Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Również jedna z moich ładowarek jest firmy Stefpol. Max. napięcie daje 14,82. Ma nawet napis-ładowarka bezpieczna. Wartość 14,82 jest przy max. naładowanej baterii. I takie jest bezpieczne napięcie, aby z akumulatora nie zrobił się sopel. Ładuję tym sprzętem akumulatorek do echosondy i czasami doładowuję aku. w samochodzie.

Żele ładuję bardziej profesjonalnym sprzętem. Semielektronic, czy jakoś tak.

To ciekawe bo na you tube jest test Stef-polu 303 i jakoś pan tester opowiada że 11-ście ładowarek nie zrobiło gęstości elektrolitu,a ta ostatnia Stef-pol wykonała zadanie w 100% ,bo ładowała kwasiaka pod sam koniec do 16v.I kogo tu słuchać. Edytowane przez TomFil

• 0

A za kilka miesięcy pojawi się wpis: :huh:

"Chłopaki, ale teraz to lipę sprzedają, kupiłem nowy akumulator firmy XXX i mi padł po pół roku, gwarancji nie uznali, a ładowałem super ładowarką YYY, dawała 16 V" :doh:

K...wa czytać karty katalogowe przed podłączaniem waszych super prostowników i ładowarek. To nie boli. :angry:

Wrzućcie fotę z parametrami max ładowania akumulatora który ma 16V. :wacko:  abym mógł odszczekać ten post,

:D :D :D

Dołączam się.

TomFil- całe życie przez "ch" :)

• 0

To ciekawe bo na you tube jest test Stef-polu 303 i jakoś pan tester opowiada że 11-ście ładowarek nie zrobiło gęstości elektrolitu,a ta ostatnia Stef-pol wykonała zadanie w 100% ,bo ładowała kwasiaka pod sam koniec do 16v.I kogo tu słuchać.

Praw fizyczno-chemicznych, a nie reklamy.

Edytowane przez Janusszr
  • Like 1

• 0

Dzien dobry  :D

mrAkumulastor super kanal, fajnie się oglada.

Jak dobrze kojarzę Stefpol 303 przekroczył 16v, i zrobil gęstość w akumulatorze wapniowym.

Od 3 lat użytkuje rekreacyjnie Kolibri K300Ct, przymierzam sie do zakupu elektryka do niego, wstepnie wybralem haibo M150 + koyosonik mpg 150. Co do ladowarki nie wiem co wybrac, przydalo by się cos uniwersalnego, tzn aku wapniowy w samochodzie i zel do pontonu.  Ceteki i inne automaty gestosci w wapniowym nie robią. Ktos z was używa moze Victron Energy Blue Power? Ta ladowarka ma tryb recondition 16.5v max 1 godzina, czy zrobi gestosc w wapniowym nie wiem, testowali tą ładowarkę w akubiz ale bez funkcji recondition i gestosci nie zrobila. 

• 0

Tak tak. 16V zrobi gęstość. Z masy czynnej. Będzie i gęstość i nawet czarny kolor. Gęsty czarny żur + płacz. Nauka drogo kosztuje. :(

PS. Mój "profesjonalny" Bester ma zakres napięcia 6-12-18-24V

Na 18V, a jeszcze lepiej 24 V to dopiero zrobiłby gęstość w akumulatorze 12V.

Edytowane przez Janusszr

• 0

Panowie szybkie pytanie bo zależy mi na czasie a chciałbym kupić akumlator z tej firmy sprzedawca poleca mi akumlator AKUMULATOR BANNER ENERGY BULL 100Ah niby jest to kwasowka przeznaczona do głębokich rozładowan ja początkowo myślałem o tym AKUMULATOR BANNER RUNNING BULL AGM 105AH który z nich wybrać i dlaczego sprzedawca odradza ten drugi zaznaczam że żadnego nie posiada na stanie a obydwa po zamówieniu może mieć do 2 dni roboczych

• 0

Panowie szybkie pytanie bo zależy mi na czasie a chciałbym kupić akumlator z tej firmy sprzedawca poleca mi akumlator AKUMULATOR BANNER ENERGY BULL 100Ah niby jest to kwasowka przeznaczona do głębokich rozładowan ja początkowo myślałem o tym AKUMULATOR BANNER RUNNING BULL AGM 105AH który z nich wybrać i dlaczego sprzedawca odradza ten drugi zaznaczam że żadnego nie posiada na stanie a obydwa po zamówieniu może mieć do 2 dni roboczych

Jeśli ma to być aku do zasilania silnika elektrycznego to posłuchaj sprzedawcy. Według producenta seria Running Bull jest przeznaczona głównie do samochodów i maszyn, tam gdzie wymagany jest częsty rozruch. 

