Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie no poważnie pytam. Piszą ze jak temperatura osiągnie 40 stopni to Alu traci polowe żywotności. W sklepach Akumulatorowych tak piszą.

Pisze tutaj bo pewnie ktoś podpowie co i jak.

W aucie w sumie w komorze silnika jest więcej nic 40 stopni. Tylko tam aku nie działają w pracy cyklicznej.

Jeżeli łódka będzie na wodzie to nie jest tak źle. U mnie na łajbie 6szt aku cały sezon (7 m-cy) do początku stycznia.

• 0

Dobra. Dzięki za odpowiedzi. Dzisiaj widziałem na wodzie krypę która miała instalację paneli. Podpytalem chłopa i mówi że zdaje egzamin. Również ma silnik 24v i lanel 70x50. Ktoś stosował? Bo po ostatniej akcji z aku wolę zainstalować panele niż inwestować hajs za rehabilitację kręgosłupa.

• Like 1

• 0

Panowie a tak inne pytanie. Tez mam w posiadaniu ZAPa AGM 95ah.

Chciałbym sobie go zamontować na stałe w bakiście. Tzn wiadomo na zimę bym wyciągał.

Pytanie czy to możliwe aby ten aku siedział w bakiscie i czy to dobry pomysł?

Łódka wiadomo często sobie odpowczywa na słońcu i przykryta jest plandeka. Pytanie czy temperatura nie uszkodzi tego akumulatora?

Mam fajne miejsce na aku na łódce i fajnie byłoby go zamocować żeby nie dźwigać.

Bakista wentylowana.

Co sądzicie?

Nie polecę ci takiego rozwiązania. Miałem 70Ah przez cztery sezony, trzwcim sezonie sezonach w bakiście zacząl się gotować. Aku było tylko jako rozruchowe + pompa zęzowa okazjonalnie (pobór 3A, może 20min na tydzień), napięcie zawsze w normie. Jak się dowiedziałem, te aku są bardzo wrażliwe na napięcie ładowania w zależności od temperatury, a alternator z silnika nie zapewnia kompensacji. Final - w ubiegły weekend wyciągłem korki, aku suche, gotuje od 13,7V. Test żarówkowy H1 (c14) pokazał 40Ah, dodałem trochę wody, ale niestety bez zmian. Jako że chcę w tym sezonie pływać więcej w trybie hybrydy, pomny mych doświadczeń kupiłem Exide Dual 115Ah i jakieś uraińskie 55Ah na rozruch, bo było po prostu najcięższe w tej pojemności. Oba kwasy z możliwością dolania wody. Zamknąłem się w 750 PLN.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Nie wiem czy temat właściwy ale zapytam:

Aku 130 ah jaką ładowarkę kupić 15 A czy też może 10 A?

Jak ładowarka jest inteligentna :) to sama się ustawi na odpowiedni amperaż. 

Miałem rozładowany aku ( 100 Ah) i wybrałem 15A i przez jakiś czas pokazywała ,że ładuje 14 coś tam i powoli amperki spadały na wyświetlaczu aż do pełnego naładowania aku na full. A innym razem jak już miałem naładowany aku to też zapodałem 15 A i momentalnie pokazało ,że ładuje około 2A i szybciutko spadało w dół. 

Ale jak masz rozładowany aku i nastawisz powiedzmy 2A to będzie ładowała max tymi 2 A .Nie zapoda więcej jak jest ustawiona.  

• 0

To niestety ? Chyba stety, bo możesz mieć aku w łodzi bez obaw, że zniknie ?

Wiesz wolałbym trzymać w sezonie łódkę gdzieś w keji, przyjeżdżać autem na parking, kije do łódki i ogień. A tak z tym majdanem ciagle w te i z powrotem. Niestety moneta mi na to nie pozwala, także jest jak jest.

Na dziko się boje zostawić łódkę na wodzie.

