Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
  • 0

Ciekawe. Mam taki sam aku ze 3 lata i zero problemów. Przedtem miałem dwa 70 Ah z tej serii o ile dobrze pamiętam. Jak znajdę chwilę to zrobię test.

I jak robiles test zarowkowy moze?

Wstepnie jestem po reklamacji w ZAPie...Pan z dzialu reklamacji uprzejmie poinformowal, ze reklamacja nie zostala uznana - powod:

"Akumulator zostal naladowany, zostalo zmierzone napiecie oraz nastepnie napiecie pod obciazeniem i akumulator nie wykazuje oznak uszkodzenia"

I tyle w temacie. Moge ponownie go reklamowac w celu  przeprowadzenia badan laboratoryjnych ale widze ze to chyba nie ma wiekszego sensu.

• 0

Jestem w trakcie szukania akumulatora i ładowarki ,pod silnik z maxymizerem 55lb,jako że jestem zielony w tym temacie obdzwoniłem kilka sklepów z akumulatorami w pobliżu i zaproponowano mi taki zestaw "Autopart galaxy voyager deep cycle 12v 105ah + zwykły prostownik np. stefpol 303.Jakie macie doświadczenie z takim zestawem , ewentualnie jaki sprawdzony zestaw polecicie ?

• 0

Chciał bym się zamknąć w 900zł , trochę kasy poszło na sam silnik , więc myślę ,aby kupić dobrą ładowarkę na lata i tańszy sprawdzony akumulator, bo zawsze mogę po kilku latach zmienić tylko akumulator.

Z tego co czytałem to kwasówki też dają radę , minus ,że trzeba uważać na elektrolit ,aby się nie rozlał.Ten komplet ,który proponowałem wychodzi ok 650zł .

• 0

Jak kiedys kompletowalem zestaw kupilem ladowarke jakąś z tych lepsiejszych w tokarex za ok 200zl i do tego aku 95ah w juli. Cena standard ok 500zl, czasem robią promocje 20 - 50%.

Nawet bez promocji wyjdzie max 700zl.

Po tych kilku latach stwierdzam, ze te 95ah to niezbedne minimum,

Choć mój silnik byl bez maxymizera.

• 0

Mam w pobliżu taką oferte https://www.olx.pl/oferta/akumulator-agm-zelowy-sbl-sbb-12v-120ah-CID5-IDuPUp9.html#797c599e3c  ,cenowo wydaje się atrakcyjna, ale nigdy nie wiadomo jak to z używkami, miesiąć ,dwa popływam, a potem będę sobie pluł w brodę ,że akumulator nie daje rady i kasa poszła w błoto.

• 0

Dzisiaj dokonałem zakupu  akumulator baner energy bull 100ah -550zł (podobno dobre akumulatory do łódek), do tego ładowarka Citek mxs 5.0-268zł. Dostałem dość dużą zniżkę  i chociaż pogoda paskudna bo wiało jak diabli ,od razu pojechałem  na Dziećkowice popływać ok 2ch godzin czystego pływania i sonda podłączona do akumulatora  pokazała 12,5 v, po przyjeździe do domu aku podłączone do ładowarki.

Do jakich bezpiecznych wartości z najmniejszym uszczerbkiem rozładowywać taki akumulator podczas pływania?

• 0

Aha , czyli nie schodzić poniżej 11v.Niestety sporo kasy poszło na  silnik, a na taki zestaw dostałem dość fajną zniżkę ,więc będę musiał na razie zadowolić się tym co mam.Zawsze mogę jak będzie przypływ gotówki zakupić 2gi akumulator ,wtedy już nie będę musiał szybko ładować akumulatora.Jakich strażników akumulatora używacie bo te wszystkie piszczałki chyba dopiero się odzywają jak jest ta krytyczna wartość 10,5 ,zastanawiam się nad czymś takim 

https://abc-rc.pl/3-30V-LED-Red

I jeszcze jedno pytanie , czy korki gdzie wlewa się elektrolit odkręcacie i wyjmujecie podczas ładowania czy można tylko odkręcić,nie wyjmować.\?

• 0

Dobre kwasiaki trzeba dobrze ładować tak by zagęścić elektrolit inaczej nie wykorzystamy ich możliwości a pojemność będzie spadała.

Ja dziś kupiłem aku

2x EXIDE GEL MARINE & LEISURE 65Ah ( maja pracowac w tandemie 130 Ah) waga ok 30 kg sztuka 

choć podjechałem z zamiarem zakupu 2x YUASA ( kwasowy ) MARINE 80Ah wybór padł na żelowy bo doliczyć jeszcze musiałbym na taką moc nowe urzadzonko do ładowania 160Ah kwasiaka ( ok 300zł).

Co wyróżnia te exide gel od innych żelowych to to że zapakowane są w obudowy jak kwasiaki i idealnie pasują mi do uchwytów w łodzi. 65Ah w wykonaniem wzmocnionym ma wymiary jak kwasiak 80Ah a 80Ah w żelu jak 105 kwas. Kwestia wykonania fabryki i opinii to jak ktoś chce to rozwinę temat.

Udało mi się porozmawiać z największym sprzedawcą i dystrybutorem aku w PL ogrom wiedzy i doświadczenia.

Kol. Hudzik z opinii uzyskanych w akumulatorach kwasowych mokrych do pracy cyklicznej to banner, tuborg, yuasa, zap, w tej kolejności były wymieniane ( no chyba ze typowo trakcyjne SIAP czy Trojan ale cena też godna) więc zakup dobry.

W kwestiach rozładowania najlepiej jeśli jest możliwość doładowywania kwasiaka to należy to robić... a nie np co 2 dzień pływania. Możesz sobie sprawić najzwyklejszy aku agm do sondy za 50zł z aledrogo w wartości 9Ah co trochę oszczędzi Ci podstawowy

Co do piszczałek ja mam miernik z regulowaną nastawą odcięcia/piszczenia  cyfrowo ale do kupienia w tym samym popularnym serwisie z regulacją czułości potencjometrem

Edytowane przez doptos
  • Like 1

• 0

Kolego @doptos, cieszymy się z Twojego nowego nabytku :) jednak jeśli Pan dystrybutor twierdzi że zap jest do pracy trakcyjnej...to ja mu polecam.zmienic branże na balet ekstramalny... za aku trakcyjny 100ah to trzeba zapłacić grubo ponad 1000zl...

Edytowane przez siarq

• 0

@siraq - absolutnie tak nie twierdzi. Porównanie / klasyfikacja była w aku o podobnym przeznaczeniu a przez nas używanych cyklicznie i wyraźnie napisałem poza aku typowo trakcyjnymi Trojan SIAP być może zbyt skrótowo napisałem.

Kolega by wiedział jak ja się ciesze w końcu już koniec tego czytania o akumulatorach :) 

Nawiasem mam 6-7 letniego SIAP 105Ah CT105 i daje rade z minnkota 35. Obecnie 110Ah tego producenta równo 1000 zł Trojan 150Ah (K20) 125Ah ( K5) cena 1200zł.

• 0

Czy do akumulatora SSB SBL 9-12L - 12V 9Ah (APC RBC) będzie dobra ładowarka Stef-Pol EST-507 czy trzeba coś przerabiać? W opisie ww akumulatora napisano "Złącza: Typu Fast-On 250 (6.3mm)".

Drugie pytanie czy taki akumulator zmieści się do standardowej walizki z covera?