żebym sprawdził fizycznie.

:) :)  ....za prawdę powiadam Ci ............... prąd maleje w obwodzie wraz ze zmniejszającym sie napięciem :) :)  ...uwierz ...a będziesz oświecony ( żarówką 55Watt :)  )

• 0

popatrz na aleegro , bto.pl, rc4max. jest tego asortymentu multum.

tu jakis przyklad

http://allegro.pl/ladowarka-icharger-208b-350w-20a-lipo-8s-i7156980747.html , jest gro innych firm produkujacych takie cuda. Moze Krzysiek @VonJa cos podpowie o nich .

Zasilacz to jak w domu by bylo centrum dowodzenia to z jakiegos serwera za 70zl ogarnie :) dedykowane beda drogie

• 0

wyniki testowanego aku varta AGM 92AH na 4 żarówkach 340w.

wartość początkowa 12,8v w stanie spoczynku i 12,34v pod pełnym obciążeniem .

po godzinie              12,08v    i   11,72v

po dwóch                11,6v       i    11,32v

po dwóch i pół         11,37v     i  11,02v

za radą @Godskiego nie schodziłem poniżej 11v  (to ma być wartość w spoczynku czy pod obciążeniem ? )

Jak  myślicie jest gut czy nie gut ?

• 0

Jako że jestem debiutantem nie obytym jeszcze z z silnikiem elektrycznym i takim aku to spytam do ilu bezpiecznie można zejść .

@Godski wcześniej pisał o 11v ja gdzieś kiedyś tutaj czytałem ,że 10,5v . Zatem ile i czy ta wartrość jest pod obciążeniem czy w stanie spoczynku ?

I drugie pytanie do jakiej wartości doładowujecie na maxa swoje aku ? Na aku europower widziałem napis :standby use 13,3-13,8v...