• 0

Nie polecę ci takiego rozwiązania. Miałem 70Ah przez cztery sezony, po trzech sezonach w bakiście zacząl się gotować. Aku było tylko jako rozruchowe + pompa zęzowa okazjonalnie (pobór 3A, może 20min na tydzień), napięcie zawsze w normie. Jak się dowiedziałem, te aku są bardzo wrażliwe na napięcie ładowania w zależności od temperatury, a alternator z silnika nie zapewnia kompensacji. Final - w ubiegły weekend wyciągłem korki, aku suche, gotuje od 13,7V. Test żarówkowy H1 (c14) pokazał 40Ah, dodałem trochę wody, ale niestety bez zmian. Jako że chcę w tym sezonie pływać więcej w trybie hybrydy, pomny mych doświadczeń kupiłem Exide Dual 115Ah i jakieś 55Ah na rozruch. Oba kwasy z możliwością dolania wody. Zamknąłem się w 750 PLN.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Paweł, a Ty tez miałeś AGMa? Z tego co rozumiem to chyba miałeś tez podpięte lądowanie z silnika spalinowego?

Ja nie chce go podpinać pod lądowanie spaliny. Będę go używał tylko do silnika elektrycznego, a ładować go będę jak już będę z łajbą pod domem, ładowarka cetek.

• 0

• 0

Mam od tego sprzedawcy 100ah, 12v i wszystko pięknie śmiga.

• 0

Mam od tego sprzedawcy 100ah, 12v i wszystko pięknie śmiga.

@qmichalq - jaki sprzedawca wędkarz , a akumulator to przy okazji :) . Tak nawiasem mówiąc u mnie i u kolegów tez to fajnie śmiga . A jak z tym się śmiga w ręku to poezja :) :)

• 0

Powiem Wam, szanowni koledzy, że od jakiegoś czasu, celowo wisi kotwica 14kg.

Nie zmieniam jej nawet jak jest flauta :) . Korciło mnie by kupić windę elektryczną swego czasu ale to bzdura. Hałas tylko i żadnego pożytku.

Akumulatory do Utki zanoszę zawsze dwa, czasem trzy, kiedy pływam sporo na elektryku, każdy po 30 kg.

W sumie wystarczył by jeden bo silnik ładuje ale lepiej jak jest zapas. Poza tym silnik ładuje tylko wtedy gdy pracuje...

A jak zwykły kwasiak za 400zł pierdolnie po 4 sezonach to nie jest chyba jakaś wielka strata :)

Lepiej się czuje kiedy trochę podźwigam. Jakoś tak, bardziej sprawny, póki co, cały czas żyje ;)

• 0

Paweł, a Ty tez miałeś AGMa? Z tego co rozumiem to chyba miałeś tez podpięte lądowanie z silnika spalinowego?

Ja nie chce go podpinać pod lądowanie spaliny. Będę go używał tylko do silnika elektrycznego, a ładować go będę jak już będę z łajbą pod domem, ładowarka cetek.

Tak AGM, ładowanie ze spaliny. Nie wiem który C-TEK, ale do tego aku musisz mieć ładowarkę która zatrzymuje się na około 14,2V. Z tego co pamiętam, to c-tek 516 tego nie ma. W skrócie - grozi to rozdęciem akumulatora w wyniku zagotowania elektrolitu i w najlepszym przypadku szybkim zako0ńczeniem żywota. W najgorszym aku może zrobić kaboom. W Yato trzeba wybierać program żel, bo AGM jest do 14,5-14,6V i trochę gazuje. Generalnie pomysł masz dobry i w takim trybie użytkowania wożenie w bakiście jest jak najbardziej OK. Plecy ci się odwdzięczą.

Edytowane przez psulek

• 0

Tak AGM, ładowanie ze spaliny. Nie wiem który C-TEK, ale do tego aku musisz mieć ładowarkę która zatrzymuje się na około 14,2V. Z tego co pamiętam, to c-tek 516 tego nie ma. W skrócie - grozi to rozdęciem akumulatora w wyniku zagotowania elektrolitu i w najlepszym przypadku szybkim zako0ńczeniem żywota. W najgorszym aku może zrobić kaboom. W Yato trzeba wybierać program żel, bo AGM jest do 14,5-14,6V i trochę gazuje. Generalnie pomysł masz dobry i w takim trybie użytkowania wożenie w bakiście jest jak najbardziej OK. Plecy ci się odwdzięczą.

Tak, w moim cteku jest osobny program pod AGM.