Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Bo są firmowe i nie są tanie..., zamiast zadawać 10 pytań przeczytaj ten wątek. Naprawdę dowiesz się wiele... chcesz wydać mało i kupić mercedesa... nie da się. Albo uzywany "mercedes-panasonic itp" bądź tanie aku , nie przeznaczone do do pracy cyklicznej-trakcyjnej. A później lament, że zdechlo

• 0

Bo są firmowe i nie są tanie..., zamiast zadawać 10 pytań przeczytaj ten wątek. Naprawdę dowiesz się wiele... chcesz wydać mało i kupić mercedesa... nie da się. Albo uzywany "mercedes-panasonic itp" bądź tanie aku , nie przeznaczone do do pracy cyklicznej-trakcyjnej. A później lament, że zdechlo

A co kolega tak zachwala te Panasonici ;) wszuałem i na takie nie moge trafic podeślij link na PW, 

• 0

Nie mam linków do nich. Używki czasem się trafiają na olx czy allegro. Są to aku które nowe kosztują blisko 2000zl.czesto używane w centralach na podtrzymaniu. Ale są regularnie wymieniane że względu na przepisy . Można czasem trafić za kilka stowek aku praktycznie nowy , który posłuży kilka lat... jak szukasz , to wpisz magiczne słowo "trakcyjny". Zobaczysz ile kosztują baterię które są przystosowane do obciążeń i w miarę długiej pracy... Nowe 100ah po 400-500zl to są... zabawki do zasilania lampek 100W A nie silników po 50A...

• Like 4

• 0

Witam

Przeczytałem cały wątek z nadzieja ze będzie wzmianka o takich akumulatorach AGM firmy OUTDO czy też DS-iGEL http://allegro.pl/akumulator-zelowy-12v-100ah-gel-test-lcd-luty-2018-i7283739484.html  niestety nic o nich nie znalazłem.  Ktoś coś o nich może napisać? Nie ukrywam ze bardzo zaciekawił mnie w nich wyświetlacz z kilkoma funkcjami min. alarmem niskiego naładowania.

• 0

A miałem wybrać Yuase.Zaskoczył mnie czas rozładowania Yuasy marine,typowo aku do łódki(niby semitrakcyjny),a tu Yuasa leisure prawie godzine dłużej a jest to aku kamperowe i zasilający.Gość ładnie rozładowywał te aku ,prawie do 6v.????

• 0

Może ze 20 cykli wytrzymalby przy takim traktowaniu. Powinni ustalić metę na napięciu 10,5V, a nie sugerować się obrotami śruby. Drugi babol ze strony gościa to twierdzenie, że można zostawić aku w lodzi na następne pływanie bo jeszcze ma trochę prądu do dyspozycji. Raczej radziłbym doładować po każdym pływaniu, zasiarczenie wolniej postępuje.

• Like 1

• 0

Myślałem że panowie z filmików o akumulatorach są prawdziwymi fachowcami ale ten mocno rozczarowuje niekompetencją, brak progu na granicy 10,5V tylko dużo niżej nie mówi o trwałości akumulatora tylko pokazuje wartość krytyczną przy której coś jest jeszcze w stanie wykrzesać. Czasy pracy dla napięcia 10,5V  mogą być zupełnie inne w dodatku większości z nas chodzi najbardziej o trwałość akumulatora dla tego stosujemy najczęściej żelowe do głębokiego rozładowania licząc na sporą liczbę cykli (chociaż coraz częściej będą to Litowe) pojemność dobieramy do potrzeb i zakładając że mamy sprawne akumulatory kolosalnych różnic pomiędzy producentami raczej nie będzie w trwałości niestety tak. Maksymizer czy regulator obrotów PWM  jak kto woli wykazuje swe zalety przy powolnym pływaniu więc kręcenie na maksa nie pokaże wyższości nad silnikami z przełącznikiem. Wiadro wody nigdy nie będzie odpowiednikiem warunków rzeczywistych (śruba wytwarza tylko zawirowania przepychając wodę bez większych oporów) więc prądy też były nierealne i czasy pracy również. Generalnie facet dużo gada o niczym z przyzwyczajenia porusza problemy prądów rozruchowych nie do końca wie o co chodzi wędkarzom z tymi silnikami i akumulatorami, pokazuje skandaliczne rozładowania akumulatorów itd cały film mógłby mieć 8 minut i dowiedzieli byśmy się tego samego ta sceneria też była groteskowa, wcześniejsze filmy były dość dobre ten niestety pokazuje ignorancję i brak pomysłów czasami odnosi się wrażenie lansowania jednego z krajowych producentów akumulatorów czyżby był to ukryty sponsor. Czekam na poprawną wersję dla użytkowników silników elektrycznych ze zrozumieniem ich potrzeb i problemów. Pozdrawiam Andrzej

