Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Chodzi tylko o początkowy koszt zakupu. To zniechęca..., jednak jak się przeliczy, to juz się oplaca. A.moze bedzie taniej:) trzeba poczekać do czerwca

Ludzi biednych nie stać na tanie zakupy...

Jeśli mam w przeciągu 4 lat wydać 2500zl na kwasy to już wolę raz a porządnie bo wyjdzie na to samo[emoji6]

Wysłane z mojego K10000 Pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez mathew.stepnicki

• 0

A ja sobie teraz na ten sezon kupiłem 2 akumulatory YUASA 80 Ah

http://www.yuasa-akumulatory.pl/akumulatory-marine-c-5.html

Ciekawe jak się sprawdzą ?

Poprzednio Miałem 3 szt. Varta HOBBY 60 Ah i wytrzymały prawie 7 lat.

W Yuasach z płynnym elektrolitem nie ma korków do dolewania wody,nawet pod naklejką,sprawdzałem dziś w sklepie.Może być problem puzniej ale powinny być ok.

• 0

Co do dokładniej? Każdy aku ma zadeklarowaną pojemność. Np 100ah przy c20. I np 80ah przy c5. R

Musisz sprawdzić. Rozładować prądem przy c5 i zobaczysz ile ah w niego weszlo

To my się nie zrozumieli????,kolega "siarq" do kolegi ,a ja sie wtryniłem.Sorry....