Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Właśnie kalkuluję koszty: 

http://eskutr.cz/cs/lifepo4-bateriove-packy-12v-bez-pcm/272-baterie-lifeypo-12v-40ah-wb-lp12v40ah.html

-40Ah z przesyłką do Irlandii 280e,

-60Ah z przesyłką 380e.

Możecie podpowiedzieć jakąś najprostrzą ładowarkę z ich stronki? https://www.ev-power.eu/Chargers-6V-to-36V/?cur=2

Lub z Polski?

• 0

Kupiłem właśnie multimetr cęgowy.To zobaczymy w najbliższym czasie ile bierze amper mój silnik Motor Guide 45lb bez maxi na Wiśle na każdym biegu..Test z pływania napiszę,jak tylko mróz ustąpi.Waga pontonu całego ze mną i gratami,całe 170 kg.

Edytowane przez TomFil

• 0

Proponuję wędkarską przygodę zaczynać płynąć w górę Wisły  ,,bez MAXI '' szybciej braknie paliwa w aku  , a w dół to i wiosła są już nie potrzebne  :)   . Szkoda że nie wszyscy doceniają ten wynalazek jakim  jest MAX  . Czekamy na pomiary .

• 0

Kolega jest z Krakowa, więc pewnie będzie pływał powyżej któregoś stopnia wodnego.

A właśnie zgadłeś.Jestem z Krakowa i właśnie chciałem pomierzyć ampery na każdym biegu w górę rzeki między stopniami wodnymi.Ostatnio pływałem z pod Tyńca do Kopanki(5km)na 5 letnim aku 100ah we dwóch z dwoma aku,także spokojnie można popływać pod prąd między stopniami wodnymi.A jak fajnie się płynie z prądem na 1-dynce ????.Jak tylko zejdzie mróz to dam znak jak moje pomiary silnika...

Edytowane przez TomFil
  • Like 1

• 0

Test dzisiaj się nie udał.Amperomierz cęgowy nie mierzył amper na kablu plusowym do silnika czemu????? Jak mierzyłem w domu ładowanie aku ładowarką na kablu plusowym to amperomierz cęgowy działa i pokazywał ampery bardzo dobrze,najpierw 12amper a pózniej stopniowo coraz mniej.Mam porządną ładowarkę na 2,6,12 amper.Co zle zrobiłem przy silniku,nie mam pojęcia.Silnik bardzo sprawny nie ma z nim żadnego problemu.Sprawdzane na kablu plusowym zaraz od aku około 10cm...Macie jakiś pomysł ?

Edytowane przez TomFil

• 0

Bateria ok nowa 9v.Mierzyłem tylko plus bo przy aku muszą kable być rozgałęzione (to oczywiste).Ustawiony tak samo jak w domu.A w domu czyta ampery idealnie do 1-nej dziesiątej ampera.Ustawianie multimetra banalne(bez jaj,taki ciemny nie jestem).Przypomniałem sobie że przy przełączaniu biegów na chwilkę od 3-ójki multimetr pokazywał ampery ale tylko mignęło przy przełączaniu biegów.Multimetr na pewno dobry(nowy),ładowarka pięknie pokazuje ładowanie od 2,5 ampera i powoli spada przy ładowaniu,tak samo przy dużym aku.Jak ładuje aku 80 to ładuje od 10amper i momentalnie zchodzi do 8 amper.Tak samo jak ładuje aku 100amper to zaczyna od 12.4 amper i zchodzi zaraz do 10 amper i potem powolutku zchodzi nawet do 5,5ampera na końcu.A silnika nie mierzy.Normalnie jaja????

Edytowane przez TomFil

• 0

Nigdzie nie napisalem , ze jestes ciemny. Sa rozne cegi o roznych zakresach...prozaiczna rzecz jak bateria, uwierz moze pokrzyzowac wszystko... Jednak Jesli twierdzisz ze bateria jest ok , zakres dobry , mierzone tylko na jednym przewodzie, to nie pozostaje nic innego jak uszkodzenie miernika. Chyba ze jednak gdzies popelniles blad nieswiadomie, tez sie zdarza. Sprawdz w domu raz jeszcze , zarowno na + i - 

• 0

Godzinę temu sprawdzałem w domu i wszystko ok działa i mierzy.Ładowałem wszystkie 3aku 12ah do echa,80ah i 100ah zostawiłem na noc z ładowaniem.Miernik ma utawienie na 200amper i na 1000 amper.Ustawiam na 200 aby pokazywała dziesiętne po przecinku.Miernik za 30zł,no ale mierzy ładowanie idealnie...Pogrzebe na wodzie następnym razem.Chyba że izolacja od kabla może nie przepuszcza fale ale to chyba niemożliwe.

• 0

Ale to następnym razem.Będe musiał kabel rozłączyć + od minusa bo są dalej razem złączone.Nie mam żadnej beczki bo bym wsadził silnik do wody i pomierzył.Coś może wymyśle to dam znak.Aha volty też mierzy od aku.Bardzo możliwe że rzeczywiście tak jak mówisz ,mierzyć dalej od aku.Przy przełączaniu biegów pokazywało ampery ale tak że nie ma szans odczytać(na ułamek sekundy).

Edytowane przez TomFil