• Like 6

• 0

Myślę że się  nie doczekasz   ,, poprawionej wersji  '' wersji  z przyczyn technicznych . Też jestem zainteresowany który najlepiej wypadnie . Należało by zrobić tak osiem akumulatorów tyle samo łódek takich samych i płyniemy te same warunki  każdy kto dojdzie do  10,5 V odpada ,mamy przybliżoną wydajność ile godzin popływamy  realnie  .  Jak dotąd nigdzie nie widziałem takich testów  , tu mamy namiastkę testu jedno jest wspólne wszystkie kręciły się w jednym ,,kotle '' ale  to 10,5 V to by coś rozjaśniło   ,ale czy to by było dobre dla sklepu  ;)  to zamotali 

• 0

No ale wszystkie aku rozładowali prawie do zera,to mniej więcej widać który ile wytrzymał.Jak by to było do 10.5v to by były tylko krótsze czasy każdego z nich a różnica w czasach by została.A długość pływania rzeczywistego z tym z testu mija się z celem.Łódka stoi a tylko śruba mieli wodę.

• 0

W piątek lub w sobotę wybieram się na kanał Łączany koło Skawiny,przy okazji test aku nowego Duracell 115ah c20.Chce przepłynąć cały kanał pod lekki prąd na 45lb bez maxi na 3 biegu cały czas na tym aku.Odległość 14 km ,z wyliczeń wychodzi że powinno starczyć z nawiązką.Po teście dam znać.Rozładowanie do 11v.

Edytowane przez TomFil
  • Like 1

• 0

Myślę że się nie doczekasz ,, poprawionej wersji '' wersji z przyczyn technicznych . Też jestem zainteresowany który najlepiej wypadnie . Należało by zrobić tak osiem akumulatorów tyle samo łódek takich samych i płyniemy te same warunki każdy kto dojdzie do 10,5 V odpada ,mamy przybliżoną wydajność ile godzin popływamy realnie . Jak dotąd nigdzie nie widziałem takich testów , tu mamy namiastkę testu jedno jest wspólne wszystkie kręciły się w jednym ,,kotle '' ale to 10,5 V to by coś rozjaśniło ,ale czy to by było dobre dla sklepu ;) to zamotali

Akurat co do zwyciężcy ( siap), to nic nie dziwi. To faktycznie wół roboczy, stworzony do ciężkich zadań. Płyta pancerna, waga no i cena sama mówi za siebie.Mialem zamiar takiego sobie kupić, ale zdecydowałem się na 2szt Tuborg 100ah. Edytowane przez Kadet

• 0

No ale wszystkie aku rozładowali prawie do zera,to mniej więcej widać który ile wytrzymał.Jak by to było do 10.5v to by były tylko krótsze czasy każdego z nich a różnica w czasach by została.A długość pływania rzeczywistego z tym z testu mija się z celem.Łódka stoi a tylko śruba mieli wodę.

No nie zgadzam się z Tobą , to że rozładowali prawie do zera nie wiele Ci powie . Jak napisałem wcześniej rzeczywiste obciążenie łódką pod fale pod wiatr POKAŻE Z CZEGO JEST ZBUDOWANY AKUMULATOR  ,na pewno lichy aku szybko straci moc , a nie mielenie wody jałowo . ,,  Mogli też do tych akumulatorów dołażyć do każdego silnik i to wszystko zamocować na długim pomoście w tedy mamy jak w realu pełny przepływ wody i obciążenie silnika  który konkretnie pobiera prąd z  aku   ''  Mój   Sznajder  1.5  letni aku padł ,wyszło że nie lubi pracy pod większym obciążeniem , a użyty był  kilka razy . Kupiłem w 2017 ZAP Energy Plus 110 A jak ten padnie to kupie wół roboczy do zadań specjalnych , no i już będzie coś więcej wiadomo o tych litowych jak się sprawują bo za dwa lata wyjdzie czy są takie jak w reklamie.

• 0

Nie wiem co oni mieli za silnik , ale większość odcina zasilanie przy 10V..., ogólnie mistrzowie świata i okolic zejść z Alu do 5v...jedne co stwierdzili poprawnie , to że do takich silników są niezbędne akumulatory trakcyjne . Które sa drogie i do takiej pracy przeznaczone. A litowe aku używasz na codzień w telefonach, laptopach itp.tj praca cykliczna i "trakcyjna" . Więc możesz sobie sam odpowiedzieć, co jest warta ta technologia

• Like 2

• 0

40kg ?? Chłopie szanuj plecy. A na serio sporo siana a opinie o tych akumulatorach Yuasa krążą różne. Nie lepiej dozbierać na LiFePo - maweric ma za 2k bateryjkę ważącą 12kg o (podobno) znakomitej wydajności..