• 0

Dobrze Ci radzi;  Energy Bull jest głębokiego rozładowania, mimo że to kwasówka , Running to AGM , ale to bardziej rozruchowy akumulator, a nie głębokiego rozładowania.

Czy kwas czy AGM ma być akumulatorem głębokiego rozładowania, przeważnie mają dopisek "marine".

Kwas mimo ,że sprzedawca powie Ci że jest bezobsługowy ,jest obsługowym akumulatorem i ma schowane pod nalepką korki do dolewania wody . Mało tego należy z nich korzystać i uzupełniać wodę.

• 0

Zobacz czy jest możliwosć w którymś uzupełnienia elektrolitu,ale raczej na pewno są tz bezobsługowe......

Specjalnie dla Ciebie :

Kwas mimo ,że sprzedawca powie Ci że jest bezobsługowy ,jest obsługowym akumulatorem i ma schowane pod nalepką korki do dolewania wody . Mało tego należy z nich korzystać i uzupełniać wodę.

• 0

Tomciu, to sie wcale nie musi podobac... To ma dzialac i nie szkodzic. Wez sobie zobacz , co masz napisane na swoim akumulatorze . Jakimi napieciami ma byc ladowany. Raz pokazales klase z cegami ,a teraz chcesz zas udowodnic ze masz racje , chodz sa tu osoby ktore pracuja w zawodzie dluuuugo i naprawde maja wieksza wiedze od Ciebie w tym temacie. NIc osobistego

Nie chodzi o to że pokazałem klase z cęgami,tylko o to że poważnie na ładowarce pokazuje ampery ,a na silniku nie.I o to mi chodziło. Edytowane przez TomFil

• 0

Nie chodzi o to że pokazałem klase z cęgami,tylko o to że poważnie na ładowarce pokazuje ampery ,a na silniku nie.I o to mi chodziło.

Pokazałeś pierwszą klasę. Na ładowarce co pokazuje? Ampery? Coś tam pokazuje, ale co? Miernik do prądu przemiennego pokazuję wartości prądu stałego? Bardzo fajnie. Zejdź z tej drogi Kolego i nie pleć głupot.

• 0

Ja kolego używam Banner Energy Bull przez 2 sezony. Teraz będzie trzeci. Tak jak koledzy radzą... pilnujesz rozładowania pod obciążeniem do 10,8 - 11V. Ładujesz zaraz po użyciu. Ja mam automat Yato 8303. Dolewasz wodę destylowaną jak brakuje i akumulator jak na razie daje rade.

• 0

Ja kolego używam Banner Energy Bull przez 2 sezony. Teraz będzie trzeci. Tak jak koledzy radzą... pilnujesz rozładowania pod obciążeniem do 10,8 - 11V. Ładujesz zaraz po użyciu. Ja mam automat Yato 8303. Dolewasz wodę destylowaną jak brakuje i akumulator jak na razie daje rade.

W aucie Power Bull wytrzymał 5 lat.

Pamiętajcie jedno! Akumulator AGM nie ma żadnych korków do dolewania wody (są, ale zaworki których się zazwyczaj nie dotyka) i AGM można przewracać czyli użytkować w każdej, dowolnej pozycji.

I nie wierzcie w bzdury napisane na reklamach, opisie czy jakiś danych technicznych.

Edytowane przez trout master

• 0

Nie wiem jak to jest ale te nasze problemy z akumulatorami nie wynikają z naszej niedbałości tylko z bardzo słabej jakości akumulatorów obecnie sprzedawanych .

Kilkanaście lat temu były same kwasiaki dolało się  wody destylowanej  a wózek akumulatorowy dla niepełnosprawnego pracował kilka lat . 

Do dziś mam ładowarkę złożoną z transformatora mostka  Graetza  i kondensatora 4700 mikro faradów  i ładuję kwasiaka w samochodzie .

Obecnie posiadamy automatyczne ładowarki super hiper akumulatory żelowe i do tego wciska się nam kit że akumulator jak pracuje w temperaturze 33 *C to jego trwałość  spada o 50% 

strona akumulatorów Haze    www.akumulatory-zelowe.pl/uzytkowanie-akumulatorow-zelowych-i-agm-pm-9.html .

Ciekawe jaka temperatura jest latem pod maską mojego Fokusa i akumulator działa 5 lat . W ten sposób producenci  zabezpieczają się  przed reklamacjami .

Nie długo czeka mnie zakup 2 szt akumulatorów 12V 120 AH i na pewno podczas ładowania będę  stosował miernik energii  dostarczonej do akumulatora .

Jeśli w okresie gwarancji będzie coś nie tak natychmiastowy zwrot .  Sprzedają nam gówno i tyle .To jest moje zdanie .

• Like 5